ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι συνιστώσες αντιδρούν στη «συνισταμένη» Τσίπρα

Δημοσίευση 12 Ιουλίου 2013, 10:01 / Ανανεώθηκε 12 Ιουλίου 2013, 12:03
Οι συνιστώσες αντιδρούν στη «συνισταμένη» Τσίπρα
Facebook Twitter Whatsapp

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται σήμερα η ομιλία του Παναγιώτη Λαφαζάνη στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Γράφει ο Παναγιώτης Βασιλάκης

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται σήμερα η ομιλία του Παναγιώτη Λαφαζάνη στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Μετά τον Μανώλη Γλέζο ο οποίος διαφώνησε έντονα με την αυτοδιάλυση των συνιστωσών ο επικεφαλής της Αριστερής πλατφόρμας αναμένεται να θέσει και αυτός τα θέματα που διαφωνεί  με την εισήγηση του Αλέξη Τσίπρα όχι μόνο σε εσωκομματικό επίπεδο αλλά και σε πολιτικό.

Όπως είναι γνωστό ο Παναγιώτης Λαφαζάνης είναι κατά της λογικής στην Ευρώπη πάση θυσία ενώ κατά καιρούς έχει εκφράσει και την έντονη διαφωνία του για τις θέσεις που παίρνει η προεδρική πλευρά στα θέματα των συμμαχιών.

Μάλιστα μόλις χθες αρθρογραφώντας στον ιστότοπο iskra.gr του που φιλοξενεί τις απόψεις του «Αριστερού Ρεύματος» έγραψε: «Η Ελλάδα πρέπει να απαλλαγεί από έναν ξεπερασμένο και μυωπικό ευρωκεντρισμό και από μια δογματική, πάση θυσία, προσκόλληση σε μια ευρωζώνη που έχει καταστεί χώρος μιας ξεπεσμένης Γερμανικής νεοαποικιοκρατίας και πολύ πιθανόν οδηγείται σύντομα σε κατάρρευση».

Ακόμα απηύθυνε την προειδοποίηση πως αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν οδηγηθεί σε μία δεύτερη φάση ριζοσπαστικοποίησης, τότε και να έρθει στην κυβέρνηση, «θα παραμείνει σ’ αυτήν ελάχιστα και μόνο ως θλιβερή παρένθεση».

Οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα ισχυρίζονται ότι όλα αυτά ήταν αναμενόμενα αφού  οι εκπρόσωποι των συνιστωσών κατά την διάρκεια του προσυνεδριακού διαλόγου είχαν αφήσει να εννοηθεί  ότι δεν θα έκαναν πίσω στις απόψεις τους. Έτσι ισχυρίζονται ότι  έχουν έτοιμη μια συμβιβαστική λύση αφού από την πλευρά τους ξεκαθαρίζουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας αποκλείεται να κάνει πίσω σε αυτό το θέμα.

Πάντως η κατάσταση  αναμένεται να ξεκαθαρίσει  το μεσημέρι της Κυριακής, οπότε θα ξεκινήσουν οι ψηφοφορίες για τα όργανα και την Κεντρική Επιτροπή. Πόσοι και ποιοι δηλαδή εκπρόσωποι από τις συνιστώσες που διαφωνούν στην μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ θα μπουν μέσα στην ενιαία λίστα για την εκλογή των νέων μελών  της ΚΕ.

Στελέχη που βρίσκονται κοντά στον Αλέξη Τσίπρα άφηναν να εννοηθεί ότι μετά την ακραία τοποθέτηση του Μανώλη Γλέζου πολύ δύσκολα οι «Ενεργοί Πολίτες» θα μπουν σε αυτή την διαδικασία. Το πιθανότερο είναι να θέσουν εαυτούς εκτός κόμματος -ή τουλάχιστον, εκτός κομματικών οργάνων.

Πάντως μέχρι και την τελευταία στιγμή όλα είναι ανοικτά αφού παρά τις όποιες διαφωνίες  όλες οι  πλευρές αναζητούν τρόπο για να βγουν από το αδιέξοδο. 

Η κίνηση δε του Αλέξη Τσίπρα να παραστεί στην ομιλία του Μανώλη Γλέζου παρά το γεγονός ότι ήξερε το τι θα πει το ιστορικό στέλεχος της αριστεράς αλλά και το γεγονός ότι μετά το τέλος της ομιλίας του τον αγκάλιασε και μαζί του περπάτησε στον χώρο του συνεδρίου δείχνει ότι ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είναι αποφασισμένος να μην αφήσει αυτή την ευκαιρία να πάει χαμένη.