ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ό,τι είχε να πει με τους «Ευρωπαίους υπαλλήλους» ο Σαμαράς, το είπε

Δημοσίευση 20 Μαΐου 2011, 07:11 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Ό,τι είχε να πει με τους «Ευρωπαίους υπαλλήλους» ο Σαμαράς, το είπε
Facebook Twitter Whatsapp
Εγκαταλείπονται εν τη γεννέσει τους απ’ ό,τι φαίνεται κάποιες σκέψεις περί μετάβασης του Αντώνη Σαμαρά στις Βρυξέλλες προκειμένου να έχει συναντήσεις με κοινοτικούς αξιωματούχος, με στόχο να γνωστοποιήσει αρμοδίως τις θέσεις της ΝΔ αναφορικά με το ζήτημα της συναίνεσης μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων, το οποίο με επιμονή τίθεται από τους εταίρους- δανειστές μας, τις τελευταίες ημέρες. Από την άλλη ο Α. Σαμαράς αποδέχθηκε την πρόταση του Γάλλου  Πρωθυπουργού Φρανσουά Φιγιόν, με τον οποίο θα συναντηθεί στις 7 Ιουνίου, ενώ στις 22 του ίδιου μήνα θα συναντηθεί με τον κ. Μπαρόζο.
Εγκαταλείπονται εν τη γεννέσει τους απ’ ό,τι φαίνεται κάποιες σκέψεις περί μετάβασης του Αντώνη Σαμαρά στις Βρυξέλλες προκειμένου να έχει συναντήσεις με κοινοτικούς αξιωματούχος, με στόχο να γνωστοποιήσει αρμοδίως τις θέσεις της ΝΔ αναφορικά με το ζήτημα της συναίνεσης μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων, το οποίο με επιμονή τίθεται από τους εταίρους- δανειστές μας, τις τελευταίες ημέρες. Από την άλλη ο Α. Σαμαράς αποδέχθηκε την πρόταση του Γάλλου  Πρωθυπουργού Φρανσουά Φιγιόν, με τον οποίο θα συναντηθεί στις 7 Ιουνίου, ενώ στις 22 του ίδιου μήνα θα συναντηθεί με τον κ. Μπαρόζο. Στην Συγγρού, η συνάντηση του Προέδρου του κόμματος και των επιτελών του, την περασμένη Παρασκευή με τους επικεφαλής του τριμερούς κλιμακίου ελεγκτών, αποδείχτηκε ιδιαίτερα αποκαλυπτική. Μόλις την επομένη ημέρα του «Ζαππείου ΙΙ», η ηγετική ομάδα της αξιωματικής αντιπολίτευσης διαπίστωνε ότι, ούτε λίγο ούτε πολύ, η πολιτική της συμπεριφορά και οι θέσεις της για κεντρικής σημασίας ζητήματα μεταρρυθμίσεων, όπως οι αποκρατικοποιήσεις, στην καλύτερη περίπτωση έφταναν διαφοροποιημένες, αν όχι αλλοιωμένες στις Βρυξέλλες και, από εκεί, στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κέντρα εξουσίας.

Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι αυτές τις διαπιστώσεις του Α. Σαμαρά, ουσιαστικά επιβεβαίωσε η επικεφαλής των «γαλάζιων» ευρωβουλευτών Μαριέττα Γιαννάκου σε ραδιοφωνική της συνέντευξη μέσα στην εβδομάδα. Σημειώνεται ότι η κ. Γιαννάκου την προηγούμενη της συνέντευξής της είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον κ. Σαμαρά μετά τη μεσοβδόμαδη σύσκεψη των τομεαρχών. Συνάντηση κατά την οποία προφανώς, εκτός από το ότι ενημέρωσε τον Πρόεδρο για τα καθέκαστα στις Βρυξέλλες, ενημερώθηκε κιόλας για τη συνάντηση Σαμαρά- Τρόικας.

Στη διμερή αυτή συνάντηση, έχοντας παραχωρήσει ο Α. Σαμαράς τη δέσμευση απέναντι στους Τροϊκανούς ότι εντός των επομένων ωρών θα είχαν πάρει μεταφρασμένο από τον Νότη Μηταράκη το πλήρες κείμενο του «Ζαππείου ΙΙ», ξεκίνησαν οι συσκέψεις προς αναζήτηση τρόπων αποκατάστασης της φιλελεύθερης ιδεολογίας της ΝΔ στους Ευρωπαίους.

Το ενδεχόμενο να ξεκινήσει σχετικές επαφές ο Αντώνης Σαμαράς, μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου -οπότε θα μεταβεί στις Βρυξέλλες προκειμένου να παραστεί στη Συνάντηση Κορυφής (summit) του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος- αποσύρθηκε σχεδόν αμέσως, όπως διατυπώθηκε καθώς επεκράτησε η αντίληψη ότι δε θα συνέβαλλε στην οικοδόμηση του ηγετικού του προφίλ, οι συναντήσεις με υπαλλήλους –ανεξάρτητα από το πόσο υψηλόβαθμοι μπορεί να είναι.