ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στελέχη του ΚΚΕ «ακτινογραφούν» το τοπίο των αυτοδιοικητικών εκλογών

Δημοσίευση 9 Ιανουαρίου 2014, 18:24 / Ανανεώθηκε 9 Ιανουαρίου 2014, 18:35
Στελέχη του ΚΚΕ «ακτινογραφούν» το τοπίο των αυτοδιοικητικών εκλογών
Facebook Twitter Whatsapp

Σε ασκήσεις επι χάρτου, οι οποίες όμως ίσως να μην απέχουν πολύ από το να μεταφραστούν σε κινήσεις στρατηγικής, επιδίδονται το τελευταίο διάστημα στον Περισσό. 

Γράφει ο Φαίδωνας Παλαιολόγος

Σε ασκήσεις επί χάρτου, οι οποίες όμως ίσως να μην απέχουν πολύ από το να μεταφραστούν σε κινήσεις στρατηγικής, επιδίδονται το τελευταίο διάστημα στον Περισσό.

Στελέχη του ΚΚΕ «ακτινογραφούν» το τοπίο των αυτοδιοικητικών εκλογών και προβαίνουν σε ασκήσεις «προσομειώσεων», ώστε να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό εκλογικό αποτέλεσμα.

Έμπειρα περί τα της αυτοδιοίκησης στελέχη και οι εκλογικοί αναλυτές του κόμματος μελετούν προσεκτικά όχι μόνο τις δημοσκοπήσεις που δημοσιεύονται, αλλά κυρίως τα ποιοτικά στοιχεία που προκύπτουν απο αυτές. 

Το ενδιαφέρον τους εστιάζεται κυρίως στους τρεις μεγάλους δήμους, και τα ευρήματα εκτιμούν ότι είναι ιδιαίτερα ελπιδοφόρα για το κομμουνιστικό Κόμμα. Ειδικά για το δήμο της Αθήνας τα ευρήματα ήταν αισιόδοξα για τον Περισσό.

Το πρόσωπο της βουλευτού Λιάνας Κανέλλη καταγραφεί υψηλή διεισδυτικότητα στο ακροατήριο του δήμου της Αθήνας, είναι περίπου το ίδιο με εκείνο της Αθήνας, και βρίσκεται σε μερικές «μετρήσεις» να κτυπά ακόμα και τη δεύτερη θέση πίσω απο τους υποψήφιους του ΣΥΡΙΖΑ που συμπεριλαμβάνονται στις δημοσκοπήσεις, αφου  κάποιες φορές βρίσκεται οριακά πάνω απο τις αντίστοιχες δημοσκοπικές υποψηφιότητες της ΝΔ.

Το εύρημα αυτό εκτιμάται απο στελέχη του ΚΚΕ, τα οποία όμως δεν βρίσκονται κοντά στην ηγετική ομάδα του κόμματος, ότι υπο προϋποθέσεις θα μπορούσε να λειτουργήσει καταλυτικά για το μέλλον του κόμματος. 

Επισημαίνουν ότι «η υποψηφιότητα της Λιάνας Κανέλλη, ακόμα και αν δεν περάσει στο Β' γύρο, μπορεί αφενός να λειτουργήσει θεραπευτικά σε σχέση με το κακό εκλογικό αποτέλεσμα του 2012, και αφετέρου να δημιουργήσει προϋποθέσεις μιας εν δυνάμει συνεργασίας με το ΣΥΡΙΖΑ».

Σε απλά ελληνικά, εάν το ποσοστό την πρώτη Κυριακή υπερβεί το 15%, τότε παρά την ιστορική και διαχρονική τακτική περί ψήφου κατα συνείδηση στο δεύτερο γύρο, είναι πιθανόν στο δεύτερο γύρο οι ψηφοφόροι της πρώτης Κυριακής να πριμοδοτήσουν τον ή την υποψήφιο/α του ΣΥΡΙΖΑ και ο πρώτος δήμος της χώρας να «περάσει» στην Αριστερά.

Όσοι «μελετούν» αυτη τη προσέγγιση επι της ουσίας ανοίγουν το «δρόμο», σε μια εν δυνάμει μετεκλογική, όποτε και αν γίνουν βουλευτικές εκλογές, υπό την ευρεία έννοια συνεργασία. «Γιατί να μην υπάρξει ψήφος ανοχής σε μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ», λένε σε κατ ιδίαν συζητήσεις και αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο μιας πολιτικής στήριξης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα μίνιμουμ όχι μετεκλογικής συνεργασίας αλλά «καλών προθέσεων και απο τις δύο πλευρές». Και ταυτόχρονα ευελπιστούν ότι θα είναι το πρώτο βήμα, δύσκολο αλλά απαραίτητο, να τεθεί σε νέες βάσεις η συζήτηση μεταξύ των δύο κομμάτων.

Ενδεχομένως αυτή η προσέγγιση να φαντάζει ιδιαίτερα αισιόδοξη για το ΚΚΕ, αφου η ηγετική ομάδα του κόμματος έχει αποκλείσει οποιαδήποτε συζήτηση με τον ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο μάλιστα τον τοποθετεί στο «νέο δίπολο εξουσίας», ενω δεν συζητά καν για ευρύτες συμμαχίες στο χώρο της αυτοδιοίκησης.

Πάντως όσοι στον Περισσό «βλέπουν» μακροπρόθεσμα δεν αποκλείουν ότι «τα γεγονότα θα δημιουργήσουν τη δική τους δυναμική, και τότε θα πρέπει να επανακαθορίσουμε τη στάση μας…».