ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η κατάρρευση της κυβέρνησης τον Οκτώβριο είναι το καλύτερο σενάριο για τον Τσίπρα

Δημοσίευση 25 Αυγούστου 2013, 09:05 / Ανανεώθηκε 25 Αυγούστου 2013, 09:05
Η κατάρρευση της κυβέρνησης τον Οκτώβριο είναι το καλύτερο σενάριο για τον Τσίπρα
Facebook Twitter Whatsapp

Η συγκέντρωση του Αλέξη Τσίπρα στην Κέρκυρα είχε κόσμο. Ο χώρος στην κεντρική πλατεία που είχε προβλεφθεί γέμισε, για τις 26 Αυγούστου αυτό ήταν ένα επίτευγμα. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε να δημιουργήσει ένα κλίμα, ότι το κόμμα του βρίσκεται στην τελική ευθεία πριν την εξουσία και να δώσει στην όλη εκδήλωση το άρωμα της εκκίνησης της προεκλογικής περιόδου με φράσεις σαν κι’ αυτή: «ας καλούμε λοιπόν όλους σε έναν αποφασιστικό, ανυποχώρητο, ανένδοτο αγώνα για τη μεγάλη αλλαγή που χρειάζεται ο τόπος».

Γράφει ο Θέμης Δαγκλής

Η συγκέντρωση του Αλέξη Τσίπρα στην Κέρκυρα είχε κόσμο. Ο χώρος στην κεντρική πλατεία που είχε προβλεφθεί γέμισε, για τις 26 Αυγούστου αυτό ήταν ένα επίτευγμα. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε να δημιουργήσει ένα κλίμα, ότι το κόμμα του βρίσκεται στην τελική ευθεία πριν την εξουσία και να δώσει στην όλη εκδήλωση το άρωμα της εκκίνησης της προεκλογικής περιόδου με φράσεις σαν κι’ αυτή: «ας καλούμε λοιπόν όλους σε έναν αποφασιστικό, ανυποχώρητο, ανένδοτο αγώνα για τη μεγάλη αλλαγή που χρειάζεται ο τόπος».

Ο κ. Τσίπρας προσπάθησε να δημιουργήσει την εντύπωση, ότι η πολιτική αλλαγή είναι αυτό που χρειάζεται εμφατικά ο λαός: «Σε κάθε γωνιά της χώρας μια και μόνο επιθυμία συναντά κανείς, όπου και να διαβεί : Να σταματήσει τώρα αυτή η πορεία της καταστροφής. Να βάλουμε τα δυνατά μας να τους ανατρέψουμε». είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ξανά και ξανά, ότι το πρόγραμμα δεν βγαίνει και αμφισβήτησε την διαβεβαίωση της κυβέρνησης ότι θα πετύχει πλεόνασμα. Στη διάρκεια όλης της περιοδείας του στην Κέρκυρα εξ’ άλλου, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έσπευσε να βρεθεί στο πλευρό όσων θίγονται από τα τελευταία μνημονιακά μέτρα και να διαβεβαιώσει, πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα επαναπροσλάβει και θα αποκαταστήσει όσους απολυθούν. Η Κουμουνδούρου ποντάρει άλλωστε στις αντιδράσεις των συγκεκριμένων ομάδων, τις χρειάζεται αρκετά ισχυρές ώστε να κλονίσουν την κυβέρνηση και να ανοίξει έτσι ο δρόμος για τις κάλπες.

Από όλα αυτά γίνεται σαφές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει απλώς εκλογές, τις βιάζεται κιόλας. Αυτό ως ένα βαθμό οφείλεται στο γεγονός ότι στην Κουμουνδούρου έχουν ανησυχήσει από την δημοσκοπική στασιμότητα του κόμματος τους: την ώρα που η κυβέρνηση εφαρμόζει τα σκληρότερα μέτρα και κάνει και μεγάλα λάθη, ο ΣΥΡΙΖΑ αδυνατεί να αναπτύξει δυναμική, η αντιπολιτευτική του ρητορική που απευθύνεται στην διαμαρτυρία και την οργή έχει φτάσει στα όρια της.

Πέρα από αυτό κάποια στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έχουν αρχίσει να ανησυχούν, ότι η ταύτιση του κόμματος, η οποία υπαγορεύεται από τον αριστερό προσανατολισμό του με όσους στο δημόσιο τομέα θίγονται από τα μέτρα εξοικονόμησης δαπανών και τη διαθεσιμότητα μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερη ζημιά από ότι οφέλη. Το τρίτο στοιχείο που λαμβάνουν υπ’ όψη τους είναι ότι όντως η Ελλάδα μπορεί να έξυσε πάτο και ότι τα πράγματα μπορεί να αρχίσουν να διαμορφώνονται κάπως καλύτερα, κάτι που θα δώσει ανάσες στην κυβέρνηση να αντέξει ως τις Ευρωεκλογές. Αυτό το ρίσκο στο ΣΥΡΙΖΑ ωστόσο δεν θέλουν να το πάρουν, στην Κουμουνδούρου επικρατεί η λογική πως όταν δεν έχεις ισχυρό ρεύμα νίκης, οι καλύτερες δυνατές συνθήκες είναι η αναμπουμπούλα. Η κατάρρευση της κυβέρνησης τον Οκτώβριο-Νοέμβριο είναι το καλύτερο δυνατό σενάριο για τον ΣΥΡΙΖΑ ώστε να εμφανιστεί ως το μόνο ασφαλές καταφύγιο. Γι’ αυτό βιάζεται….