ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα: Νέο φορολογικό νομοσχέδιο, άλλη μια απογοήτευση

Δημοσίευση 3 Ιουλίου 2013, 21:53 / Ανανεώθηκε 3 Ιουλίου 2013, 22:23
Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα: Νέο φορολογικό νομοσχέδιο, άλλη μια απογοήτευση
Facebook Twitter Whatsapp

«Νέο φορολογικό νομοσχέδιο, άλλη μια απογοήτευση για τον Έλληνα φορολογούμενο, άλλη μια χαμένη ευκαιρία, άλλο ένα εμπόδιο για τις επενδύσεις» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η «Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα».

«Νέο φορολογικό νομοσχέδιο, άλλη μια απογοήτευση για τον Έλληνα φορολογούμενο, άλλη μια χαμένη ευκαιρία, άλλο ένα εμπόδιο για τις επενδύσεις» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η «Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα».

«Μετά από κυβερνητική θητεία ενός έτους, το Υπουργείο Οικονομικών έδωσε στη δημοσιότητα το σχέδιο νόμου για τον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος. Δίνοντας πίστη στις κατά καιρούς εξαγγελίες της κυβέρνησης, ότι δηλαδή είχε σκοπό να φτιάξει ένα νέο, εύχρηστο, λειτουργικό και αντιγραφειοκρατικό κώδικα, περιμέναμε να μας παρουσιάσει ένα νόμο-πλαίσιο που θα αποτελούσε όχι μόνο το συνολικό πλαίσιο της φορολογίας εισοδήματος, αλλά και θα ρύθμιζε με τρόπο ταχύ και αποτελεσματικό όλες τις διαφορές που θα προέκυπταν στις σχέσεις φόρολογούμενου πολίτη και κράτους. Θα παρέμβαινε δηλαδή και στον τρόπο απονομής της φορολογικής και της σχετικής ποινικής δικαιοσύνης. Αντ΄αυτού το υπουργείο Οικονομικών παρουσίασε, ως συνήθως τις τελευταίες δεκαετίες, ουσιαστικά το φορολογικό νόμο του επόμενου έτους, που μοναδικό σκοπό έχει την αύξηση των δημοσίων εσόδων, αδιαφορώντας αν με τον τρόπο αυτό "στραγγαλίζει" την πραγματική οικονομία» επισημαίνεται.
 
«Αν ήθελε πραγματικά η Κυβέρνηση να δημιουργήσει ένα νόμο πλαίσιο που θα άντεχε στο χρόνο ( γιατί μόνο η συνεχής και απρόσκοπτη επι μακρόν εφαρμογή του θα τον καθιστούσε λειτουργικό) δεν θα έκανε καμμία αναφορά σε συντελεστές φορολογίας και σε απόλυτους αριθμούς. Οι κάθε είδους αριθμητικές αναφορές, είναι βέβαιο ότι δεν αντέχουν σε καμμία περίπτωση για διάστημα πάνω από ένα έτος. Είτε επιδεινωθεί η κατάσταση,οπότε το πιο πιθανό είναι η αύξηση της φορολογίας, είτε βελτιωθεί, πράγμα το οποίο όλοι επιθυμούμε, αλλά δεν το βλέπουμε . Το αποτέλεσμα και αυτής της παρέμβασης θα είναι ότι μετά από 10-12 μήνες θα έρθει ένα καινούργιο σχέδιο νόμου στην Βουλή που θα αναφέρει, δυστυχώς ως συνήθως, " Η περίπτωση α' του εδαφίου β΄ της παραγραφου γ΄του άρθρου 1 του νόμου τάδε τροποποιείται ως ακολούθως..."» τονίζεται.

«Το σχέδιο φορολογικού νόμου που παρουσιάστηκε σήμερα δυστυχώς δεν είναι ούτε τομή, ούτε διαρθρωτική αλλαγή. Είναι άλλη μια απογοήτευση για τον έλληνα φορολογούμενο, άλλη μια χαμένη ευκαιρία, άλλο ένα εμπόδιο για τις επενδύσεις, άλλη μια αποτυχία εξοπλισμού της χώρας μας για να δώσει τη μάχη κατά της ύφεσης και της ανεργίας» καταλήγει το κόμμα του Ανδρέα Λοβέρδου.