ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ματέο Ρέντσι, ο άνθρωπος που θα κάνει τα πάντα για να γίνει πρωθυπουργός της Ιταλίας

Δημοσίευση 17 Σεπτεμβρίου 2013, 06:24 / Ανανεώθηκε 17 Σεπτεμβρίου 2013, 11:02
Ματέο Ρέντσι, ο άνθρωπος που θα κάνει τα πάντα για να γίνει πρωθυπουργός της Ιταλίας
Facebook Twitter Whatsapp

Σε πλήρη εξέλιξη φαίνεται πως είναι το πλάνο του δημάρχου της Φλωρεντίας, Ματέο Ρέντσι για να πετύχει τους δύο στόχους που έχει θέσει εδώ και καιρό: Την ανάληψη της ηγεσίας της ιταλικής Κεντροαριστεράς και την άνοδο στον πρωθυπουργικό θώκο.

Ρεπορτάζ: Βαγγέλης Βιτζηλαίος

Σε πλήρη εξέλιξη φαίνεται πως είναι το πλάνο του δημάρχου της Φλωρεντίας, Ματέο Ρέντσι για να πετύχει τους δύο στόχους που έχει θέσει εδώ και καιρό: Την ανάληψη της ηγεσίας της ιταλικής Κεντροαριστεράς και την άνοδο στον πρωθυπουργικό θώκο.

Ο 38χρονος Ρέντσι εσχάτως έχει ανεβάσει για τα καλά τους τόνους κατά του Σίλβιο Μπερλουσκόνι και της Κεντροδεξιάς, προκαλώντας κλυδωνισμούς στην ούτως ή άλλως ευάλωτη κυβέρνηση συνεργασίας και ανησυχία στον κεντροαριστερό πρωθυπουργό Ενρίκο Λέτα.

Ο δήμαρχος της Φλωρεντίας, νομικός στο επάγγελμα, έθεσε πρόσφατα υποψηφιότητα για την θέση του γραμματέα του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος, το συνέδριο του οποίου αναμένεται να διεξαχθεί τον Νοέμβριο. Τοποθετείται στη δεξιά πτέρυγα του κόμματος, ανήκοντας στους εκσυγχρονιστές/μεταρρυθμιστές γεγονός που σημαίνει μπορεί να κερδίσει την ψήφο των κεντρώων ψηφοφόρων ή ακόμα και πολλών συντηρητικών, όμως η αριστερή πτέρυγα του PD δεν βλέπει με καθόλου καλό μάτι την προσήλωσή του στις μεταρρυθμίσεις.

Φουλ επίθεση κατά Μπερλουσκόνι

Ο δημοφιλέστερος πολιτικός στην Ιταλία (σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου SWG) και επικρατέστερος για την ηγεσία του Partito Democratico (PD) και το χρίσμα του υποψήφιου πρωθυπουργού της κεντροαριστερής παράταξης στις επόμενες βουλευτικές εκλογές, πραγματοποιεί «αρχηγικού στυλ» λεκτικές επιθέσεις στον Καβαλιέρε, δημιουργώντας κλίμα πόλωσης.

Αναφερόμενος, πριν από μερικές ημέρες, στην υπόθεση του ιταλού πρώην πρωθυπουργού με την πιθανή αποπομπή του λόγω της οριστικής καταδίκης του για φορολογική απάτη ο Ρέντσι ανέφερε ότι «ο Μπερλουσκόνι και οι συνεργάτες του θεωρούν ότι πρόκειται για άδικη απόφαση, πολλοί άλλοι ότι είναι απόλυτα δίκαιη. Το θέμα όμως είναι ότι σε οποιαδήποτε χώρα, όταν ένας πολιτικός ηγέτης καταδικάζεται οριστικά με απόφαση της δικαιοσύνης, το παιχνίδι τελειώνει — μπορεί να προφέρει κανείς την φράση "game over"».

Παράλληλα, στο ίδιο μήκος κύματος, ο δήμαρχος της Φλωρεντίας επιτέθηκε εκ νέου χθες στον Μπερλουσκόνι και στην Κεντροδεξιά προεξοφλώντας, σε κομματική εκδήλωση, το αποτέλεσμα των επόμενων εκλογών με... απειλητική διάθεση. «Αυτή την φορά δεν πρόκειται να κάνουμε τα λάθη των προηγούμενων εκλογών. Αυτή την φορά, αν πάμε σε εκλογές, θα θάψουμε στην άσφαλτο την κεντροδεξιά» είπε, επισημαίνοντας ότι «Ο ηγέτης της κεντροδεξιάς, Σίλβιο Μπερλουσκόνι δεν θα ρίξει την κυβέρνηση, διότι δεν τον συμφέρει. Φοβάται τις εκλογές. Το πολύ-πολύ, ο Μπερλουσκόνι μπορεί να ζητήσει από τους υπουργούς του να παραιτηθούν κι αμέσως μετά να τους τοποθετήσει εκ νέου εντός κυβερνητικής ομάδας».

Ριότα στο newpost: Κλειδί η «μάχη» με τον Λέτα και ο ηγέτης της Κεντροδεξιάς

Φυσικά, παρά τη δημοφιλία του Ρέντσι δεν μπορεί να προεξοφληθεί από κανέναν ότι εκείνος θα είναι ο διάδοχος του Λέτα στην πρωθυπουργία, αφού και ο ίδιος ο ιταλός πρωθυπουργός έχει βλέψεις να διατηρήσει την ηγεσία του PD και να εκλεγεί με την ψήφο των πολιτών, ενώ υπάρχει και το ερώτημα ποιος θα ηγηθεί της Κεντροδεξιάς στην μετά-Μπερλουσκόνι εποχή.

Ο αρθρογράφος της ιταλικής εφημερίδας La Stampa, συγγραφέας και συνεργάτης του πανεπιστημίου Princeton, Τζιάνι Ριότα σχολίασε με δήλωσή του στο newpost.gr ότι είναι δύσκολο να στοιχηματίσει κανείς για το μέλλον του πολιτικού σκηνικού στην Ιταλία.

«Θα υπάρξουν σύντομα εκλογές; Ποιος θα είναι ηγέτης της ακροδεξιάς από τη στιγμή που δεν θα είναι υποψήφιος ο Μπερλουσκόνι; Η μοίρα του Ρέντσι εξαρτάται από τις απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα» δηλώνει. Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι «oι υποστηρικτές του τον θεωρούν σίγουρη επιλογή, ενώ οι επικριτές του ανεπαρκή» τονίζοντας πως «εάν η κυβέρνηση Λέτα καταρρεύσει, ο Ρέντσι θα είναι ο υποψήφιος της Κεντροαριστεράς. Εάν ο Λέτα καταφέρει να αντισταθεί, ο Ρέντσι θα αντιμετωπίσει δυσκολίες».

Ο κ. Ριότα προσθέτει ότι «δεν ξέρουμε ακόμα ποιος θα ηγηθεί της Κεντροδεξιάς ενώ γνωρίζουμε ότι η Κεντροαριστερά θα επιλέξει ανάμεσα σε Ρέντσι και Λέτα».