ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επαναδιατυπώσεις και νέα συμφωνία στις ρυθμίσεις για το γάλα στο... παρά πέντε

Δημοσίευση 29 Μαρτίου 2014, 20:03 / Ανανεώθηκε 30 Μαρτίου 2014, 01:09
Επαναδιατυπώσεις και νέα συμφωνία στις ρυθμίσεις για το γάλα στο... παρά πέντε
Facebook Twitter Whatsapp

Σε επαναδιατυπώσεις στις ρυθμίσεις που αφορούν στο γάλα και για τις οποίες σήμερα εξέφρασαν σοβαρές αντιρρήσεις βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κατέληξε το υπουργείο Ανάπτυξης.

Σε επαναδιατυπώσεις στις ρυθμίσεις που αφορούν στο γάλα και για τις οποίες σήμερα εξέφρασαν σοβαρές αντιρρήσεις βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κατέληξε το υπουργείο Ανάπτυξης. Σύμφωνα με πληροφορίες του newpost, η επαναδιατύπωση των ζητημάτων της διάρκειας ζωής και παστερίωσης του γάλακτος κάπτει τις αντιδράσεις των «ανταρτών» του ΠΑΣΟΚ και των διαφωνούντων από την πλευρά της ΝΔ και έτσι προκύπτει νέα- τελική- συμφωνία για το γάλα που να ικανοποιεί όλες τις πλευρές.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι αλλαγές αφορούν σε ειδικά ζητήματα παστερίωσης αλλά και της θερμικής επεξεργασίας του γάλακτος ενώ αναμένεται να επανέλθουν οι τρεις κατηγορίες γάλακτος βάσει της διάρκεια ζωής αυτή τη φορά. 

Ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης πάντως στην τοποθέτησή του στη Βουλή σημείωσε σχετικά με το γάλα: «Είναι αρνητικό ότι θα εισάγουμε για πρώτη φόρα το ελληνικό σήμα στο γάλα; Είναι καταστροφικό ότι εισάγουμε το γάλα ημέρας χωρίς να επιδέχεται υψηλή θερμική επεξεργασία; Είναι καταστροφή το ότι θα έχουμε φτηνότερο γάλα; Το γάλα έχει κλέψει την...παράσταση σε σχέση με πιο σημαντικά θέματα του πολυνομοσχεδίου. Να σημειώσω ότι σχετικά με το γάλα, συνεννοηθήκαμε με την τρόικα και συνεργαστήκαμε στενά με τους αρμόδιους φορείς. Είμαστε εδώ για να βρούμε λύση με περιθώρια περιορισμένα.

Ωστόσο συζητάμε γιατί έτσι γίνεται στη Δημοκρατία. Το γάλα ημέρας και το ελληνικό σήμα είναι ενδεικτικά των καλών προθέσεων μας για την αγελαδοτροφία. Αλλά δεν γίνεται να συμφωνούμε με το 34% ακριβότερο γάλα. Κλείνοντας θα ήθελα να υιοθετήσω ένα προσωπικό τόνο, καθώς δέχομαι τις τελευταίες μέρες προσωπική κριτική. Είναι δικαίωμα του καθένος να ασκεί κριτική, αλλά εδώ μιλάμε για προσωπικές βαριές κριτικές . Στην Ελλάδα γνωριζόμαστε όλοι και ξέρουμε ποιοι είναι οι καθαροί και ποιοι όχι. Γνωρίζουμε για τον κ. Σκορδά ότι τέτοιες επιθέσεις δεν μας αγγίζουν. Τις επιθέσεις αυτές αργότερα δεν θα τις θυμάται κανείς, αλλά οι καταναλωτές θα θυμούνται τις μεταρρυθμίσεις. Οι ύβρεις δεν με χαρακτηρίζουν. Το ίδιο συνέβη και για το νομοσχέδιο για τις Κυριακές αλλά έπειτα όλοι είδαν ότι ήταν ένα επιτυχημένο μέτρο».

Οι.. διαφωνούντες και τα «καρφιά» στη Βουλή

Χαρακτηριστικά, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Θάνος Μωραίτης κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια διαφώνησε με το πολυνομοσχέδιο και εξαπέλυσε επίθεση στον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη χαρακτηρίζοντάς τον «μεταρρυθμιστή αλα κάρτ».

 «Αυτό που έφερε η κυβέρνηση για το γάλα να το πάρει πίσω γιατί δεν είναι αυτό που συμφωνήσαμε» ξεκαθάρισε ενώ υποστήριξε ότι «κάποιοι έρχονται με τα μυαλά που μας έφεραν στην καταστροφή του 2009 και στέλνουν σήμα ότι θα πάνε ξανά με τους εισαγωγείς και τους μεταπράτες για να ξεπουλήσουν την χώρα» σημείωσε ο κ. Μωραίτης.

Ενστάσεις και παρατηρήσεις για ρυθμίσεις του πολυνομοσχεδίου εξέφρασαν στις τοποθετήσεις τους τόσο ο βουλευτής Πέλλας της ΝΔ, Δάνης Τζαμτζής όσο και ο βουλευτής Λέσβου του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Σηφουνάκης. «Δεν μπορούμε να αποστούμε από αυτά που έχουμε συμφωνήσει με τον κ. Τσαυτάρη και αυτό σχετίζεται με την υπόσταση του ίδιου του Κοινοβουλίου» είπε ο κ. Σηφουνάκης, ενώ ο κ. Τζαμτζής ζήτησε «πάση θυσία να αλλάξει η ρύθμιση για το γάλα και να τεθεί χρονικό περιθώριο για την παστερίωση».

Ο, δε, Μιχάλης Κασσής από το ΠΑΣΟΚ επιτέθηκε με σφοδρότητα στην κυβέρνηση για το γάλα: «Το μόνο που κάνατε είναι να προσπαθείτε με κάθε τρόπο επιμηκύνετε τις μέρες του γάλακτος για να μπορούν όλοι οι ξένοι οίκοι να φέρουν γάλα στην Ελλάδα. Και δυστυχώς δεν ακούτε κανέναν. Αν δεν περιληφθεί αυτό που συμφωνήθηκε με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιο Τσαυτάρη, να είστε σίγουροι ότι εγώ δεν θα το ψηφίσω. Εκβιαστικά τα βάλατε σε ένα άρθρο. Και ειδικότερα στο πρώτο άρθρο για αυτό το πλεόνασμα που είναι πληρωμένο με το αίμα του λαού, για να μην μπορούμε να πούμε όχι».

Και τόνισε: «Εγώ θα πω όχι γιατί αισθάνομαι κοροϊδία, να μην αποτυπωθεί αυτό που τουλάχιστον συμφωνήθηκε μεταξύ των συναρμόδιων υπουργείων»

Και κατέληξε, απαντώντας στα καλέσματα για στήριξη της κυβέρνησης: «Αν πέσει η κυβέρνηση την ευθύνη θα την έχετε πρώτα εσείς και μετά εγώ ως βουλευτής».