ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι ...μαθηματικές εξισώσεις του Σαμαρά

Δημοσίευση 28 Μαΐου 2011, 11:08 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Οι ...μαθηματικές εξισώσεις του Σαμαρά
Facebook Twitter Whatsapp
Ανάμεικτα είναι τα συναισθήματα που κυριαρχούν ανάμεσα στους επιτελείς της Συγγρού, μετά τον πρώτο απολογισμό της χθεσινή συνεδρίασης του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών στο Προεδρικό Μέγαρο.
Ανάμεικτα είναι τα συναισθήματα που κυριαρχούν ανάμεσα στους επιτελείς της Συγγρού, μετά τον πρώτο απολογισμό της χθεσινή συνεδρίασης του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών στο Προεδρικό Μέγαρο. Στην Συγγρού καταγράφεται δυσαρέσκεια ως προς την μικροπολιτική στάση του Πρωθυπουργού απέναντι σε καταστάσεις που απαιτούν στάση ευθύνης και συνεννόησης προκειμένου να βγει η χώρα από το τέλμα. Από την άλλη, δεν κρύβεται και η μετριασμένη ικανοποίηση των «γαλάζιων» στελεχών, που εκτιμούν ότι από την αυτονόητη μάχη των εντυπώσεων που συνοδεύει τέτοιες πρωτοβουλίες, έχουν αποκομίσει οφέλη.

Η αλήθεια είναι ότι, τόσο από τις διαρροές των τελευταίων ωρών πριν από τη συνεδρίαση, όσο και από τη διαφαινόμενη διαφοροποίηση πολλών στελεχών –και μάλιστα κορυφαίων- του ΠΑΣΟΚ, ως προς τις θέσεις τους απέναντι σε σειρά ζητημάτων, με προεξάρχον το φορολογικό, είχε δημιουργηθεί η εντύπωση ότι ο Γ. Παπανδρέου θα προσερχόταν στο Προεδρικό Μέγαρο με τελείως διαφορετική ατζέντα αλλά και ειλικρινή διάθεση να προσαρμόσει πολλές από τις αμετακίνητες κυβερνητικές θέσεις, στην κατεύθυνση της σύγκλισης.

«Άλλα περίμενα» είπε ο Αντώνης Σαμαράς στους πολιτικούς συντάκτες στην Συγγρού, σε μια σύντομη συνομιλία μαζί τους, λίγο πριν τη δήλωσή του μετά την ολοκλήρωση του συμβουλίου. Μια αποστροφή που περιγράφει ανάγλυφα τη διάψευση των προσδοκιών της αξιωματικής αντιπολίτευσης από την ανυποχώρητη στάση του Πρωθυπουργού. Άλλωστε, ο Πρόεδρος της ΝΔ παρέμενε ως αργά το βράδυ της Πέμπτης στο γραφείο του, συσκεπτόμενος με τους στενότερους συνεργάτες του και προετοιμάζοντας τη στρατηγική του απέναντι σε κάθε συνατό σενάριο, το οποίο πιθανώς να αντιμετώπιζε την επόμενη μέρα.

Το επιτελείο Σαμαρά είχε αναλύσει κάθε δυνατό σενάριο και υποσενάριο το οποίο θα μπορούσε να πέσει στο τραπέζι των συζητήσεων. Από την πλήρη ενσωμάτωση του «Ζαππείου ΙΙ» μέχρι ακόμη και πρόταση του Πρωθυπουργού για άνευ όρων συγκυβέρνηση. Όπως με χαρακτηριστικό τρόπο διευκρινίζει στο Newpost.gr άνθρωπος του προεδρικού περιβάλλοντος «είχαμε προετοιμαστεί για σενάρια για τα οποία η απάντηση απατούσε απλή αριθμητική, σενάρια που χρειαζόταν και λίγη άλγεβρα, μέχρι σενάρια που για να βρεις την απάντηση, χρειάζονταν μιγαδικές συναρτήσεις».

Τελικά, τίποτα απ’ όλα αυτά δεν απαιτήθηκε να αντιμετωπιστεί καθώς ο Πρωθυπουργός εμφανίστηκε κατώτερος των περιστάσεων, διατηρώντας άτεγκτη στάση και αποδεικνύοντας –κατά τη Συγγρού- ότι οι διακηρύξεις των προηγούμενων ημερών περί συναίνεσης μπροστά στα δύσκολα, δεν ήταν παρά μια προσπάθεια να αποσπαστεί από την ΝΔ η πολυπόθητη «λευκή επιταγή» και να επιχειρηθεί για μια ακόμη φορά να μπει και ο Σαμαράς στο κάδρο της συνενοχής. Πάντως, μάλλον με ανακούφιση άκουσαν τη δέσμευση Παπανδρέου να μην προχωρήσει σε εκλογές –αν και διατηρούν τις επιφυλάξεις τους ως προς την τήρηση και αυτής της δέσμευσης- καθώς στην παρούσα φάση τέτοια εξέλιξη δεν εξυπηρετεί ούτε το εθνικό, ούτε όμως και το κομματικό συμφέρον. 

Το αποτέλεσμα του πολιτικού συμβουλίου διατηρεί αναλοίωτη τη στρατηγική της Συγγρού, η επιτελική ομάδα της οποίας θεωρεί ότι με βάση την εξέλιξη της συζήτησης ευνοείται η περαιτέρω ανάδειξη από πλευράς τους, της ανάγκαιότητας να υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση των όρων του μνημονίου. Στην ΝΔ πάντως εκτιμούν ότι από πλευράς του ΠΑΣΟΚ θα συνεχιστεί το «πρέσινγκ της συναίνεσης», λόγω τόσο των δημοσκοπήσεων που συμπιέζουν ολοένα και περισσότερο τα ποσοστά της κυβερνώσας παράταξης, όσο και εξαιτίας των εσωκομματικών προβλημάτων που θα αναδεικνύονται σε καθημερινή βάση και δεν αποκλείεται να κορυφωθούν ακόμη και με κοινοβουλευτική ανταρσία.