ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αντεπίθεση με θετικές ειδήσεις ετοιμάζει το Μαξίμου

Δημοσίευση 14 Νοεμβρίου 2013, 17:12 / Ανανεώθηκε 14 Νοεμβρίου 2013, 17:12
Αντεπίθεση με θετικές ειδήσεις ετοιμάζει το Μαξίμου
Facebook Twitter Whatsapp

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται η κυβέρνηση, με τον Αντώνη Σαμαρά να έχει ζητήσει από τους υπουργούς πλήρη εντατικοποίηση των προσπαθειών τους για να υπάρξει συμφωνία με την τρόικα, όσο το δυνατόν νωρίτερα.

Γράφει ο Ιωάννης Μαρτέλλος 

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται η κυβέρνηση, με τον Αντώνη Σαμαρά να έχει ζητήσει από τους υπουργούς πλήρη εντατικοποίηση των προσπαθειών τους για να υπάρξει συμφωνία με την τρόικα, όσο το δυνατόν νωρίτερα.

Ο Πρωθυπουργός ελέγχει ο ίδιος καθημερινά τους υπουργούς του και τα τηλεφωνήματα που γίνονται είναι αρκετά, καθώς θέλει να είναι όλα έτοιμα και να μην υπάρξουν περιθώρια αμφισβήτησης της ελληνικής προσπάθειας.

Ο ίδιος λέει στους συνομιλητές του ότι είμαστε μπροστά σε ένα πολύ δύσκολο μήνα, κατά το οποίο θα κριθούν πολλά για τη χώρα και το μέλλον της, ενώ μπροστά της έχει η κυβέρνηση και κρίσιμα νομοσχέδια.

Ο κ. Σαμαράς διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να χάσει την ευκαιρία που έχει και γι' αυτό συνεχίζει ο ίδιος το στενό μαρκάρισμα στους υπουργούς για να προχωρήσουν χωρίς καθυστερήσεις οι μεταρρυθμίσεις. Η εντολή του είναι να μη βρει η τρόικα κανένα ψεγάδι στην εφαρμογή του προγράμματος.

Υπό τη σκιά των διαφόρων σεναρίων που γίνονται στους κόλπους της γερμανικής Καγκελαρίας, του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τους τρόπους αντιμετώπισης του ελληνικού χρέους, στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατεί πολεμικό κλίμα.

Ο Πρωθυπουργός, εκτός από τις εντολές που έχει δώσει στους υπουργούς για να κλείσουν όλες οι εκκρεμότητες που απορρέουν από τη συμφωνία της κυβέρνησης με την τρόικα, θέλει να αρχίσει να δημιουργείται και ένα θετικό κλίμα στην ελληνική κοινωνία.
Η κεντρική άποψη που επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου είναι ότι δεν μπορεί να συντηρείται ένα κλίμα μιζέριας και μεμψιμοιρίας και πρέπει να αρχίσει η κυβέρνηση να προωθεί να προβάλλει διάφορες κινήσεις των υπουργείων που έχουν θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία.

«Δεν είναι όλα μαύρα, όπως λέει η αντιπολίτευση» τονίζουν στενοί συνεργάτες του Πρωθυπουργού και σημειώνουν ότι γίνονται πολλές σημαντικές κινήσεις που θα αρχίσουν να προβάλλονται με μεγαλύτερη ένταση. «Κόντρα στο μαύρο που προβάλλει ο ΣΥΡΙΖΑ, εμείς έχουμε να αναδείξουμε πολλές μικρές θετικές ειδήσεις» λένε από το πρωθυπουργικό επιτελείο.

Κεντρική θέση είναι η επικέντρωση στην υλοποίηση των συμφωνηθέντων αλλά και στην επίτευξη των άλλων στόχων, όπως είναι το πρωτογενές πλεόνασμα.

Η «κόκκινη γραμμή», όπως έχει συμφωνήσει ο κ. Σαμαράς με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών Ευάγγελο Βενιζέλο, είναι ότι η Ελλάδα δεν αντέχει να συζητήσει ένα νέο μνημόνιο που θα φέρει νέα δημοσιονομικά μέτρα.

Παράλληλα επιμένουν ότι η κυβέρνηση μπορεί να αποφύγει περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και αύξηση φόρων, αλλά όχι την αναδιάρθρωση στον δημόσιο τομέα, η οποία θα προχωρήσει πάση θυσία.

Το μεγάλο στοίχημα είναι, εν μέσω των αντιδράσεων από τα συνδικάτα να προχωρήσει το πρόγραμμα διαθεσιμότητας, δηλ. να κλείσει το πρώτο κύμα και να ακολουθήσει το δεύτερο που είναι και πιο δύσκολο και επώδυνο. Το πρόβλημα όμως στην παρούσα φάση είναι ότι ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος  Μητσοτάκης συναντά πολλά προβλήματα, αφού αρκετοί υπουργοί κωλυσιεργούν και δεν του αποστέλλουν στοιχεία για πόσα άτομα θα τεθούν σε διαθεσιμότητα και καλύπτονται από τα υπουργεία τους.