ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κύπρος: Στη μισή μονάδα η ψαλίδα ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ

Δημοσίευση 3 Απριλίου 2011, 12:59 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Κύπρος: Στη μισή μονάδα η ψαλίδα ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ
Facebook Twitter Whatsapp

Οι πολίτες κτυπούν καμπανάκι για τα κόμματα. Μόνο ένας στους δύο ενδιαφέρεται για την αναμέτρηση των βουλευτικών εκλογών της 22ας Μαΐου, με πιο έντονη την απουσία ενδιαφέροντος μεταξύ των νέων ψηφοφόρων. Η αποχή φαίνεται ότι θα σημειώσει ρεκόρ για βουλευτικές εκλογές.

Οι πολίτες κτυπούν καμπανάκι για τα κόμματα. Μόνο ένας στους δύο ενδιαφέρεται για την αναμέτρηση των βουλευτικών εκλογών της 22ας Μαΐου, με πιο έντονη την απουσία ενδιαφέροντος μεταξύ των νέων ψηφοφόρων. Η αποχή φαίνεται ότι θα σημειώσει ρεκόρ για βουλευτικές εκλογές.

Παρά τη χρονική εγγύτητα προς τις εκλογές, το πολιτικό σκηνικό παραμένει αρκετά ρευστό, αφού ένας στους τρεις ψηφοφόρους προβληματίζεται ακόμη σε σχέση με προηγούμενες επιλογές του όσον αφορά τις κομματικές του προτιμήσεις και αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο μετακίνησης.

Τα ευρήματα της δημοσκόπησης της RΑΙ Consultants, που διενεργήθηκε τηλεφωνικά για λογαριασμό του «Φιλελεύθερου» και του τηλεοπτικού σταθμού Μega, μεταξύ 24 και 30 Μαρτίου, με δείγμα 1.007 άτομα, στέλνουν ηχηρά μηνύματα στους οργανωμένους πολιτικούς σχηματισμούς σε σχέση με τις πολιτικές τους προτάσεις, τις επιλογές τους, τις συμπεριφορές τους και τις νοοτροπίες τους.

Σε αντίθεση με προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις, η οικονομία και οι επί αυτού του ζητήματος θέσεις των κομμάτων έχουν, για πρώτη φορά, πρωτεύουσα σημασία για το εκλογικό σώμα.

Το Κυπριακό παραμένει σημαντικό θέμα ως προς τις τελικές τοποθετήσεις των ψηφοφόρων.

Πάντως οι συνειδητοποιημένοι πολίτες που παρουσιάζονται έτοιμοι να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα προσδίδουν τη σημασία ντέρμπι μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων για τις εκλογές του Μαΐου.

Με ανεβασμένη τη συσπείρωση του ΑΚΕΛ, η ψαλίδα που χωρίζει το κυβερνών κόμμα από το Δημοκρατικό Συναγερμό έκλεισε στη μισή μονάδα.

Ο ΔΗΣΥ διατηρεί την πρωτιά με 25% και ακολουθεί το ΑΚΕΛ με 24,5%. Το στοίχημα παραμένει η δυνατότητα των κομμάτων του κεντρώου χώρου να συσπειρώσουν τους ψηφοφόρους τους μέχρι τις εκλογές. Πιθανή αποτυχία τους αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να διαμορφωθεί ένα καινούργιο εκλογικό πεδίο με το Δημοκρατικό Συναγερμό και το ΑΚΕΛ να συγκεντρώνουν ποσοστά πάνω από 70%.

Τα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου συγκεντρώνουν μονοψήφια ποσοστά, με το ΔΗΚΟ να διατηρείται άνετα στην τρίτη θέση με ποσοστό 7,5%. Η ΕΔΕΚ συγκεντρώνει ποσοστό 4,9%. Το ποσοστό που εξασφάλισε το Ευρωπαϊκό Κόμμα είναι 3%. Κερδισμένο έστω και κατ' ελάχιστον είναι το Κίνημα των Οικολόγων, με ποσοστό 2,6%.

Η παράσταση νίκης ανήκει στο Δημοκρατικό Συναγερμό, αφού οι ψηφοφόροι όλων των κομμάτων, εκτός του ΑΚΕΛ, στη συντριπτική τους πλειοψηφία πιστεύουν ότι η πρωτιά θα πάει στην αντιπολίτευση.

ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ είναι τα κόμματα που καταγράφουν τις πιο υψηλές συσπειρώσεις αυτή την περίοδο. Οι ψηφοφόροι της Αριστεράς δίνουν ελαφρά υπεροχή στο κόμμα τους, αφού 81% παραμείνουν πιστοί στις κομματικές τους επιλογές. Το αντίστοιχο ποσοστό των ψηφοφόρων του ΔΗΣΥ , ανέρχεται σε 80%. Ένας στους δύο ψηφοφόρους του Δημοκρατικού Κόμματος, της ΕΔΕΚ και του Ευρωπαϊκού Κόμματος δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν το κόμμα τους, αναδεικνύοντας και τη ρευστότητα του χώρου. Σε όλους τους χώρους καταγράφεται μετακίνηση ψηφοφόρων.