ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι 27 ευρωπαίοι Επίτροποι, ο Μπαρόζο και ο Ρομπάι δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα

Δημοσίευση 8 Ιανουαρίου 2014, 06:22 / Ανανεώθηκε 8 Ιανουαρίου 2014, 11:54
Οι 27 ευρωπαίοι Επίτροποι, ο Μπαρόζο και ο Ρομπάι δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα
Facebook Twitter Whatsapp

Στην Αθήνα χτυπά η καρδιά της Ευρώπης από σήμερα το πρωί, καθώς με τον πιο επίσημο τρόπο η Ελλάδα αναλαμβάνει το τιμόνι της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τους επόμενους έξι μήνες. 

Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς 

Στην Αθήνα χτυπά η καρδιά της Ευρώπης από σήμερα το πρωί, καθώς με τον πιο επίσημο τρόπο η Ελλάδα αναλαμβάνει το τιμόνι της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τους επόμενους έξι μήνες. Η τελετή έναρξης της ελληνικής Προεδρίας, της πέμπτης κατά σειρά από την ένταξη της χώρας μας στην Ε.Ε., θα λάβει χώρα στο κέντρο και θα πραγματοποιηθεί σε δύο μέρη. 

Το πρώτο μέρος περιλαμβάνει τη Συνεδρίαση του Κολεγίου των Επιτρόπων της Ε.Ε. στο Ζάππειο Μέγαρο στη 13:30 το μεσημέρι και το δεύτερο, την επίσημη τελετή έναρξης που θα γίνει στο Μέγαρο Μουσικής στις 19:30 το απόγευμα. 

Οι 27 ευρωπαίοι Επίτροποι – οι «υπερυπουργοί» της Ε.Ε., θα προσγειωθούν στο Ελευθέριος Βενιζέλος μαζί με τον Πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι και θα κατευθυνθούν προς το Ζάππειο Μέγαρο, για την κοινή Συνεδρίαση με το υπουργικό συμβούλιο της ελληνικής κυβέρνησης.  

Οι Έλληνες υπουργοί θα παρουσιάσουν στο Κολλέγιο των Επιτρόπων τις προτεραιότητες που έχουν αναλάβει να διεκπεραιώσουν ο καθένας στον τομέα του μέσα στο επόμενο εξάμηνο και αμέσως μετά, στις 17:15 ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Ζοζέ Μπαρόζο θα κάνουν κοινές δηλώσεις στα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης. 

Την ίδια ώρα αναμένεται να φθάσει στην Αθήνα και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι. Λίγο μετά τις 19:00 το απόγευμα οι Επίτροποι μαζί με τους επικεφαλής των κορυφαίων θεσμικών οργάνων της Ε.Ε. θα μεταβούν στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών για την επίσημη Τελετή Έναρξης της Ελληνικής Προεδρίας

Η εκδήλωση θα ξεκινήσει με τις ομιλίες των κ.κ. Σαμαρά, Μπαρόζο και Ρομπάι και αμέσως μετά οι παραβρισκόμενοι θα παρακολουθήσουν την παράσταση «Ταξίδι στην Αιωνιότητα», με την ορχήστρα και το μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, σε μουσική Ελένης Καραΐνδρου. Μετά το πέρας της εκδήλωσης θα ακολουθήσει δείπνο σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας όπου θα φιλοξενηθούν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι. 

Να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας θα πραγματοποιηθούν το προσεχές εξάμηνο στη χώρα μας, 14 άτυπα συμβούλια (το συμβούλιο τύπου Gymnich θα γίνει στο Λαγονήσι), 35 συναντήσεις Υψηλών Αξιωματούχων, 57 Ομάδες Εργασίας και 33 συνέδρια/σεμινάρια.