ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπό τον φόβο των βουλευτών οι διαβουλεύσεις Σαμαρά - Βενιζέλου

Δημοσίευση 18 Νοεμβρίου 2013, 07:23 / Ανανεώθηκε 18 Νοεμβρίου 2013, 07:57
Υπό τον φόβο των βουλευτών οι διαβουλεύσεις Σαμαρά - Βενιζέλου
Facebook Twitter Whatsapp

Διαφορά που δεν μετράται σε... μέτρα, όπως είπε ο κ. Γ. Στουρνάρας, αλλά σε μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια εξακολουθεί να χωρίζει την Αθήνα από την τρόικα ως προς το δημοσιονομικό κενό του 2014, που αποτελεί προϋπόθεση για την επίτευξη συμφωνίας με τους δανειστές.

Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος

Διαφορά που δεν μετράται σε... μέτρα, όπως είπε ο κ. Γ. Στουρνάρας, αλλά σε μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια εξακολουθεί να χωρίζει την Αθήνα από την τρόικα ως προς το δημοσιονομικό κενό του 2014, που αποτελεί προϋπόθεση για την επίτευξη συμφωνίας με τους δανειστές.

Ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, κατά τις διαδοχικές συσκέψεις που είχε το Σαββατοκύριακο, επαναβεβαίωσε την κεντρική γραμμή της κυβέρνησης, την οποία προφανώς συμμερίζεται πλήρως και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, για αποφυγή νέων οριζόντιων περιοριστικών μέτρων που πέραν των κοινωνικών αντιδράσεων θα τροφοδοτήσουν νέο κύκλο ύφεσης στην οικονομία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα ναι μεν έχει πέσει σημαντικά κάτω από τα 2 δισ. ευρώ, ως προς τα απαιτούμενα μέτρα για το επόμενο έτος, ωστόσο εξακολουθεί να μην αναγνωρίζει σημαντικό τμήμα από τις δράσεις στο ασφαλιστικό, τις οποίες εισηγείται ο Γ. Βρούτσης, και από τις οποίες η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι θα εξοικονομηθούν περί τα 800 εκατομμύρια ευρώ.

Ως αποτέλεσμα, από τα 1,3 δισ. ευρώ μέτρων που προβλέπει η ελληνική πλευρά, η τρόικα αναγνωρίζει ένα ποσό κοντά στο δισεκατομμύριο, δυσκολεύοντας έτσι την επίτευξη συμφωνίας καθώς η κυβέρνηση θα πρέπει να βρει μέτρα αδιαμφισβήτητης απόδοσης.

Κάτι που... δύσκολα θα το πράξει.

Άλλωστε, σύμφωνα με στελέχη που συμμετείχαν στις διαδοχικές συσκέψεις του σαββατοκύριακου, τον κυβερνητικό σχεδιασμό βαρύνει ο φόβος των βουλευτών, δηλαδή το ενδεχόμενο μίας ανταρσίας που θα οδηγήσει την κυβέρνηση σε περιδίνηση. Ιδιαίτερα προβληματισμένος εμφανίζεται ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος βρίσκεται αντιμέτωπος με τα συμπτώματα αποσάθρωσης του άλλοτε κραταιού κόμματος.

Ο στόχος, πλέον, για τον Πρωθυπουργό αλλά και τον Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, καθώς από την επιτυχία του εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό και η επιβίωση της κυβέρνησης, είναι η επίτευξη μίας συμφωνίας με την τρόικα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Για την επίτευξή της, ωστόσο, είναι εμφανές ότι απαιτείται μία πολιτική συμφωνία καθώς η κυβέρνηση αδυνατεί, πολιτικά και οικονομικά, να προσφέρει τις θυσίες που απαιτεί η τρόικα.

Ο κ. Αντώνης Σαμαράς ποντάρει σημαντικά στη συνάντηση που θα έχει την προσεχή Παρασκευή, στις 12:00 το μεσημέρι, στη γερμανική Καγκελαρία με την κ. Άνγκελα Μέρκελ. Πηγές στο περιβάλλον του κ. Σαμαρά αξιολογούν ως ιδιαιτέρως θετική τη στάση του Βολφγκανγκ Σόιμπλε στο πρόσφατο Eurogroup, προσθέτοντας ότι δεν είναι πλέον οι γερμανοί οι... αριθμολάγνοι της Ευρωζώνης. Την ίδια εικόνα μεταφέρει σε συνομιλητές του και ο κ. Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος είχε τετ α τετ με τον γερμανό ομόλογό του στις Βρυξέλλες.

Η Αθήνα εκτιμά ότι αν το Βερολίνο στείλει... μήνυμα συμφωνίας, τότε οι διαδικασίες θα απλοποιηθούν, δίχως αυτό να σημαίνει ότι οι έλληνες δεν θα «ματώσουν» και το 2014 ή ότι οι διαρθρωτικές αλλαγές δεν θα συνεχιστούν.

Άλλωστε, ένα τμήμα της εργώδους προσπάθειας που γίνεται το τελευταίο διάστημα (σ.σ. μετά από μία ανεξήγητη χαλαρότητα αρκετών μηνών) για να κλείσουν οι εκκρεμότητες όχι μόνον για τη δόση αλλά για όλα όσα προβλέπει το μνημόνιο έχουν να κάνουν και με τον μεταρρυθμιστικό απολογισμό που θέλει να παρουσιάσει στην κ. Μέρκελ ο Αντώνης Σαμαράς. Στο επίκεντρο των προσπαθειών της ελληνικής κυβέρνησης βρίσκεται το ζήτημα του δημοσιονομικού κενού. Ωστόσο, αυτό δεν είναι το μόνον... πρόβλημα.

Άλλωστε, πριν την ψήφιση του Προϋπολογισμού που θα περιλαμβάνει τα όποια μέτρα, θα πρέπει να ψηφιστούν ο νόμος για τη φορολογία ακινήτων αλλά και το ζήτημα των πλειστηριασμών και των εμπορικών μισθώσεων για το οποίο η τρόικα παραμένει υπέρ της πλήρους απελευθέρωσης.

Επιπλέον, ουδείς στο κυβερνητικό στρατόπεδο μπορεί να εκτιμήσει, αυτή τη στιγμή, με σχετική ασφάλεια αν μία συμφωνία με την τρόικα θα ενεργοποιήσει άμεσα τις συζητήσεις για το χρηματοδοτικό κενό του ελληνικού προγράμματος αλλά και για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, όπως έχει δεσμευθεί το Eurogroup. 

Και για τα δύο θέματα, το μπαλάκι βρίσκεται στο γήπεδο των πιστωτών της Ελλάδας, οι οποίοι προς ώρας δείχνουν απρόθυμοι ή ακόμη και αρνητικοί να αναλάβουν πρωτοβουλίες, έχοντας επίσης το δικό τους εσωτερικό ακροατήριο να αντιμετωπίσουν. Ο κ. Σαμαράς ελπίζει ότι επιστρέφοντας από το Βερολίνο, το προσεχές Σάββατο, θα έχει μία συγκεκριμένη απάντηση...