ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΣΚ: Την ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση έχουν Μέρκελ και Σαρκοζί

Δημοσίευση 4 Μαρτίου 2011, 17:12 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
ΕΣΚ: Την ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση έχουν Μέρκελ και Σαρκοζί
Facebook Twitter Whatsapp

Η Ευρώπη δεν έχει την πολυτέλεια να μην πάρει σωστές αποφάσεις στη Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου, τόνισαν ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (ΕΣΚ) Πωλ Νιρουπ Ράσμουσεν σε κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν με την ευκαιρία της συνεδρίασης στην Αθήνα του προεδρείου του ΕΣΚ.

Η Ευρώπη δεν έχει την πολυτέλεια να μην πάρει σωστές αποφάσεις στη Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου, τόνισαν ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (ΕΣΚ) Πωλ Νιρουπ Ράσμουσεν σε κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν με την ευκαιρία της συνεδρίασης στην Αθήνα του προεδρείου του ΕΣΚ.

Παράλληλα ανέφεραν ότι η Ευρώπη χρειάζεται όραμα και βούληση. Συγκεκριμένα ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι η Ευρώπη χρειάζεται "καινοτόμα εργαλεία, όπως είναι το ευρωομόλογο και ο πόρος επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών".

Από την πλευρά του ο κ. Ράσμουσεν είπε ότι είναι ώρα για να συγκροτηθεί ένας "ευρύς μηχανισμός στήριξης και να μειωθούν παράλληλα τα επιτόκια του δανεισμού της Ελλάδας και της Ιρλανδίας".

Τόσο ο κ. Ράσμουσεν όσο και ο κ. Παπανδρέου επέρριψαν την ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση και τη δυσκολία στη λήψη αποφάσεων στη συντηρητική πλειοψηφία της Ευρώπης και κυρίως στην Άγκελα Μέρκελ και τον Νικολά Σαρκοζί. "Η Ευρώπη βρίσκεται σε λάθος σχέδια", τόνισε ο πρόεδρος του ΕΣΚ.

Ο κ. Ράσμουσεν ανέφερε ότι το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα, θα παρουσιάσει ένα εναλλακτικό σχέδιο το οποίο θα σταθεί απέναντι στο σχέδιο ανταγωνιστικότητας των συντηρητικών το οποίο αφορά τόσο στην ανάπτυξη όσο και στα δημοσιονομικά.

“Οι συντηρητικοί ηγέτες δεν πρέπει να κοιτάζουν μόνο τα χρήματα αλλά και το μέλλον της Ευρώπης” τόνισε ο κ. Ράσμουνσεν , ενώ ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έχει πάρει θαρραλέες αποφάσεις και πρόσθεσε ότι η κρίση στην χώρα μας δεν είναι μοντέλο για την υπόλοιπη Ευρώπη.

Κοινή θέση και των δύο πολιτικών είναι ότι το Σύμφωνο ανταγωνιστικότητας δεν είναι απάντηση στην κρίση. Η Ευρώπη τόνισαν έχει δυνατότητες να δημιουργήσει την ηρεμία που θεωρούν απαραίτητη οι αγορές, αλλά οι συντηρητικές ηγεσίες δεν προσφέρουν αυτή τη δυνατότητα.

Απαντώντας σε ερώτηση για την επιβολή φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές και αν αυτός μπορεί να διώξει τις αγορές από την Ευρώπη ο κ. Ράσμουσεν είπε ότι με ένα ελάχιστο ποσοστό που προτείνεται από τους σοσιαλιστές μπορούν να εξευρεθούν 340 έως 350 δισ. ευρώ.

Παράλληλα επικαλέστηκε μελέτες σκοπιμότητας που έχει κάνει το ΕΣΚ, σύμφωνα με τις οποίες οι αγορές δεν πρόκειται να εγκαταλείψουν την Ευρώπη, γιατί και πάλι θα συνεχίζουν να κερδίζουν χρήματα. Ταυτόχρονα πρόσθεσε, η Ευρώπη θα μπορέσει να αντιμετωπίσει την κρίση. Κάλεσε επίσης την κ. Μέρκελ να αλλάξει στάση και να καταλάβει ότι η Γερμανία χρειάζεται γείτονες με καλές οικονομίες και όχι με οικονομίες σε κρίση. "Είναι προς το συμφέρον τόσο των χωρών όσο και της Ευρώπης", είπε.

Οι κκ. Παπανδρέου και Ράσμουσεν ρωτήθηκαν για την απουσία από τη Σύνοδο του ΕΣΚ των πρωθυπουργών της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, την οποία απέδωσαν στις πιέσεις που δέχονται από τις αγορές αυτή την περίοδο. Ο κ. Παπανδρέου μάλιστα ανέφερε ότι αδίκως οι δύο χώρες στοχοποιούνται και ότι η Ευρώπη θα μπορούσε να σταματήσει την επιδρομή εναντίον τους με την έκδοση ευρωομολόγου. Επίσης τόνισε ότι δεν χρειάζεται και δεν πρέπει η Ισπανία και η Πορτογαλία να "σπρωχθούν" στο μηχανισμό στήριξης.

Απαντώντας σε ερώτηση για το πόσο σημαντική είναι η ημερομηνία για την Ελλάδα η 25η Μαρτίου, ο κ. Παπανδρέου δήλωσε ότι πρόκειται για ένα σημαντικό σταθμό, αλλά η Ελλάδα, σε περίπτωση που οι αποφάσεις δεν θα είναι οι αναμενόμενες, θα προχωρήσει και θα στηριχθεί στις δικές της δυνάμεις. Πρόσθεσε, όμως, ότι αυτό που έχει σημασία είναι ότι με τις αποφάσεις θα επηρεαστεί θετικά ή αρνητικά όλη η Ευρώπη και επανέλαβε ότι η Σύνοδος Κορυφής είναι μια ευκαιρία να αλλάξει σελίδα η Ευρώπη που δεν έχει την πολυτέλεια να μην πάρει σωστές αποφάσεις.

“Οι σοσιαλιστές στην Ευρώπη πρέπει να δουλέψουν όλοι μαζί”

«Θα έχουμε αλλαγές κυβερνήσεων στην Γαλλία το 2012 και στην Γερμανία το 2013 και αυτό είναι πολύ κρίσιμο για την Ευρώπη» επισήμανε η γραμματέας του Γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, Μαρτίν Ομπρί στην διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον γραμματέα του Γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ στο Ζάππειο, μια συνέντευξη με σαφείς - πέραν των πολιτικών -συμβολισμούς.

Η κ. Ομπρί είπε ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή και πρόσθεσε ότι αν η Ευρώπη δεν υποστηρίξει τις αξίες της είναι «τελειωμένη», ενώ σε ότι αφορά την εναλλακτική στο σχέδιο Σαρκοζί - Μέρκελ, πρόταση των Βαν Ρομπέϊ - Μπαρόζο είπε ότι αυτή «αμβλύνει τις γωνίες του γαλλογερμανικού σχεδίου, αλλά είναι στην ίδια φιλοσοφία».

Στο σημείο αυτό και σε ότι αφορά τον φόρο επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών ο κ. Γκάμπριελ είπε ότι μπορεί η καγκελάριος Μέρκελ να έχει ταχθεί υπέρ του μέτρου, ωστόσο Γερμανοί αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες κρατούν μάλλον επιφυλακτική στάση.

Ο γραμματέας του Γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος εκτίμησε ότι «η Ευρώπη "επανεθνικοποιείται" με τα "στενά" εθνικά συμφέροντα κάθε κράτους να υπερισχύουν του γενικότερου ευρωπαϊκού συμφέροντος» και πρόσθεσε ότι «στο σημείο που είμαστε ή συνεχίζουμε ως έχουμε ή συζητάμε για ευρωπαϊκή οικονομική επιτυχία με κοινωνική ασφάλεια και οικολογικά βιώσιμη ανάπτυξη».

«Το πρόβλημα με το σχέδιο Σαρκοζί - Μέρκελ είναι ότι εστιάζει μόνο στην μείωση των ελλειμμάτων και του χρέους και αυτό πέραν του γεγονότος ότι "στριμώχνει" την Ευρώπη μόνο σε αυτό το πρόβλημα, φέρνει, τελικά, αντιμέτωπους και τους λαούς της» είπε ο κ. Γκάμπριελ, προσθέτοντας ότι «για την οικονομική κρίση, επίσης, τα προγράμματα λιτότητας αποτυγχάνουν».

Από τις αναφορές του γραμματέα του Γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, δεν έλειψαν και τα ερωτήματα που έθεσε για την ευρωπαϊκή "απάντηση" στην Βόρειο Αφρική και πάλι ανέφερε ότι «τα στενά συμφέροντα τελικά είναι ισχυρότερα από την ενιαία φωνή στην Β. Αφρική», ενώ αναφέρθηκε και στο "παράδοξο φαινόμενο", όπως είπε «τα επιτόκια δανεισμού στις δικτατορίες να είναι χαμηλότερα από εκείνα με τα οποία δανείζονται οι δημοκρατίες».

«Οι σοσιαλιστές στην Ευρώπη πρέπει να δουλέψουν μαζί» είπε ο κ. Γκάμπριελ.

Η γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος Γαλλίας είπε ότι στην Ελλάδα πρέπει να δοθεί χρόνος για να ανατάξει την οικονομία της, ενώ επισήμανε ότι η Ευρώπη δεν απάντησε αμέσως όταν η Ελλάδα ζήτησε βοήθεια, ενώ το ΔΝΤ απεδείχθη ότι ήταν έτοιμο πριν την Ευρώπη και τελικά το αποτέλεσμα ήταν το μικτό σχήμα από το οποίο αποτελείται ο μηχανισμός στήριξης.