ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το σχέδιο της κυβέρνησης για το «πάγωμα» των πλειστηριασμών

Δημοσίευση 23 Αυγούστου 2013, 06:33 / Ανανεώθηκε 23 Αυγούστου 2013, 08:39
Το σχέδιο της κυβέρνησης για το «πάγωμα» των πλειστηριασμών
Facebook Twitter Whatsapp

Τείχος προστασίας για τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα που αδυνατούν να αποπληρώσουν το δάνειο για την πρώτη κατοικία, χτίζουν οι προσωπικές εγγυήσεις που έδωσε ο πρωθυπουργός και λίγο αργότερα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, μετά τη συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου παρουσία των υπουργών Οικονομικών και Ανάπτυξης. 

Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς 

Τείχος προστασίας για τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα που αδυνατούν να αποπληρώσουν το δάνειο για την πρώτη κατοικία, χτίζουν οι προσωπικές εγγυήσεις που έδωσε ο πρωθυπουργός και λίγο αργότερα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, μετά τη συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου παρουσία των υπουργών Οικονομικών και Ανάπτυξης. 

Το πλαίσιο της νέας ρύθμισης που συμφωνήθηκε και το οποίο θα αποτελέσει τη βάση για την επόμενη διαπραγμάτευση με την τρόικα που θα γίνει το Νοέμβριο, επί της ουσίας έχει διπλό στόχο: 

  • να μην πληγούν οι δανειολήπτες που αντικειμενικά και αποδεδειγμένα δεν μπορούν να ανταποκριθούν στην καταβολή των δόσεων. 
  • να μην πληγεί η στεγαστική πίστη και η στεγαστική ρευστότητα. 

Έτσι το Νοέμβριο η ελληνική κυβέρνηση θα ζητήσει να παραταθεί το πάγωμα των πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία για τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, αλλά θα προτείνει να εξαιρεθούν από τη ρύθμιση όσοι έχουν την οικονομική δυνατότητα να αποπληρώσουν το δάνειό τους, κάνοντας κατάχρηση της προστασίας. 

Η «οικονομική δυνατότητα» θα προκύπτει από το σταθερό μηνιαίο εισόδημα, την συνολική περιουσιακή κατάσταση και τις καταθέσεις, με το υπουργείο οικονομικών να κατατάσσει τους δανειολήπτες στις εξής κατηγορίες: 

  • σε αυτούς που έχουν πλήρη οικονομική αδυναμία, δεν έχουν εισοδήματα, είναι άνεργοι ή άτομα με ειδικές ανάγκες, οι οποίοι θα μπουν σε καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας. 
  • στα μεσαία εισοδήματα που εμφανίζουν κάποια έσοδα, όμως έχουν τεράστια δυσκολία στην καταβολή των δόσεων, οι οποίοι σε συνεννόηση με την τράπεζα θα διευκολύνονται περαιτέρω με διάφορους τρόπους, όπως π.χ. με επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής χωρίς πέναλτι, ή ακόμη και με «κούρεμα» μέρους του δανείου (σενάριο που μελετάται και για την πρώτη κατηγορία) 
  • σε αυτούς που έχουν μεγάλα εισοδήματα, καταθέσεις ύψους κοντά ή πάνω από το δάνειο, άλλη ακίνητη περιουσία εκτός της πρώτης κατοικίας, οι οποίοι δεν πληρώνουν μέχρι σήμερα και θα αναγκαστούν να το κάνουν έπειτα από την άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών. 
  • οι ελεύθεροι επαγγελματίες, επιχειρηματίες και έμποροι που έχουν μειωμένα έσοδα και αδυνατούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του δανείου τους για τους οποίους θα γίνει προσπάθεια να αντιμετωπιστούν διαφορετικά. Τα επαγγελματικά ακίνητα που κινδυνεύουν να κατασχεθούν υπολογίζονται περίπου σε 10.000. 

Επίσης, το οικονομικό επιτελείο εξετάζει και το σενάριο να μειωθεί το ύψος της αντικειμενικής αξίας για την οποία θα υπάρχει προστασία από τις 200.000 ευρώ, στις 160.000 ευρώ ή και πιο κάτω, κάτι που θα εξαρτάται και από τα εισοδήματα των δανειοληπτών. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία από το υπουργείο Οικονομικών σήμερα υπάρχουν περίπου 900.000 στεγαστικά δάνεια. Από αυτά 100.000 δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν ή εμφανίζουν ανάλογα προβλήματα, ενώ 60.000 δανειολήπτες βρίσκονται ήδη σε καθεστώς προστασίας μέσω του υφιστάμενου νομικού πλαισίου. Ο αριθμός των ακινήτων που ενδεχομένως θα καταλήξουν σε διαδικασία πλειστηριασμού υπολογίζεται από 1.000 εως 5.000. 

Το Μέγαρο Μαξίμου και ο πρωθυπουργός με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ προχώρησαν στη συγκεκριμένη κίνηση, προκειμένου να μπει τέλος στις φήμες που δημιουργούσαν μεγάλη αναστάτωση στην ελληνική κοινωνία, αλλά και στο εσωτερικό των κοινοβουλευτικών ομάδων της συμπολίτευσης, με τους βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ να εμφανίζονται ικανοποιημένοι από την εξέλιξη αυτή.