ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βενιζέλος κατά «ανίκανου» ΣΔΟΕ για τα υποβρύχια

Δημοσίευση 25 Μαΐου 2011, 15:51 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Βενιζέλος κατά «ανίκανου» ΣΔΟΕ για τα υποβρύχια
Facebook Twitter Whatsapp
Σφοδρή επίθεση εναντίον του ΣΔΟΕ εξαπέλυσε την Τετάρτη (25/5) ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Βενιζέλος, από το βήμα της Βουλής, υποστηρίζοντας πως η Υπηρεσία είναι ανίκανη να φέρει εις πέρας δύσκολα θέματα.
Σφοδρή επίθεση εναντίον του ΣΔΟΕ εξαπέλυσε την Τετάρτη (25/5) ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Βενιζέλος, από το βήμα της Βουλής, υποστηρίζοντας πως η Υπηρεσία είναι ανίκανη να φέρει εις πέρας δύσκολα θέματα.
«Η ικανότητα του ΣΔΟΕ κρίνεται από την έρευνα που κάνει σε δύσκολα θέματα και όχι με το να κλείνει ένα νυχτερινό κέντρο για μια παράβαση. Και το πόρισμα του ΣΔΟΕ για τα υποβρύχια είναι ένα πόρισμα που δεν έχει κατανοήσει τίποτα και δεν μπορεί να συνεισφέρει σε τίποτα στο έργο της Προανακριτικής. Λυπάμαι», είπε ο υπουργός.

Μάλιστα, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι ο ΣΔΟΕ δε ζήτησε ποτέ την αρωγή του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, προκειμένου να δικπεραιώσει την έρευνα για τα υποβρύχια, εξαγγέλοντας δική του έρευνα για την διαλεύκανση της υπόθεσης.

Ο κ. Βενιζέλος είπε ακόμα ότι θα ζητήσει από τον  Γιώργο Παπακωνσταντίνου να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα, ενώ διαβεβαίωσε πως ο υπουργός Οικονομικών θα ξεκινήσει έρευνα για τον τρόπο που λειτουργεί ο ΣΔΟΕ.

ΣΔΟΕ: Δικαιολογούνται τα έσοδα του Τσοχατζόπουλου

Την ίδια στιγμή, ο περιφερειακός διευθυντής του ΣΔΟΕ, Νίκος Μαϊτός, κατέθεσε την Τετάρτη (25/5) ενώπιον της Προανακριτικής Επιτροπής, για τον έλεγχο των εσόδων του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ, Άκη Τσοχατζόπουλου.

Ο κ. Μαϊτός φέρεται να είπε ότι από τον έλεγχο των περιουσιακών στοιχείων δικαιολογούνται τα έσοδα του πρώην υπουργού, με τις αγορές ακινήτων, η τιμή των οποίων στα συμβόλαια είναι βάσει των αντικειμενικών αξιών.

Παράλληλα, τρία εμβάσματα συνολικού ύψους 7,5 εκ. ευρώ τα οποία φαίνεται ότι «φεύγουν» από υποκατάστημα της Morgan Stanley στην Ελβετία και καταλήγουν σε λογαριασμό της εταιρείας Torcaso στην Κύπρο και στη συνέχεια σε λογαριασμό της ίδιας εταιρείας στην Ελλάδα μπαίνουν στο μικροσκόπιο της επιτροπής.

Τα τρία αυτά εμβάσματα εκταμιεύτηκαν την περίοδο 1999-2000, την περίοδο δηλαδή υπογραφής της σύμβασης για την προμήθεια των υποβρυχίων.

Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία Torcaso, η οποία είναι και η εταιρεία από την οποία αγόρασε το σπίτι στην Διονυσίου Αεροπαγίτου ο κ. Τσοχατζόπουλος, ανήκει στον πρώτο εξάδελφο του πρώην Υπουργού, γεγονός που δημιουργεί πολλά ερωτήματα.

Τα μέλη της επιτροπής μάλιστα προχωρούν ένα βήμα παραπέρα και σημειώνουν ένα απόσπασμα από την κατάθεση του εμπλεκόμενου επιχειρηματία Μιχάλη Ματαντού ο οποίος υποστηρίζει ότι με εντολή της γερμανικής κατασκευάστριας εταιρείας των υποβρυχίων Ferostaal έστειλε έμβασμα στην Morgan Stanley Ελβετίας σε έναν λογαριασμό με το κωδικό όνομα KYROS.

Ο ελεγκτής του ΣΔΟΕ κ. Μαιτός είπε ότι έχει ήδη ζητηθεί το άνοιγμα του λογαριασμού της Morgan Stanley στην Ελβετία προκειμένου να ταυτοποιηθεί αν ο λογαριασμός στον οποίο εμβάστηκαν τα χρήματα από τη Ferostaal είναι ο ίδιος από τον οποίο κατατέθηκαν τα χρήματα στην Torcaso.

Πάντως, σύμφωνα με πηγές της προανακριτικής το πόρισμα θα κατατεθεί σε κάθε περίπτωση την ερχόμενη εβδομάδα και τονίζουν με νόημα ότι «ακόμα και οι ενδείξεις θα είναι αρκετές για τη σύνταξη του».

Αυτό σε συνδυασμό με τα όσα έχει ήδη πει ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Χάρης Καστανίδης ότι δηλαδή «το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος δεν ερευνάται από τη Βουλή, αλλά από την Δικαιοσύνη» ίσως προμηνύει την παραπομπή της υπόθεσης από τη Βουλή στην Δικαιοσύνη.

Ο ίδιος ο κ. Τσοχατζόπουλος αναμένεται να καταθέσει την Τρίτη (31/5), την ίδια ημέρα μαζί με τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο των ναυπηγείων Σκαραμαγκά Σωτήρη Εμμανουήλ και τον επιχειρηματία Μιχάλη Φιλιππίδη.

Πηγή: ΑΠΕ/newpost.gr