ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νίμιτς: «Θα κάνω πρόταση για την ονομασία μόνο εάν έχω θετικές ενδείξεις»

Δημοσίευση 3 Σεπτεμβρίου 2011, 16:23 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Νίμιτς: «Θα κάνω πρόταση για την ονομασία μόνο εάν έχω θετικές ενδείξεις»
Facebook Twitter Whatsapp
Στην εικοσαετή διαπραγμάτευση για το όνομα της ΠΓΔΜ υπήρξαν στιγμές που είτε η Αθήνα είτε τα Σκόπια είχαν την αναγκαία βούληση και ευελιξία να αποδεχθούν συμβιβαστική λύση αλλά ποτέ ταυτόχρονα, δηλώνει στην «Καθημερινή της Κυριακής» ο ειδικός διαπραγματευτής Μάθιου Νίμιτς.
Στην εικοσαετή διαπραγμάτευση για το όνομα της ΠΓΔΜ υπήρξαν στιγμές που είτε η Αθήνα είτε τα Σκόπια είχαν την αναγκαία βούληση και ευελιξία να αποδεχθούν συμβιβαστική λύση αλλά ποτέ ταυτόχρονα, δηλώνει στην «Καθημερινή της Κυριακής» ο ειδικός διαπραγματευτής Μάθιου Νίμιτς. Δηλώνει πάντως ότι «όπως είναι σήμερα τα πράγματα, δεν πρόκειται να προχωρήσω ελαφρά τη καρδία στην κατάθεση νέας πρότασης, εκτός εάν έχω σοβαρές ενδείξεις ότι υπάρχει ενδιαφέρον για μια τέτοια κίνηση εκ μέρους μου, και καταλήξω στο συμπέρασμα ότι αυτή έχει σοβαρές πιθανότητες να γίνει αποδεκτή και από τις δυο πλευρές ως βάση διαπραγμάτευσης».

Ο κ. Νίμιτς εκτιμά θετικά ότι η κυβέρνηση Καραμανλή αποδέχθηκε τη σύνθετη ονομασία αλλά και το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου εγκαινίασε απευθείας επαφές με τον ομόλογό του.

Ως ενέργεια που αυξάνει την ένταση, ο κ. Νίμιτς δείχνει να θεωρεί την ανέγερση του αγάλματος του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων.

Τέλος δηλώνει ότι ουδέποτε ενημερώθηκε για ποιο λόγο η κυβέρνηση Μπους αναγνώρισε τα Σκόπια με το όνομα «Μακεδονία».