ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αντιμετώπιση της Χρυσής Αυγής με όρους κοινού ποινικού δικαίου!

Δημοσίευση 18 Σεπτεμβρίου 2013, 18:29 / Ανανεώθηκε 18 Σεπτεμβρίου 2013, 18:48
Αντιμετώπιση της Χρυσής Αυγής με όρους κοινού ποινικού δικαίου!
Facebook Twitter Whatsapp

Το παλαιό ρητό του Ηλία Ηλιού, «θα τους ταράξουμε στη νομιμότητα» επιστρατεύει η κυβέρνηση ως πρώτο μέσο απάντησης στην εγκληματική δράση της  Χρυσής Αυγής. Μετά τις ελαφρότητες περί «δύο άκρων», που ακούστηκαν μέχρι και νωρίς σήμερα το πρωί από κυβερνητικά στελέχη, ο κύβος ερρίφθη και το Μαξίμου ετοιμάζεται πλέον για μετωπική σύγκρουση με τη Χρυσή Αυγή. 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος

Το παλαιό ρητό του Ηλία Ηλιού, «θα τους ταράξουμε στη νομιμότητα» επιστρατεύει η κυβέρνηση ως πρώτο μέσο απάντησης στην εγκληματική δράση της  Χρυσής Αυγής. Μετά τις ελαφρότητες περί «δύο άκρων», που ακούστηκαν μέχρι και νωρίς σήμερα το πρωί από κυβερνητικά στελέχη, ο κύβος ερρίφθη και το Μαξίμου ετοιμάζεται πλέον για μετωπική σύγκρουση με τη Χρυσή Αυγή. Όχι στο πεδίο της πολιτικής αλλά, κυρίως, στο ποινικό πεδίο, όπου μπορεί πραγματικά να δημιουργηθεί ολόκληρος φάκελος για τα έργα και τις ημέρες της Οργάνωσης. 

Το στίγμα της νέας κυβερνητικής γραμμής έδωσαν ήδη οι Νίκος Δένδιας, Μάκης Βορίδης αλλά και ο Γραμματέας του κόμματος Ανδρέας Παπαμιμίκος, αν και σύμφωνα με πληροφορίες του newpost.gr στο εσωτερικό της κυβέρνησης υπήρξαν και απόψεις για μία πολιτική καταδίκη και όχι για τη μετωπική που τελικά επελέγη.

Οι αλλαγές στον ποινικό κώδικα που προανήγγειλε ο κ. Δένδιας οδηγούν, υπό προϋποθέσεις, ακόμη και στο να κηρυχτεί εκτός νόμου η Οργάνωση. Ωστόσο, κάτι τέτοιο μοιάζει πρώιμο ενώ ισχυρή είναι η άποψη ότι ενδεχόμενη απαγόρευση της Οργάνωσης, αφενός θα δημιουργούσε κλίμα υπέρ της, αφετέρου δεν θα έλυνε προβλήματα καθώς κάλλιστα το συγκεκριμένο μόρφωμα θα μπορούσε να κατέλθει στις εκλογές υπό άλλο όνομα. 

Πιο αποτελεσματική, υπό αυτή την έννοια, θεωρούν αρκετά στελέχη την απομυθοποίηση της Χρυσής Αυγής, με την διάλυση της εικόνας του αντισυστημικού κόμματος που καλλιεργούν τα μέλη της. Η χρήση των μέσων που τους παρέχει η Δημοκρατία που υβρίζουν, οι πηγές χρηματοδότησης του κόμματος αλλά και ο νεποτισμός που χαρακτηρίζει τις επιλογές των συνεργατών (και) της Χρυσής Αυγής αναμένεται να αποτελέσουν αντικείμενο έρευνας και δημοσιότητας το επόμενο διάστημα.

Παραμένει, ωστόσο, άγνωστο κατά πόσον αυτό θα είναι αρκετό για να περιορίσει τη δράση αλλά και την εκλογική απήχηση της Οργάνωσης. Ειδικά, όταν των σημερινών προηγήθηκε μία μακρά περίοδος αμηχανίας ή ανοχής έναντι των φαινομένων τραμπουκισμού των μελών της.