ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Kαθοριστική συνάντηση Παπανδρέου-Γιουνκέρ στο Λουξεμβούργο

Δημοσίευση 3 Ιουνίου 2011, 07:48 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Kαθοριστική συνάντηση Παπανδρέου-Γιουνκέρ στο Λουξεμβούργο
Facebook Twitter Whatsapp
Eν αναμονή της δημοσιοποίησης  της τρόικας για την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, κρίσιμη θα έχει σήμερα, Παρασκευή, ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου με τον πρόεδρο του eurogroup κ. Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ στο Λουξεμβούργο.
Eν αναμονή της δημοσιοποίησης  της τρόικας για την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, κρίσιμη θα έχει σήμερα, Παρασκευή, ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου με τον πρόεδρο του eurogroup κ. Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ στο Λουξεμβούργο. Η συνάντηση συμπίπτει με τον τερματισμό των συζητήσεων μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και τρόικας, με αντικείμενο τις λεπτομέρειες του μεσοπρόθεσμου προγράμματος και τα μέτρα για το κλείσιμο της «τρύπας» του 2011. Σήμερα αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα το κοινό ανακοινωθέν της τρόικας για την αξιολόγηση του προγράμματος της Ελλάδας.

Οι επίσημες πληροφορίες ήθελαν στο επίκεντρο της συνάντησης να βρίσκεται το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και ο απολογισμός της τρόικας για την αξιολόγηση της πορείας του προγράμματος, η οποία, σύμφωνα με πληροφορείς του Βήματος, την Παρασκευή θα δοθεί στη δημοσιότητα.

Ωστόσο, με τις πληροφορίες για καταρχήν συμφωνία στην ευρωζώνη για παροχή νέου πακέτου στήριξης στην Ελλάδα να πληθαίνουν, είναι μάλλον σίγουρο ότι το θέμα αυτό θα απασχολήσει τους δύο ηγέτες, με τον πρωθυπουργό να καλείται να δώσει τις εγγυήσεις και να αναλάβει τις δεσμεύσεις που απαιτούν οι εταίροι.

Άλλωστε καθόλου τυχαία δεν θεωρείται και η δήλωση Γιουνκέρ ότι έως το τέλος Ιουνίου θα υπάρξει νέα βοήθεια για την Ελλάδα.

«Η προσωπική μου αίσθηση και γνώση είναι ότι η Ελλάδα θα έχει ένα νέο πρόγραμμα», το οποίο, όπως υπογράμμισε, «θα διατεθεί υπό το πλαίσιο αυστηρών προϋποθέσεων».

Γεύση από τις αυστηρές προϋποθέσεις έδωσε αξιωματούχος που αποκάλυψε στο Reuters ότι κατά το υπηρεσιακό Eurogroup στη Βιέννη, την Τετάρτη, κατέληξαν σε συμφωνία επί της αρχής για νέο τριετές πρόγραμμα προσαρμογής για την Ελλάδα με διάρκεια έως τα μέσα του 2014, το οποίο θα περιλαμβάνει και αυξημένο εξωτερικό δανεισμό.

Όπως τόνισε ο ίδιος, το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει λεπτομερείς δεσμεύσεις της Ελλάδας για τη διοίκηση μιας νέας υπηρεσίας, που θα διαχειρίζεται τον εθνικό πλούτο, καθώς και σαφείς δεσμεύσεις για το χρονοδιάγραμμα των αποκρατικοποιήσεων, η οποία όμως δεν θα βρίσκεται υπό διεθνή εποπτεία.


Πηγή: in.gr-newpost.gr