ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Γκάζι» πατάει η κυβέρνηση για τις αποκρατικοποιήσεις

Δημοσίευση 30 Σεπτεμβρίου 2012, 08:59 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
«Γκάζι» πατάει η κυβέρνηση για τις αποκρατικοποιήσεις
Facebook Twitter Whatsapp
«Γκάζι» πατάει η κυβέρνηση, ώστε να επισπεύσει το ακανθώδες ζήτημα των αποκρατικοποιήσεων το οποίο βρέθηκε ψηλά στην προεκλογική ατζέντα του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ενώ συζητήθηκε επισταμένως στη συνάντηση του με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ στις αρχές Αυγούστου.
«Γκάζι» πατάει η κυβέρνηση, ώστε να επισπεύσει το ακανθώδες ζήτημα των αποκρατικοποιήσεων το οποίο βρέθηκε ψηλά στην προεκλογική ατζέντα του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ενώ συζητήθηκε επισταμένως στη συνάντηση του με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ στις αρχές Αυγούστου.


Στόχος της κυβέρνησης είναι να δώσει ηχηρό μήνυμα σε δανειστές και αγορές ότι προχωρά με γρήγορους ρυθμούς στην υλοποίηση των διαρθρωτικών αλλαγών, παρά τις καθυστερήσεις των τελευταίων ετών. Παράλληλα, δείχνοντας θετικά δείγματα γραφής αποσκοπεί στο να αποκτήσει και ένα ισχυρό χαρτί, που θα ενισχύσει τη διαπραγματευτική της θέση της στην κρίσιμη περίοδο που έρχεται για τη χώρα, αρχής γενομένης από το Eurogroup της 8ης Οκτωβρίου.

Σε κάθε περίπτωση, η πρόοδος στις αποκρατικοποιήσεις θεωρείται «κλειδί» για την  αναστροφή του κλίματος για την Ελλάδα, αφού βρισκόμαστε εν μέσω της αξιολόγησης από την τρόικα, αλλά και αλλά και των σκληρών διαπραγματεύσεων για μία νέα συμφωνία – πακέτο. Μάλιστα, σύμφωνα με κυβερνητικές εκτιμήσεις μπορούν να επιλυθούν σύντομα τα πάσης φύσεως  εμπόδια (νομικά προβλήματα, χωροταξικές ρυθμίσεις κλπ.)

Την αισιοδοξία αυτή συμμερίζεται και ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Τάκης Αθανασόπουλος, ο οποίος με δηλώσεις του μέσα στην εβδομάδα, τόνισε ότι ο στόχος για την είσπραξη 3 δισ. ευρώ από τις αποκρατικοποιήσεις έως το τέλος του έτους είναι εφικτός, όπως επίσης και η είπραξη 19 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2015, αρκεί να υπάρχει το κατάλληλο επιχειρηματικό και οικονομικό κλίμα.


Πρεμιέρα με το Διεθνές Κέντρο Ραδιοτηλεόρασης


Στο πλαίσιο αυτό, το ΤΑΙΠΕΔ ανακοίνωσε την Παρασκευή, μετά την έκτακτη συνεδρίαση του, την παραχώρηση του Διεθνούς Κέντρου Ραδιοτηλεόρασης (IBC) στην εταιρία LAMDA Development του ομίλου Λάτση για 90 χρόνια, έναντι 81 εκατομμυρίων ευρώ.

Ανάλογα με την βελτίωση των μακροοικονομικών συνθηκών στην Ελλάδα, εντός των προσεχών 50 ετών, όπως αυτές θα αποτυπώνονται στην πιστοληπτική ικανότητα της χώρας, το Ελληνικό Δημόσιο θα εισπράξει επιπλέον έως και 32,4 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα ,την Πέμπτη ανακοινώθηκε από το ΤΑΙΠΕΔ η πώληση του 33% του ΟΠΑΠ με διαδικασίες εξπρές, αφού ως καταληκτική προθεσμία  για τις εκδηλώσεις ενδιαφέροντος τέθηκε η 19η Οκτωβρίου.

Ήδη ζωηρό ενδιαφέρον για την περίπτωση του ΟΠΑΠ έδειξε ο τουρκικός όμιλος Dogan που ελέγχει μεγάλες εφημερίδες, όπως η «Χουριέτ» και τηλεοπτικά δίκτυα, όπως το CNN TURK.

Την ίδια στιγμή, σε φάση εξαγγελίας βρίσκεται νέος διαγωνισμός για την πώληση των μετοχών της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ) που έχει στην κατοχή της  η Αγροτική Τράπεζα και πρόκειται να ανακοινωθεί μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Σειρά θα πάρουν οι αποκρατικοποιήσεις ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ που αποτελούν και τα… βαριά χαρτιά αφού στα σχέδια της κυβέρνησης είναι η πώληση τους μέχρι τις αρχές του επόμενου έτους.

Σημειώνεται ότι ήδη έχουν προκριθεί οι προσφορές 14 εταιρειών φυσικού αερίου για τις δύο εταιρίες, μεταξύ των οποίων διεθνείς όμιλοι όπως οι Eni και Edison, Mitsui και Gazprom, που είναι η βασική εταιρεία παροχής αερίου στην Ελλάδα.

Στην τελική ευθεία οι διαδικασίες για αξιοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων

Εξάλλου, στην τελική ευθεία μπαίνουν οι διαδικασίες για την αξιοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης την Παρασκευή.

Γνωστοποίησε ακόμη ότι σύντομα το υπουργείο με τους συναρμόδιους φορείς, θα καταρτίσουν τις σχετικές υπουργικές αποφάσεις για το ρυθμιστικό πλαίσιο, σχετικά με τις υποχρεώσεις κοινής ωφέλειας των ταχυδρομικών υπηρεσιών.

Στόχος της κυβέρνησης και του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων είναι η ταχύτατη ιδιωτικοποίηση όσο το δυνατόν περισσότερων περιφερειακών αεροδρομίων, αρχής γενομένης από εκείνα που παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη κίνηση, δηλαδή της Κρήτης, της Κέρκυρας, της Σαντορίνης, της Ρόδου, της Μυκόνου και της Θεσσαλονίκης.Παναγιώτης Βελισσάρης - Λυμπερίδης