ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ούτε ένα βήμα πίσω δεν κάνει η κυβέρνηση στο θέμα του Δημοσίου

Δημοσίευση 11 Ιουλίου 2013, 14:55 / Ανανεώθηκε 12 Ιουλίου 2013, 06:10
Ούτε ένα βήμα πίσω δεν κάνει η κυβέρνηση στο θέμα του Δημοσίου
Facebook Twitter Whatsapp

Ούτε ένα βήμα πίσω δεν κάνει η κυβέρνηση στο θέμα του Δημοσίου, με τους εκπαιδευτικούς, αλλά και τους υπαλλήλους της τοπικής αυτοδιοίκησης να έχουν ξεκινήσει ήδη τις κινητοποιήσεις προμηνύοντας ένα «θερμό», όχι μόνο λόγω της εποχής, καλοκαίρι. 

Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς

Ούτε ένα βήμα πίσω δεν κάνει η κυβέρνηση στο θέμα του Δημοσίου, με τους εκπαιδευτικούς, αλλά και τους υπαλλήλους της τοπικής αυτοδιοίκησης να έχουν ξεκινήσει ήδη τις κινητοποιήσεις προμηνύοντας ένα «θερμό», όχι μόνο λόγω της εποχής, καλοκαίρι.

Το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση των δόσεων έχει φέρει απέναντι στην κυβέρνηση τους σκληρούς συνδικαλιστές των εργαζομένων στους Δήμους, ενώ με ερωτηματικό στο πλάι είναι η στάση ορισμένων βουλευτών που ανήκουν στα δύο κόμματα της συμπολίτευσης.

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Αντώνη Σαμαρά, με τη συμμετοχή του Ευάγγελου Βενιζέλου, του Γιάννη Στουρνάρα, του Χρήστου Σταϊκούρα και του Κυριάκου Μητσοτάκη, εξετάστηκαν όλα τα πιθανά σενάρια που μπορεί να προκύψουν κατά τη διαδικασία ψήφισης του πολυνομοσχεδίου, που προγραμματίζεται για την ερχόμενη Τρίτη.

Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι θα ξεπεράσουν τον κάβο των όποιων αντιδράσεων στο εσωτερικό των κοινοβουλευτικών ομάδων και το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί κανονικά, καθώς όπως λένε, έχουν στο πλευρό τους την κοινωνία, ενώ οι ρυθμίσεις που προβλέπει είναι προαπαιτούμενα για την εκταμίευση των δόσεων, που θα καλύψουν τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας.

Ούτως ή άλλως, οι καθυστερήσεις στις απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων οι οποίες είχαν συμφωνηθεί με την τρόικα, αλλά και οι αδυναμίες που εντοπίζονται στον φοροεισπρακτικό μηχανισμό, είναι τα δύο κύρια ζητήματα, για τα οποία η κυβέρνηση δέχεται κριτική από τους δανειστές και τους εταίρους μας.

Με δεδομένο ότι στην ψήφιση επί της αρχής δεν αναμένεται να υπάρξει κανένα πρόβλημα, η προσοχή επικεντρώνεται στα επίμαχα άρθρα που αφορούν την κατάργηση της δημοτικής αστυνομίας, τη διαθεσιμότητα των σχολικών φυλάκων και την κινητικότητα. Άλλωστε οι «επίφοβοι» βουλευτές προέρχονται από το χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης, όπως ο Νικήτας Κακλαμάνης και ο Μιχάλης Ταμήλος από τη Νέα Δημοκρατία.

Από το ΠΑΣΟΚ ήδη χθες ο Πάρις Κουκουλόπουλος  ζήτησε να αποσυρθεί από το πολυνομοσχέδιο η διάταξη που καταργεί τη δημοτική αστυνομία. Υπενθυμίζεται ότι ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος και πρώτος αιρετός πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ από το 1999 έως το 2003, παραμονές του τελευταίου ανασχηματισμού, αρνήθηκε σύμφωνα με πληροφορίες τη θέση του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών δίπλα στον Γιάννη Μιχελάκη.

Από την κυβέρνηση πάντως διαμηνύουν ότι δεν πρόκειται να υπολογίσουν το παραμικρό πολιτικό κόστος προκειμένου να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις και να μην αναστραφεί η πορεία σταθεροποίησης της χώρας για έξοδο από την κρίση. Αυτή τη θέση μετέφεραν, τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όσο και ο Γιάννης Μιχελάκης στις συναντήσεις που είχαν τις προηγούμενες ημέρες με του δημάρχους της ΚΕΔΕ, οι οποίοι ανάμεσα στα άλλα επιχειρήματα που ανέπτυξαν κυρίως για το θέμα της Δημοτικής Αστυνομίας, είχαν αφήσει να εννοηθεί ότι ενόψει των δημοτικών εκλογών του 2014, θα είναι δυσβάστακτος ο πολιτικός αντίκτυπος.