ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε αδιέξοδο η εκλογική τακτική της ΝΔ λένε στην Κουμουνδούρου

Δημοσίευση 16 Μαρτίου 2014, 12:02 / Ανανεώθηκε 16 Μαρτίου 2014, 13:19
Σε αδιέξοδο η εκλογική τακτική της ΝΔ  λένε στην Κουμουνδούρου
Facebook Twitter Whatsapp

Σε μια από τις μεγαλύτερες κινηματογραφικές επιτυχίες όλων των εποχών «Το Κεντρί», οι πρωταγωνιστές «έστηναν το κόλπο», όχι πάνω στους συνήθεις χαμένους, αλλά κυρίως πάνω σε αυτούς που φάνταζαν ως «φαβορί».

Γράφει ο Φαίδωνας Παλαιολόγος

Σε μια από τις μεγαλύτερες κινηματογραφικές επιτυχίες όλων των εποχών «Το Κεντρί», οι πρωταγωνιστές «έστηναν το κόλπο», όχι πάνω στους συνήθεις χαμένους, αλλά κυρίως πάνω σε αυτούς που φάνταζαν ως «φαβορί». 

Στην Κουμουνδούρου, δείχνουν να έχουν κατανοήσει αυτό που στην πολιτική επικοινωνία συνηθέστατα περιγράφεται, ότι δηλαδή «το πλεονέκτημα του αντιπάλου, μπορεί να μετατραπεί στο απόλυτο μειονέκτημα».

Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία παρακολουθούν με προσοχή τις κινήσεις της Ν.Δ. σε δήμους και περιφέρειες, λένε μεταξύ σοβαρού και αστείου ότι «η τακτική των συμβούλων που υιοθέτησε ο Α. Σαμαράς είναι τακτική ήττας».

Και όταν καλούνται να εξηγήσουν το συλλογισμό τους, αναφέρονται σε τρία κρίσιμα σημεία:

Πρώτον: Οι διπλές υποψηφιότητες που παρατηρούνται σε μια σειρά περιφερειών και δήμων, δείχνουν ότι το άλλοτε συμπαγές «δεξιό» μπλοκ, σήμερα κινδυνεύει να πληρώσει την ίδια του την στρατηγική. Και αυτό γιατί η κομματική «πριμοδότηση» στον «χαρισματικό υποψήφιο» δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη ότι θα οδηγήσει το μεγαλύτερο ποσοστό της εκλογικής βάσης της Ν.Δ. στον κομματικό υποψήφιο. Η ιδεολογική διάσταση στο εσωτερικό της Ν.Δ. θα αποτυπωθεί και στα πρόσωπα των υποψηφίων, καθιστώντας με τον τρόπο αυτό ευάλωτους και τους δύο υποψήφιους. 
Με απλά λόγια, στο δήμο Αθήνας ο φιλελεύθερος Σπηλιωτόπουλος και ο «λαϊκός δεξιός» Κακλαμάνης από που θα αντλήσουν ψήφους; Επί της ουσίας η δεξαμενή είναι μία, και το κρίσιμο ερώτημα είναι «αν οι δύο αυτοί υποψήφιοι δεν περάσουν στο δεύτερο γύρο, τι θα πράξει το Μαξίμου στο δεύτερο γύρο; Θα στηρίξει Καμίνη στο όνομα της συγκυβέρνησης, διακινδυνεύοντας εσωτερικές γκρίνιες;

Δεύτερον: Στις περιφέρειες οι διπλές υποψηφιότητες αλλά και η πιθανή αποτυχία των «εκλεκτών» αποκτούν μεγαλύτερο πολιτικό ενδιαφέρον. Αν στον πρώτο γύρω περάσουν «αντάρτες», τι τακτική θα ακολουθήσει η ηγεσία της Ν.Δ; Θα στηρίξει τον «αντάρτη» διακινδυνεύοντας να καθίσταται απολογούμενη γιατί δεν το έπραξε από την αρχή, ή αν όπως για παράδειγμα στην Αττική, ο Γ. Κουμουτσάκος μείνει εκτός «νυμφώνος» η Ν.Δ θα στηρίξει τον Γ. Σγουρό; Και πως θα αντιδράσουν εκείνα τα στελέχη και υπουργοί που χαρακτήριζαν αποτυχημένο τον νυν περιφερειάρχη, ειδικά αν το ΠΑΣΟΚ έχει εκλογικά υποστεί πανωλεθρία; Θα ανεχθεί η εκλογική βάση του κόμματος αλλά και ένα μεγάλο κομμάτι του κομματικού μηχανισμού να εμφανίζεται ως δεκανίκι του Ευάγγελου Βενιζέλου;

Τρίτο: Ως γνωστόν ιστορικά η Αριστερά έχει αναπτύξει σε μεγάλο βαθμό την τακτική «οξύνω τις αντιθέσεις, για να έχω το μέγιστο των θετικών αποτελεσμάτων». Στη λογική αυτή είναι χαρακτηριστική η τακτική που δείχνει να ακολουθεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Πρώτιστος στόχος το «πλασάρισμα» όσο το δυνατόν περισσότερων υποψηφίων στο δεύτερο γύρο. «Ετσι θα εκθέσουμε και τη Ν.Δ και το ΠΑΣΟΚ» λένε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, αφού «θα κληθούν να επιλέξουν ανάμεσα στον αριστερό υποψήφιο και πολύ πιθανό σε δεξιό αντάρτη, και τότε θα δούμε...».

Η τακτική αυτή οδηγεί στο συμπέρασμα ότι «στο δεύτερο γύρο, το πρόβλημα θα το έχουν τα κόμματα της συγκυβέρνησης» και δημιουργούν την αίσθηση στην Κουμουνδούρου ότι «η δεύτερη Κυριακή μαζί με τις ευρωεκλογές θα αποτελέσουν μεγάλο σεισμό».

Αν αυτός είναι τεκτονικός ή εγκατακρημνικός μένει να αποδειχθεί