ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στέλιος Στασινόπουλος: Δεν γνώριζε κανείς για την λίστα «Λαγκάρντ»

Δημοσίευση 8 Οκτωβρίου 2012, 20:15 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Στέλιος Στασινόπουλος: Δεν γνώριζε κανείς για την λίστα «Λαγκάρντ»
Facebook Twitter Whatsapp

Τη θέση ότι κανείς από το ΣΔΟΕ δεν γνώριζε για την λίστα «Λαγκάρντ» διατύπωσε κατά την κατάθεσή του στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας ο νυν επικεφαλής του Σώματος Στέλιος Στασινόπουλος.

Τη θέση ότι κανείς από το ΣΔΟΕ δεν γνώριζε για την λίστα «Λαγκάρντ» διατύπωσε κατά την κατάθεσή του στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας ο νυν επικεφαλής του Σώματος Στέλιος Στασινόπουλος.

Ειδικότερα ο κ. Στασινόπουλος τόνισε ότι: «Έκανα σύσκεψη με τους διευθυντές μου και τους ρώτησα αν έχουν ακούσει για τη λίστα Λαγκαρντ και μου είπαν όχι. Την ώρα που γινόταν η σύσκεψη ήρθε ο κ. Δημήτρης Κανελλόπουλος, διευθυντής οργάνωσης του πρωθυπουργικού γραφείου, και μου έδωσε διαβιβαστικό με φάκελο . Το παρέλαβα επίσημα και τον ρώτησα τι είναι αυτό. Δεν γνώριζε! Ήταν ένα φλασακι διπλωμένο σε μια κόλλα χαρτί. Από το μυαλό μου πέρασαν πολλά!».

Και συμπλήρωσε «Το διαβιβαστικό έγραφε "προς ειδικό γραμματέα ΣΔΟΕ. Σας αποστέλλουμε προσωπικό φάκελο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ προς τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά για τα καθ ημάς…» . Αμέσως το κλειδώνω στο γραφείο μου και πηγαίνω στον κάτω όροφο, που ήταν ο οικονομικός εισαγγελέας κ. Γρηγόρης Πεπόνης. Του είπα τι έγινε και μου είπε να μου παραδώσετε αμέσωςτο περιεχόμενο. Στη συνέχεια πήγα στον Αρειο Πάγο που είχα προγραμματισμένο ραντεβού, όφειλα να του περιγράψω και τι έχει γίνει».

Επιπροσθέτως, ο κ. Στασινόπουλος επισήμανε ότι το μόνο στοιχείο που παρέλαβε από τον προκάτοχό του ήταν ένα CD με τους 54.000 που έστειλαν εμβάσματα στο εξωτερικό την περίοδο 2009-2011. Εξήγησε δε ότι η επεξεργασία του υλικού προχωράει και «πολύ σύντομα θα δείτε αποτελέσματα».

 

Σπυρος Κλαδάς: Χάθηκαν σημαντικά φορολογικά έσοδα από τη μη αξιοποίηση της λίστας«Δεν βλέπω κάποιο νομικό λόγο για να μην εξεταστεί η "λίστα Λαγκάρντ"» σημείωσε κατά τη διάρκεια της ακρόασής του στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ο Σπύρος Κλαδάς,  επικεφαλής του ΣΔΟΕ από τον Οκτώβριο 2007 έως τον Απρίλιο του 2008, επί των ημερών του Γιώργου Αλογοσκούφη.«Η χώρα είχε υποχρέωση να αξιολογήσει τα στοιχεία. Η λίστα είναι η αρχή ενός ελέγχου που θα οδηγούσε ενδεχομένως σε ενδελεχή έρευνα. Η έρευνα που θα ετελείτο -και ο φορολογικός έλεγχος που θα γινόταν- θα νομιμοποιούσε την πληροφορία και θα έφερνε φορολογικά έσοδα» παρατήρησε ο κ. Κλαδάς.

Δηλώνοντας έκπληκτος για τον άτυπο χαρακτήρα των διαδικασιών σε ένα τόσο σημαντικό θέμα, ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ, δήλωσε, ενώπιον της Επιτροπής:

«Η ενασχόληση κάποιου με ένα αρχείο, το οποίο δεν έχει μπει με τη σωστή διαδικασία αλλά ατύπως, θα έλεγα πως αυτή από μόνη της είναι ύποπτη», προσθέτοντας «Πληροφορήθηκα ότι ο κ. Διώτης παρέλαβε ένα αρχείο. Αν παραλάμβανα αρχείο, έπρεπε είτε να το πρωτοκολλήσω για να έχω παγωμένη την εικόνα του αρχείου που παρέλαβα, και μετά θα έκρινα αν είναι παράνομο είτε θα το έστελνα στους εισαγγελείς. Εγώ, λοιπόν, έχω άλλη άποψη. Επειδή είναι το αντικείμενό μου, το λέω ευθαρσώς, εγώ θα εφάρμοζα την κοινοτική οδηγία και θα την εφάρμοζα χθες».