ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παπαδήμος: «Εθνική προτεραιότητα η μεταρρύθμιση του κράτους»

Δημοσίευση 18 Απριλίου 2012, 15:41 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Παπαδήμος: «Εθνική προτεραιότητα η μεταρρύθμιση του κράτους»
Facebook Twitter Whatsapp
Στην δημοσιότητα δόθηκε σήμερα η επιστολή που απέστειλε χθες στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο Λουκάς Παπαδήμος.
Στην δημοσιότητα δόθηκε σήμερα η επιστολή που απέστειλε χθες στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο Λουκάς Παπαδήμος. Στην επιστολή του, ο πρωθυπουργός αναφέρει ως κορυφαία προτεραιότητα της ελληνικής κυβέρνησης, την κρατική μεταρρύθμιση, εστιάζοντας σε τομείς-κλειδιά, όπως το πρόγρμμα των υποδομών, η μείωση της ανεργίας μεταξύ των νέων και η ταχύτερη απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων.

Ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος παρουσιάζει στον Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο τα βήματα που έχουν γίνει σε συγκεκριμένους τομείς οι οποίοι αποτελούν προτεραιότητα της ελληνικής κυβέρνησης και πάνω στους οποίους εργάζεται τους τελευταίους μήνες: την οικονομική ενίσχυση για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, την προώθηση μεγάλων προγραμμάτων υποδομών, την μείωση της ανεργίας στους νέους, το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, τις πολιτικές στον τομέα της ενέργειας, την απορρόφηση και αποτελεσματικότητα των δομικών κονδυλίων της ΕΕ.

Στο συμπέρασμά του, ο πρωθυπουργός επισημαίνει ότι η επιτυχής εφαρμογή της δημοσιονομικής σύγκλισης και της δομικής προσαρμογής είναι αλληλένδετη με την ευρύτατη μεταρρύθμιση του ελληνικού κράτους.
«Η μακροχρόνια δομική αδυναμία της δημόσιας διοίκησης και ευρύτερα του κυβερνητικού τομέα υπήρξε πηγή κακής διανομής πόρων, μειωμένης αποτελεσματικότητας στην εφαρμογή των πολιτικών, εμποδίων στην επιχειρηματικότητα του ιδιωτικού τομέα και πραγματική πηγή κοινωνικής αδικίας.

Γι' αυτό τον λόγο η κρατική μεταρρύθμιση συνιστά κορυφαία προτεραιότητα και βασικό στοιχείο του δεύτερου προγράμματος οικονομικής προσαρμογής με στρατηγική έμφαση σε τομείς όπως: φορολογική πολιτική και μεταρρύθμιση στην εισπρακτική διαχείριση, κτηματολόγιο, ρυθμιστική και δικαστική μεταρρύθμιση, αναδιάρθρωση της δημόσιας και τοπικής διοίκησης και την εγκαθίδρυση μιας σταθερής, διυπουργικής συντονιστικής δομής υπό το Πρωθυπουργικό Γραφείο» αναφέρει στην επιστολή του ο Λουκάς Παπαδήμος, εκφράζοντας στην συνέχεια την εκτίμηση της ελληνικής κυβέρνησης για την «συνεχή και πολύπλευρη στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς την Ελλάδα».