ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνεδριάζει η Κυβερνητική Επιτροπή- Ετοιμάζουν νέα «σάρωση» στα εισοδήματα

Δημοσίευση 1 Δεκεμβρίου 2011, 08:18 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Συνεδριάζει η Κυβερνητική Επιτροπή- Ετοιμάζουν νέα «σάρωση» στα εισοδήματα
Facebook Twitter Whatsapp
Ένα νέο πολυνομοσχέδιο- «σκούπα» που αναμένεται να πλήξει περαιτέρω τα ήδη πενιχρά εισοδήματα μισθωτών και συνταξιούχων θα συζητηθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα το μεσημέρι στις 13:00 στην συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, όπου θα παρίστανται όλα τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου. 
Ένα νέο πολυνομοσχέδιο- «σκούπα» που αναμένεται να πλήξει περαιτέρω τα ήδη πενιχρά εισοδήματα μισθωτών και συνταξιούχων θα συζητηθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα το μεσημέρι στις 13:00 στην συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, όπου θα παρίστανται όλα τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου.  Το κύριο θέμα της ατζέντας θα είναι το εν λόγω  πολυνομοσχέδιο που αφορά το νέο μισθολόγιο, την εργασιακή εφεδρεία, τις συντάξεις και άλλα καυτά θέματα.
Με δεδομένο ότι ήδη έχουν παρατηρηθεί σημαντικές καθυστερήσεις στην είσπραξη εσόδων, το πολυνομοσχέδιο θα κατατεθεί με διαδικασίες εξπρές και θα περιλαμβάνει τις διατάξεις και τους νόμους που έμειναν για μήνες στα αζήτητα αλλά αποτελούν προϋπόθεση για την 6η δόση και το νέο δάνειο.

Συγκεκριμένα στο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνονται:


- νομοθέτηση μιας νέας μηνιαίας παρακράτησης στους μισθούς, ως Εισφορά Αλληλεγγύης για το 2012, αρχομένης από 1ης Ιανουαρίου.

- πλαφόν στις κύριες συντάξεις (και των ήδη συνταξιουχων) του δημοσίου,  μετά τις αλλαγές στο μισθολόγιο-βαθμολόγιο που βάζει τα 2700 ευρώ μικτά, ως ανώτατο όριο αποδοχών των εν ενεργεία υπαλλήλων.

- αύξηση εισφορών για επικουρική σύνταξη και η περικοπή του ανώτατου ύψους τους.

- μείωση του αριθμού των υφιστάμενων Ταμείων,  εξάλειψη των ανισορροπιών σε Ταμεία με ελλείμματα, θέσπιση ανταποδοτικής σχέσης μεταξύ εισφορών και παροχών.

- μείωση των εφάπαξ όταν ξεπερνούν τις εισφορές που έχουν καταβληθεί

- νέοι όροι χορήγησης συντάξεων αναπηρίας ώστε ο αριθμός των δικαιούχων να μην ξεπερνά το 10% του συνόλου των συνταξιούχων.

- κοινό πακέτο παροχών για τα ασφαλιστικά ταμεία με στόχο την πλήρη εξίσωση των παροχών και των εισφορών.

- σταδιακή αύξηση εισφορών ΟΓΑ από τον Ιανουάριο 2012 (και μέχρι τα μέσα του 2015).

- ένταξη της ΗΔΥΚΑ στο  ΙΚΑ.

-  νέα νομοθεσία για την τουριστική κατοικία και τη χρήση γης

- απλοποίηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων

-  επέκταση του μέτρου της εργασιακής εφεδρείας σε όλη τη γενική κυβέρνηση και επίδοση επιστολών σε εργαζόμενους που πρόκειται να μπουν σε εφεδρεία.
-  λουκέτα και συγχωνεύσεις στις μεγάλες ΔΕΚΟ (ΚΕΔ, ΟΔΔΥ, ΟΣΚ, ΕΡΤ, ΕΟΜΜΕΧ)

-  νέα λίστα φαρμάκων και αλλαγές στο σύστημα Υγείας με στόχο την μείωση κατά 25% της δαπάνης αγοράς ιατρικών ειδών και υπηρεσιών. Νέος μηχανισμός τιμολόγησης με βάση τις τρεις χώρες της ΕΕ με το χαμηλότερο κόστος. Ο κατάλογος θα ενημερώνεται σε τριμηνιαία βάση. 

- μόνιμος εσωτερικός οικονομικός έλεγχος σε κάθε υπουργείο με ποινές και κυρώσεις στους ελεγκτές.

- νέο σύστημα δημοσίων συμβάσεων, υποχρεωτική χρήση του συστήματος ηλεκτρονικών προμηθειών για προμήθειες, υπηρεσίες και έργα σε όλο το δημόσιο

- κατάργηση της εισφοράς 0,4% επί των τιμών χονδρικής υπέρ του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου.
Με πληροφορίες από το protothema.gr