ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αγωνιούν οι εργαζόμενοι στα ΕΑΣ ενώ οι τροϊκανοί επιμένουν

Δημοσίευση 5 Νοεμβρίου 2013, 15:41 / Ανανεώθηκε 5 Νοεμβρίου 2013, 15:41
Αγωνιούν οι εργαζόμενοι στα ΕΑΣ ενώ οι τροϊκανοί επιμένουν
Facebook Twitter Whatsapp

Καθημερινό είναι πλέον το μαρτύριο για τους εργαζομένους στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα καθώς κανείς δεν μπορεί να τους πει με βεβαιότητα, ποιο θα είναι το «αύριο» τους.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Καθημερινό είναι πλέον το μαρτύριο για τους εργαζομένους στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα καθώς κανείς δεν μπορεί να τους πει με βεβαιότητα, ποιο θα είναι το «αύριο» τους.

Σύμφωνα με το Μαξίμου οι μονάδες των ΕΑΣ στρατιωτικού υλικού στον Υμηττό και στην Ελευσίνα δεν θα κλείσουν. Οι εργαζόμενοι σε αυτά δεν θα απολυθούν. Από την άλλη έρχεται η τρόικα απαιτώντας εδώ και πέντε μήνες να μπει λουκέτο σε αυτά απολύοντας τους 800 εργαζόμενους σε αυτά, χωρίς μάλιστα να τους δοθεί και αποζημίωση.

Η αγωνία των υπαλλήλων στα ΕΑΣ αλλά και στην ΕΛΒΟ κορυφώνεται καθώς οι τροϊκανοί δείχνουν απίστευτη επιμονή στο συγκεκριμένο θέμα, λέγοντας σε ελεύθερη μετάφραση προς το υπουργείο Οικονομικών ότι αν θέλετε τη σωτηρία της ολόκληρης της χώρας σας «συμφωνείστε στο να μπει λουκέτο σε αυτές τις εταιρίες».

Το δίλημμα είναι μεγάλο και μάλλον εκβιαστικό, αν και παράλογο. Και αυτό γιατί το μέγαρο Μαξίμου αλλά και το υπουργείο Άμυνας κρίνουν αναγκαία τη λειτουργία των αμυντικών αυτών βιομηχανιών για λόγους εθνικής ασφάλειας.

Πέρα από αυτό όμως για τα ΕΑΣ υπάρχουν παραγγελίες άμεσες που ξεπερνούν τα 200 εκ. ευρώ ενώ η Ινδία έχει δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για αγορά οπλικού συστήματος και πυρομαχικών που θα αποφέρουν στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα πάνω από ένα δισ. ευρώ!

Ίσως βέβαια στα παραπάνω να κρύβεται και η περίεργη επιμονή των τροϊκανών να βάλει «λουκέτο» σε αυτά και στη συνέχεια να ξεπουληθούν.

Το Μαξίμου ζητάει να παραμείνει η ΕΛΒΟ υπό κρατικό έλεγχο με προσωπικό γύρω στα 60 άτομα τα οποία θα απασχολούνται με τη συντήρηση των οχημάτων του Στρατού Ξηράς τα οποία είναι χιλιάδες. Να σημειωθεί ότι αν το έργο αυτό δοθεί σε ιδιωτική εταιρία θα κοστίσει πανάκριβα στο υπουργείο Άμυνας ενώ στην ΕΛΒΟ έχουν επενδυθεί εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ σε εγκαταστάσεις και μηχανήματα ενώ διαθέτει και προσωπικό με πολύτιμη τεχνογνωσία για τις ανάγκες του Ελληνικού Στρατού.

Ίδια είναι η κατάσταση και στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα.

Διαθέτουν μηχανήματα εκατομμυρίων, εγκαταστάσεις που έχουν ISO και άδειες για εκτέλεση εξειδικευμένων εργασιών που πολύ δύσκολα ξαναβγαίνουν. Και το προσωπικό που απαιτείται για να λειτουργήσουν οι δύο μονάδες στρατιωτικού υλικού των ΕΑΣ (Υμηττός και Ελευσίνα) απαιτούν μόλις 400 άτομα προσωπικού.

Αυτή τη στιγμή το προσωπικό στα ΕΑΣ αριθμεί 800 άτομα ενώ με το ισχύον ασφαλιστικό σύστημα θα συνταξιοδοτούνταν περίπου διακόσια άτομα.

Μετά από όλα αυτά εύλογα γεννιέται το ερώτημα γιατί τέτοια η εμμονή της Τρόϊκας με το να μπει λουκέτο στις κρατικές αμυντικές βιομηχανίες;

Γ.Κοκ.