ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παπαδήμος: Δεν είναι σωστό να κόβεται το ρεύμα σε όσους αντικειμενικά δεν μπορούν να το πληρώσουν

Δημοσίευση 2 Δεκεμβρίου 2011, 10:35 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Παπαδήμος: Δεν είναι σωστό να κόβεται το ρεύμα σε όσους αντικειμενικά δεν μπορούν να το πληρώσουν
Facebook Twitter Whatsapp
«Δεν θεωρώ ότι είναι σωστό να κόβεται το ρεύμα σε συμπολίτες μας που αντικειμενικά δεν μπορούν να το πληρώσουν», τόνισε ο Λουκάς Παπαδήμος απαντώντας στην ώρα του Πρωθυπουργού σε ερώτηση της γγ του ΚΚΕ Αλ.Παπαρήγα για το θέμα του τέλους ακινήτων, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι ότι δεν είναι δυνατόν το ειδικό τέλος να καταργηθεί. 
«Δεν θεωρώ ότι είναι σωστό να κόβεται το ρεύμα σε συμπολίτες μας που αντικειμενικά δεν μπορούν να το πληρώσουν», τόνισε ο Λουκάς Παπαδήμος απαντώντας στην ώρα του Πρωθυπουργού σε ερώτηση της γγ του ΚΚΕ Αλ.Παπαρήγα για το θέμα του τέλους ακινήτων, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι ότι δεν είναι δυνατόν το ειδικό τέλος να καταργηθεί.  Ο κ. Παπαδήμος από το βήμα της Βουλής ανακοίνωσε την καταβολή μειωμένου τέλους ακινήτων για πολύτεκνους με χαμηλό εισόδημα, άτομα με βαριά αναπηρία, προστάτες ατόμων με βαριά αναπηρία και μακροχρόνια ανέργους που προβλέπει μεταξύ άλλων σχετική εγκύκλιος. 

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ακόμη ότι στην εγκύκλιο προβλέπεται επίσης διαδικασία για διόρθωση λαθών, ενώ σημείωσε ότι Θα διευκολυνθεί η καταβολή του τέλους με περισσότερες δόσεις από την επόμενη χρονιά.

Ο κ. Παπαδήμος παραδέχθηκε ότι το ειδικό τέλος ακινήτων επιλέχθηκε με δεδομένες τις αδυναμίες συλλογής δημοσίων εσόδων. Επισήμανε ωστόσο πως όταν ανέλαβε πρωθυπουργός ήταν προτεραιότητά του η αναζήτηση τρόπων ώστε να μην επιβαρύνονται οι ασθενείς.

Αναπτύσσοντας την ερώτησή της η κ. Παπαρήγα ζήτησε την κατάργηση του τέλους για όλους και κάλεσε εκ νέου τους πολίτες να μην το πληρώσουν.

Tην ίδια ώρα, σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Καπελέρη, σήμερα το πρωί, η εγκύκλιος για τις εξαιρέσεις από το ειδικό τέλος θα περιλαμβάνει τη σύσταση επιτροπής σε κάθε ΔΟΥ για να κρίνει σε ποιούς από τις ευπαθείς ομάδες δεν θα διακοπεί το ρεύμα ή θα πληρώσουν μειωμένο το χαράτσι.

 Η επιτροπή δεν θα επισκέπτεται τους δικαιούχους, αλλά θα πρέπει εκείνοι να πάνε στη ΔΟΥ για τη σχετική αίτηση για απαλλαγή η μείωση. Και αυτοί οι πολίτες πρώτα θα κληθούν να πληρώσουν και ύστερα θα γίνουν οι διορθώσεις.

Τέλος, ο κ. Καπελέρης διαβεβαίωσε πάντως ότι πλέον είναι θέμα χρόνου να θεσπιστούν τα εισοδηματικά κριτήρια, που σίγουρα θα δώσουν έναν «μπούσουλα» για να γίνει η διαδικασία πιο γρήγορη και λίγο πιο απλή για τους πολίτες ενώ η καταβολή του φόρου το 2012 πρόκειται να γίνει σε περισσότερες δόσεις.