ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ένας, δύο, τρεις, πολλοί Τζιτζικώστες

Δημοσίευση 28 Οκτωβρίου 2013, 08:01 / Ανανεώθηκε 28 Οκτωβρίου 2013, 19:53
Ένας, δύο, τρεις, πολλοί Τζιτζικώστες
Facebook Twitter Whatsapp

Έντονος προβληματισμός επικρατεί στο επιτελείο του Αντώνη Σαμαρά καθώς, σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, χρειάστηκε να παρέμβει προκειμένου να σβήσει τη φωτιά που πήγε να ανάψει με τον κυβερνητικό του εταίρο.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος 

Έντονος προβληματισμός επικρατεί στο επιτελείο του Αντώνη Σαμαρά καθώς, σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, χρειάστηκε να παρέμβει προκειμένου να σβήσει τη φωτιά που πήγε να ανάψει με τον κυβερνητικό του εταίρο. Στο Μέγαρο Μαξίμου διαπιστώνουν ότι το κλίμα μεταξύ των βουλευτών και των στελεχών του κόμματος είναι ηλεκτρισμένο, σε μία περίοδο που η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με εξαιρετικά δύσκολες αποφάσεις ως προς την οικονομική πολιτική και, κυριολεκτικά, ισορροπεί σε τεντωμένο σχοινί.

Εν μέσω αυτού του κλίματος, τα «θερμά επεισόδια» μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ μοιάζουν με... φιτίλι που απειλεί να πυροδοτήσει, ανά πάσα, στιγμή μία έκρηξη.

Πριν δύο εβδομάδες ήταν η στάση του Δημήτρη Αβραμόπουλου έναντι όσων είπε ο Αλέξης Τσίπρας για το νόμο Βενιζέλου σχετικά με τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά.

Χθες, παραμονές εθνικής εορτής, υπήρξε νέα παρέμβαση του Αντώνη Σαμαρά προκειμένου να αναγκαστεί ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας (και μέχρι χθες τουλάχιστον επικρατέστερος υποψήφιος στις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές) σε αναδίπλωση μετά, κατά την κυβέρνηση, «γκάφα» να εξισώσει, ως εγκληματικές οργανώσεις, τη Χρυσή Αυγή με το ΠΑΣΟΚ.

Και στις δύο περιπτώσεις, το Μαξίμου ανταποκρίθηκε πλήρως στην ενόχληση που εξέφρασε το ΠΑΣΟΚ, ενίοτε σε υψηλό επίπεδο δηλαδή μέσω επικοινωνίας του Ευάγγελου Βενιζέλου με τους Αντώνη Σαμαρά και Δημήτρη Σταμάτη. Και στις δύο περιπτώσεις, επιχειρήθηκε να προφυλαχθεί η κυβερνητική συνοχή.

Το ζήτημα, ωστόσο, είναι με ποιο κόστος...

Η, εμφανώς, άστοχη παρέμβαση Τζιτζικώστα αλλά και νωρίτερα η στάση Αβραμόπουλου έναντι Βενιζέλου, που ήταν συνεπής προς όσα έλεγε μέχρι πρότινος η Ν.Δ., εισπράττονται με θετικό τρόπο από τη βάση της Νέας Δημοκρατίας, η οποία βρίσκεται σε κατάσταση νευρικής κρίσης τόσο με την ακολουθούμενη πολιτική όσο και με την κυβερνητική συμμαχία με το ΠΑΣΟΚ. Για πολλούς εκ των νεοδημοκρατών (σ.σ. δεδομένου ότι το εκλογικό κοινό της ΝΔ τείνει να περιοριστεί κυρίως στους άνω των 45 ετών), το ΠΑΣΟΚ εξακολουθεί να αποτελεί τον «πολιτικό αντίπαλο», πολύ περισσότερο από τον ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα.

Αυτή η εκλογική βάση, σημειώνουν κομματικά στελέχη, έχει ανάγκη από «λόγους συσπείρωσης» και προς αυτό συντείνουν οι κατά καιρούς παρεμβάσεις στελεχών εναντίον του ΠΑΣΟΚ, από τον Μάκη Βορίδη και τον Νικ. Κακλαμάνη μέχρι τον Κ. Τζαβάρα και άλλους.

Το κλίμα επιδεινώνεται και εξαιτίας των δυσμενών εξελίξεων στη «διαπραγμάτευση» με την τρόικα σχετικά με τα μέτρα για το 2014 ενώ ως «κερασάκι στην τούρτα» αντιμετωπίστηκε η πρόσφατη προγραμματική συμφωνία των δύο κομμάτων, η οποία αντιμετωπίστηκε με απαξία τόσο από στελέχη του ΠΑΣΟΚ όσο και από γαλάζιους βουλευτές.

Το δύσκολο, ωστόσο, στοίχημα ισορροπίας για τον Πρωθυπουργό δεν είναι άλλο από την ίδια την κυβερνητική συνεργασία με το κόμμα του Ευάγγελου Βενιζέλου. Κάθε φορά που ο κ. Σαμαράς αναγκάζεται να λειτουργήσει πυροσβεστικά ή ακόμη και να καταστείλει μία επιθετική κίνηση έναντι του Ευάγγελου Βενιζέλου, τόσο αυξάνεται η πίεση που, με μαθηματική ακρίβεια, θα οδηγήσει στο επόμενο περιστατικό...