ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δρούτσας: Εξαιρετικές οι σχέσεις Ελλάδας – Ρωσίας

Δημοσίευση 16 Μαΐου 2011, 16:02 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Δρούτσας: Εξαιρετικές οι σχέσεις Ελλάδας – Ρωσίας
Facebook Twitter Whatsapp
Τις εξαιρετικές σχέσεις Ελλάδας - Ρωσίας σε όλα τα επίπεδα, τόνισε ο υπουργός των Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας, υποδεχόμενος τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Αλεξάντερ Γκρούσκο, ο οποίος βρίσκεται στην Αθήνα για το συνέδριο με θέμα την Ευρωπαϊκή Ασφάλεια, το οποίο συνδιοργανώνουν αύριο τα υπουργεία των Εξωτερικών της Ελλάδας και της Ρωσίας.
Τις εξαιρετικές σχέσεις Ελλάδας - Ρωσίας σε όλα τα επίπεδα, τόνισε ο υπουργός των Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας, υποδεχόμενος τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Αλεξάντερ Γκρούσκο, ο οποίος βρίσκεται στην Αθήνα για το συνέδριο με θέμα την Ευρωπαϊκή Ασφάλεια, το οποίο συνδιοργανώνουν αύριο τα υπουργεία των Εξωτερικών της Ελλάδας και της Ρωσίας. Όπως δήλωσε ο κ. Δρούτσας, το αυριανό συνέδριο αποτελεί μια συνέχεια της λεγόμενης «Διαδικασίας της Κέρκυρας» , την οποία εγκαινίασε η Ελλάδα, ως προεδρία στον ΟΑΣΕ και υπενθύμισε ότι η Ρωσία και ειδικότερα ο Ρώσος Πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβιέντεφ, μίλησε για πρώτη φορά για την ανάγκη ενός διαλόγου για την ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφάλειας.

Συνεχίζοντας, ο υπουργός των Εξωτερικών σημείωσε ότι η επίσκεψη του κ. Γκρούσκο στην Αθήνα δίνει την ευκαιρία να συζητήσουμε διεθνή, περιφερειακά αλλά και διμερή θέματα.

 «Οι διμερείς μας σχέσεις είναι σε εξαιρετικό επίπεδο σε όλους τους τομείς, βασίζονται σε μια βαθιά φιλία μεταξύ των δυο λαών μας», υπογράμμισε ο Δημ. Δρούτσας και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα εργάζεται με συστηματικό τρόπο για τη στενή συνεργασία μεταξύ της Ρωσίας και της ΕΕ, αλλά και της Ρωσίας με το ΝΑΤΟ.

Καταλήγοντας, ο κ. Δρούτσας, ευχήθηκε - ενόψει του καλοκαιριού και της έναρξης της τουριστικής σεζόν - να φιλοξενήσουμε στην Ελλάδα μεγάλο αριθμό Ρώσων επισκεπτών και τόνισε ότι το ελληνικό υπουργείο των Εξωτερικών συμβάλλει με όλες του τις δυνάμεις προς αυτή την κατεύθυνση.

«Οι ελληνικές προξενικές αρχές στη Ρωσία είναι οι πιο γρήγορες από όλες τις χώρες Σένγκεν, στην έκδοση άδειας βίζας για την Ευρώπη», σημείωσε ο Δημ. Δρούτσας και εξέφρασε την ελπίδα, πολύ σύντομα οι Ρώσοι πολίτες να μην χρειάζονται βίζα για να κινηθούν στην Ευρώπη, υπογραμμίζοντας ότι αυτή είναι μια βασική προτεραιότητα για την Ελλάδα και σε αυτή την κατεύθυνση εργαζόμαστε πολύ συστηματικά.

Εξ άλλου, ο αναπληρωτής Υπουργός των Εξωτερικών της Ρωσίας Αλεξάντερ Γκρούσκο, αφού ευχαρίστησε το Δ. Δρούτσα για την φιλοξενία και τη συνδιοργάνωση του αυριανού συνεδρίου, σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην εισαγωγή ενός νέου πνεύματος στις σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και του ΝΑΤΟ.

Επίσης, σημείωσε ότι κατά την περασμένη χρονιά "έσπασε" ένα νέο ρεκόρ στις ελληνορωσικές συναλλαγές, καθώς έφθασαν τα 7 δισ. ευρω.

Τέλος, αναφέρθηκε στον αυξανόμενο αριθμό των Ρώσων πολιτών που επισκέπτονται την Ελλάδα, υπογραμμίζοντας ότι πέρυσι ξεπέρασαν τις 390.000 και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι φέτος θα ξεπεραστεί αυτός ο αριθμός.

Το πρωί της Τρίτης, οι κ.κ. Δρούτσας και Γκρούσκο θα κηρύξουν την έναρξη του συνεδρίου για την Ευρωπαϊκή Ασφάλεια με θέμα «Η πολιτικοστρατιωτική διάσταση της Ευρωπαϊκής Ασφάλειας: Προτάσεις και Προοπτικές», το οποίο συνδιοργανώνεται από τα υπουργεία των Εξωτερικών Ελλάδας και Ρωσίας.

Η διοργάνωση του συνεδρίου πραγματοποιείται σε μια περίοδο με πολλαπλές εξελίξεις στον πολιτικοστρατιωτικό τομέα και στόχος είναι η διεξαγωγή μιας ευρύτερης συζήτησης για τον ρόλο που διαδραματίζουν οι δυο χώρες, η Ελλάδα και η Ρωσία, στην ευρωπαϊκή ασφάλεια.

Το πρόγραμμα των ομιλητών του συνεδρίου περιλαμβάνει πολιτικούς, διπλωμάτες, στρατιωτικούς και ερευνητές από την Ελλάδα, τη Ρωσία κι άλλες χώρες.