ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπερψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο για τα ταξί - Διαλλακτικός ο Βορίδης

Δημοσίευση 27 Μαρτίου 2012, 16:24 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Υπερψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο για τα ταξί - Διαλλακτικός ο Βορίδης
Facebook Twitter Whatsapp
ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑΟΣ υπερψήφισαν επί της αρχής το σχέδιο νόμου την απελευθέρωση των ταξί, ζητώντας ωστόσο ορισμένες βελτιωτικές αλλαγές, στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, στη σχετική συζήτηση του νομοσχεδίου για ρυθμίσεις ηλεκτρονικών επικοινωνιών, μεταφορών και δημοσίων έργων.
ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑΟΣ υπερψήφισαν επί της αρχής το σχέδιο νόμου την απελευθέρωση των ταξί, ζητώντας ωστόσο ορισμένες βελτιωτικές αλλαγές, στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, στη σχετική συζήτηση του νομοσχεδίου για ρυθμίσεις ηλεκτρονικών επικοινωνιών, μεταφορών και δημοσίων έργων. Ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Μάκης Βορίδης εμφανίστηκε διαλλακτικός, επαναλαμβάνοντας ότι το πώς θα ανοίξει το επάγγελμα είναι θέμα εθνικού δικαίου.

Το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε επί της αρχής και αύριο θα συνεχιστεί η συζήτηση επί των άρθρων.

«Αγκάθια» στη ρύθμιση για τα ταξί αποτελούν κυρίως η αλλαγή του συντελεστή, ώστε να βγουν νέες άδειες σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη αλλά και στην περιφέρεια, η διαδικασία των μεταβιβάσεων και το άνοιγμα της αγοράς για τα ειδικά προμισθωμένα επταθέσια και εννιαθέσια οχήματα, τα οποία ο κ. Βορίδης δήλωσε ότι στηρίζει σταθερά.

Η πρόεδρος της Επιτροπής Βάσω Παπανδρέου επέκρινε όσους αναγάγουν ως εθνικό θέμα την απελευθέρωση του επαγγέλματος των ταξί. «Συνεχίζεται ένα θέμα, που εμείς το έχουμε αναγάγει ως εθνικό. Δεν υπάρχει καμία υποχρέωση της χώρας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είτε για να τα απελευθερώσουμε είτε όχι. Υπάρχει ειδική εξαίρεση και τα ταξί ρυθμίζονται αποκλειστικά στη βάση εθνικών κριτηρίων. Για οτιδήποτε πρέπει να γίνει στη χώρα προκαλούμε ή βάζουμε δικαιολογία την τρόικα. Μην διογκώνουμε το ρόλο της εκεί που δεν υπάρχει» είπε χαρακτηριστικά.

Από το ΠΑΣΟΚ ο Κώστας Γείτονας αμφισβήτησε ότι βρέθηκε η χρυσή τομή στο θέμα της απελευθέρωσης των ταξί, καθώς και στο ότι πρέπει για την Αθήνα να βγουν νέες άδειες, ενώ ο Νάσος Αλευράς υπογράμμισε την ανάγκη να ξεκαθαριστεί αν τίθεται θέμα τήρησης ευρωπαϊκών οδηγιών. Ο Μίμης Ανδρουλάκης ανέφερε ότι «δεν πρέπει να είμαστε δογματικοί, ο υπουργός να βρει τη χρυσή τομή και να αφομοιώσει τις ανησυχίες που εκφράστηκαν». Ο εισηγητής του ΚΌΜΜΑΤΟΣ Δημήτρης Τσιρώνης τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει συμφωνήσει επί της αρχής και θα το ψηφίσει, αλλά θα πρέπει να γίνουν ορισμένες βελτιωτικές ρυθμίσεις, καθώς -όπως είπε- επιθυμεί ένα ελεγχόμενο και όχι αλόγιστο άνοιγμα του επαγγέλματος, ώστε να μην καταστραφούν οι επαγγελματίες του κλάδου.

Ο εισηγητής της ΝΔ Μιχάλης Παπαδόπουλος εξέφρασε την στήριξη του κόμματός του στις αλλαγές που προωθεί ο υπουργός Υποδομών τονίζοντας ότι στο σύνολό τους δίνουν λύση σε ένα πρόβλημα που ταλανίζει τη χώρα, και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα γίνουν οι αναγκαίες βελτιωτικές αλλαγές για να λυθούν τα όποια προβλήματα έχουν προκύψει.

«Είναι σωστές οι πρόνοιες του νομοσχεδίου για τα ταξί και αν γίνουν δεκτές οι παρατηρήσεις του κόμματός μας θα βρούμε και τη χρυσή τομή που ο υπουργός προσπαθεί να βρει και όλοι θα είμαστε ικανοποιημένοι» ανέφερε από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Αστέριος Ροντούλης.

Ο εισηγητής του ΚΚΕ Απόστολος Νάνος δήλωσε ότι το κόμμα του καταψηφίζει επί της αρχής, καθώς «το μόνο ωφελημένο από τη ρύθμιση θα είναι το μεγάλο κεφάλαιο» και πρόσθεσε ότι «το πραγματικό δίλημμα είναι να καταστεί η επικοινωνία κοινωνικό αγαθό και να υπάρχει ένας ενιαίος κρατικός φορέας υψηλού επιπέδου».

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης έκανε λόγο για κοινοπραξία ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και κατηγόρησε τον κ. Βορίδη ότι για λόγους ψηφοθηρικούς θέλει να ικανοποιήσει και τα ταξί και το νέο του το κόμμα τη ΝΔ.

«Το μείζον και το σημαντικό είναι ότι και ως κυβέρνηση και ως Βουλή έχουμε συμφωνήσει πάνω σε ορισμένες αρχές. Με τη θέση του ελληνικού Κοινοβουλίου κλείνουμε ένα θέμα που έχει ανοίξει εδώ και ενάμιση χρόνο και έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση. Δεν υπάρχει ειδικό ευρωπαϊκό ενδιαφέρον για τη ρύθμιση της αγοράς των ταξί. Για λόγους υπέρτατου δημόσιου συμφέροντος υπάρχουν εξαιρέσεις. Έχουμε να κάνουμε με μια ρύθμιση για να τακτοποιήσουμε έναν κλάδο. Δεν είναι το μείζον θέμα για να κάνουμε επανάσταση» κατέληξε ο κ. Βορίδης κλείνοντας  τη συζήτηση.