ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η απάντηση Σαμαρά σε «Ποτάμι», «Ελιά» και λοιπά νεοπαγή μορφώματα

Δημοσίευση 21 Μαρτίου 2014, 12:42 / Ανανεώθηκε 21 Μαρτίου 2014, 19:33
Η απάντηση Σαμαρά σε «Ποτάμι», «Ελιά» και λοιπά νεοπαγή μορφώματα
Facebook Twitter Whatsapp

Με την επιστροφή του απόψε το βράδυ από τις Βρυξέλλες και έχοντας στις αποσκευές του τα εύσημα των Ευρωπαίων αξιωματούχων, ο πρωθυπουργός θα βάλει μπροστά το σχεδιασμό που έχει κάνει για τη «Νέα Ελλάδα».  

Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς   

Με την επιστροφή του απόψε το βράδυ από τις Βρυξέλλες και έχοντας στις αποσκευές του τα εύσημα των Ευρωπαίων αξιωματούχων, ο πρωθυπουργός θα βάλει μπροστά το σχεδιασμό που έχει κάνει για τη «Νέα Ελλάδα».  

Το σύνθημα δόθηκε λίγες μόλις ώρες μετά την επίτευξη της συμφωνίας με την τρόικα, όταν από το βήμα του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων ο Αντώνης Σαμαράς δήλωσε πως «τώρα είναι η ώρα να χαράξουμε το δρόμο για τη Νέα Ελλάδα που ονειρευόμαστε». 

Πολιτικά το όραμα του κ. Σαμαρά μεταφράζεται στη συνένωση των δυνάμεων της δεξιάς και του κέντρου απέναντι στα νέα κεντροαριστερά κομματικά σχήματα που δημιουργούνται (Ελιά, Ποτάμι κλπ), σε μια περίοδο που το πολιτικό σκηνικό μορφοποιείται συνεχώς. 

Ο στρατηγικός σχεδιασμός του πρωθυπουργού περιλαμβάνει τη μετάλλαξη της Νέας Δημοκρατίας σε ένα νέο ευρωπαϊκό - πατριωτικό πολιτικό φορέα που θα εκφράζει την νέα αστική τάξη της χώρας και θα έχει ως βασικό του σύνθημα το «Σταθερή Ελλάδα μέσα στην Ευρώπη και την ευρωζώνη». 

Στόχος του κ. Σαμαρά είναι να δημιουργηθεί μια πολιτική δύναμη που θα μπορεί να αναλάβει την διακυβέρνηση της χώρας στα επόμενα χρόνια σε ένα κατακερματισμένο πολιτικό τοπίο και με τα νέα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί στην κοινωνία.  

Η αστική τάξη όπως έχει διαμορφωθεί στην Ελλάδα, μετά από την επίπονη διαδικασία που πέρασε, αποστρέφεται πλέον το λαϊκισμό και μπορεί να αναγνωρίζει τα κομματικά εξαμβλώματα που δημιουργούνται σε εκδοτικούς και μεγαλοεργολαβικούς σωλήνες.   

Με βάση αυτές τις συνθήκες ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος σε όλη την κοινωνία και προς όλους τους πολίτες κάνει ξεκάθαρο ότι η προσπάθειά του δεν μπαίνει στα στενά περιθώρια μιας ιδεολογία ή ενός κόμματος. «Όποιος πιστεύει ακόμα σε αυτά είναι πολύ πίσω. Θα πετύχουμε για λογαριασμό ολόκληρης της κοινωνίας, ολόκληρης της χώρας», ανέφερε την περασμένη Τρίτη σε μια αποστροφή της ομιλίας του, η οποία προκάλεσε αίσθηση. 

Το πολιτικό εγχείρημα του Αντώνη Σαμαρά, την ώρα που τα νεοπαγή μορφώματα εμφανίζονται χωρίς προτάσεις και μόνο με επικοινωνιακούς όρους, έχει και ένα μακροχρόνιο οικονομικό σχεδιασμό για τη χώρα που περιλαμβάνει τρία βασικά χαρακτηριστικά: ανταγωνιστικότητα, εξωστρέφεια και αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της Ελλάδας προς την αναπτυξιακή κατεύθυνση. 

Στο σχεδιασμό αυτό το 50% του ΑΕΠ προβλέπεται να προκύπτει από φορείς εξωστρέφειας (κυρίως εξαγωγές) και από τον τουρισμό. Άμεσα πάντως ο πρωθυπουργός, όπως λέει στους συνομιλητές του, θέλει να συνεχίσει την οικονομική πολιτική του, πάνω σε 4 βασικούς άξονες:  

*Μείωση φορολογικών βαρών: αυτή θα είναι σύμφωνα με τον κ. Σαμαρά, «συστηματική και σταδιακή» καθώς όπως λέει «σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να θέσω σε κίνδυνο τα δημοσιονομικά πλεονάσματα». Ο φόρος 15% σε κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα παραμένει στους σχεδιασμούς του, όπως και η μείωση σε όλες τις κατηγορίες του ΦΠΑ. Παράλληλα θέλει να συνεχιστεί η απλούστευση του φορολογικού συστήματος και η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. 

*Μείωση του ενεργειακού κόστους περαιτέρω: μετά τη συμφωνία για το φυσικό αέριο, με την οποία η Ελλάδα θα έχει τιμές κοντά στο μέσον όρο της Ευρώπης και σίγουρα φθηνότερες απ’ ό,τι οι περισσότερες γειτονικές χώρες ο πρωθυπουργός επιδιώκει να πετύχει μέσω μιας κοινής Ευρωπαϊκής στρατηγικής για ενεργειακή αποδοτικότητα να επωφεληθεί και η Ελλάδα με μείωση των μέσω τιμών ενέργειας, κυρίως για τη μεσαία και την υψηλή τάση. 

*Αποκατάσταση ρευστότητας με χαμηλότερα επιτόκια: στόχος του είναι, όπως λέει ο κ. Σαμαράς, όχι μόνο να υπάρχει τραπεζική πίστη, αλλά και με χαμηλά επιτόκια δανεισμού. «Δεν μπορούμε να μιλάμε για ανταγωνιστικότητα, όταν ο Έλληνας επιχειρηματίας και ο Έλληνας αγρότης δανείζονται με επιτόκια πολλαπλάσια απ’ ό,τι οι ανταγωνιστές τους σε άλλα κράτη μέλη», αναφέρει χαρακτηριστικά σε συνομιλίες του ο πρωθυπουργός. 

*Μείωση γραφειοκρατίας: αν και η κυβέρνηση έχει λάβει πολλές πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση αυτή, οι οποίες έχουν ήδη μετρήσιμα αποτελέσματα, ο κ. Σαμαράς στην εξάλειψη του «καρκίνου» όπως τον χαρακτηρίζει «των συναρμοδιότητων ανάμεσα στα υπουργεία». Στις καθημερινές επαφές του με τους υπουργούς ζητά συντονισμό μεταξύ τους, καθώς όταν αυτός δεν υπάρχει δημιουργεί έλλειψη επικοινωνίας, «μία κατάρα για την Ελληνική Δημόσια Διοίκηση», όπως σημειώνει συχνά ο πρωθυπουργός.