ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο δισεκατομμυριούχος πρόεδρος και οι εξεγερμένοι φοιτητές της Χιλής

Δημοσίευση 1 Μαΐου 2012, 08:16 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Ο δισεκατομμυριούχος πρόεδρος και οι εξεγερμένοι φοιτητές της Χιλής
Facebook Twitter Whatsapp
Προσφάτως το newpost.gr είχε δημοσιεύσει τη λίστα με τους πλουσιότερους πολιτικούς επί της Γης. Ανάμεσα τους, βρισκόταν και ο χιλιανός πρόεδρος, Σεμπαστιάν Πινιέρα, ο οποίος διαθέτει 1,2 δισ. δολάρια προσωπική περιουσία και κυβερνά μια χώρα όπου πάνω από το 13% βρίσκεται κάτω από το όριο της φτώχειας, ενώ το 40% παλεύει για την απόκτηση αγαθών πρώτης ανάγκης.
Προσφάτως το newpost.gr είχε δημοσιεύσει τη λίστα με τους πλουσιότερους πολιτικούς επί της Γης. Ανάμεσα τους, βρισκόταν και ο χιλιανός πρόεδρος, Σεμπαστιάν Πινιέρα, ο οποίος διαθέτει 1,2 δισ. δολάρια προσωπική περιουσία και κυβερνά μια χώρα όπου πάνω από το 13% βρίσκεται κάτω από το όριο της φτώχειας, ενώ το 40% παλεύει για την απόκτηση αγαθών πρώτης ανάγκης. Την περασμένη εβδομάδα, ο πρόεδρος της Χιλής ανακοίνωσε φορολογικές μεταρρυθμίσεις προκειμένου να εξοικονομηθούν 700 εκατ. δολάρια που θα επενδυθούν στην Παιδεία, σε μια τηλεοπτική μετάδοση όπου… με ένα χαμόγελο ευτυχίας είπε στους φοιτητές πως πια κανείς νέος δεν θα αποκλειστεί από την Ανώτατη Εκπαίδευση.

Βέβαια, η δήλωση αυτή περισσότερο εξόργισε τους Χιλιανούς φοιτητές παρά τους καθησύχασε, αφού ο πρώην επιχειρηματίας και νυν πρόεδρος της χώρας τους κατηγορείται για μαζικές ιδιωτικοποιήσεις Πανεπιστημιακών και σχολικών μονάδων. Και κάπου εδώ ξεκινά ο δεύτερος γύρος των φοιτητικών εξεγέρσεων.

Άμα τη εμφανίσει του Πινιέρα στην τηλεόραση, πάνω από 50.000 φοιτητές ξεχύθηκαν στους δρόμους του Σαντιάγο εγκαινιάζοντας με αυτόν τον τρόπο το δεύτερο μέρος ενός κύκλου εξεγέρσεων που ξεκίνησε από την Άνοιξη του 2011 και διεκόπη το Δεκέμβρη του ίδιου χρόνου. Και αυτό γιατί οι φοιτητές βρήκαν άκρως ανεπαρκή τα λεγόμενα του Πινιέρα, τονίζοντας πως το μόνο που ζητούν είναι δημόσια δωρεάν Παιδεία για όλους.

«Θα συνεχίζουμε να γράφουμε ιστορία», διεμήνυσαν σε όλους τους τόνους οι φοιτητές, δια στόματος του εκπροσώπου τους Γκάμπριελ Μπόρικ. «Οι φοιτητές δεν θα σταματήσουμε να αγωνιζόμαστε προκειμένου να γίνει δημόσιο δικαίωμα η Παιδεία στη χώρα μας». (σ.σ. Για την ιστορία, ο Μπόρικ αντικατέστηκε την ιδιαίτερα δυναμική ηγέτιδα του φοιτητικού κινήματος, Καμίλα Βαγιέχο, μετά τις εσωτερικές εκλογές του Δεκεμβρίου στο Πανεπιστήμιο της Χιλής)

Ο Μπόρικ "υποσχέθηκε" ασταμάτητες κινητοποιήσεις των φοιτητών, μέχρι να ικανοποιηθεί και το τελευταίο αίτημα τους και όπως όλα δείχνουν το Σαντιάγο θα ζήσει ξανά ημέρες αναταραχής όπως συνέβη ακριβώς ένα χρόνο πριν. Για τους φοιτητές, πάντως το θέμα της προσωπικής περιουσίας του Πινιέρα έχει αναδειχθεί σε ζήτημα ηθικής των πολιτικών του αποφάσεων.

Όπως και στην εξέγερση του 2011, έτσι και τώρα, το φοιτητικό κίνημα προτάσσει το επιχειρηματικό “δαιμόνιο” του χιλιανού προέδρου, ως τροχοπέδη στην δημόσια και δωρεάν Παιδεία. Είναι χαρακτηριστικά τα λόγια του Μπόρικ, ο οποίος μιλώντας στην κρατική τηλεόραση της Χιλής προκάλεσε ποικίλλες αντιδράσεις: «Ο πρόεδρος πρέπει να καταλάβει ότι η Παιδεία δεν είναι προς πώληση. Εκτός και αν σκοπεύει να βγάλει περισσότερα κέρδη στον προσωπικό του λογαριασμό».

Ο ίδιος ο Σεμπαστιάν Πινιέρα πάντως δεν φαίνεται να ανησυχεί ιδιαίτερα, ούτε δίνει βάση στις φωνές, αφού σύμφωνα με διεθνή μέσα ενημέρωσης ελπίζει πως το φοιτητικό κίνημα θα είναι αποδυναμωμένο και δεν θα "αντέξει" ούτε μέχρι το καλοκαίρι.

Άγγελος Ανδρέου