ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το «κρυφό» χαρτί Σαμαρά, η επίσκεψη Μέρκελ και το στοίχημα

Δημοσίευση 30 Μαρτίου 2014, 13:10 / Ανανεώθηκε 30 Μαρτίου 2014, 13:10
Το «κρυφό» χαρτί Σαμαρά, η επίσκεψη Μέρκελ και το στοίχημα
Facebook Twitter Whatsapp

Η φράση «συνεπώς το άρθρο 3 γίνεται δεκτό κατά πλειοψηφία» που αναμένεται να ακουστεί από τον πρόεδρο της Βουλής το βράδυ της Κυριακής, θα βάλει τη σφραγίδα στην ψήφιση του πολυνομοσχεδίου που περιλαμβάνει τις ρυθμίσεις της συμφωνίας με την τρόικα και θα ξεκλειδώσει την πόρτα στην κυβέρνηση για να προχωρήσει στο επόμενο στάδιο που είναι η απεμπλοκή από τα μνημόνια και η τελική έξοδος της χώρας από την κρίση.

Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς

Η φράση «συνεπώς το άρθρο 3 γίνεται δεκτό κατά πλειοψηφία» που αναμένεται να ακουστεί από τον πρόεδρο της Βουλής το βράδυ της Κυριακής, θα βάλει τη σφραγίδα στην ψήφιση του πολυνομοσχεδίου που περιλαμβάνει τις ρυθμίσεις της συμφωνίας με την τρόικα και θα ξεκλειδώσει την πόρτα στην κυβέρνηση για να προχωρήσει στο επόμενο στάδιο που είναι η απεμπλοκή από τα μνημόνια και η τελική έξοδος της χώρας από την κρίση.

Η στρατηγική του πρωθυπουργού και του Μεγάρου Μαξίμου μέχρι σήμερα περιελάμβανε κινήσεις που γίνονταν βήμα-βήμα ώστε να μην υπάρξει ατύχημα και τιναχθεί στον αέρα η προσπάθεια που είχε γίνει. Η τακτική αυτή οδήγησε στην επιτυχή έκβαση μιας πολύμηνης σκληρής διαπραγμάτευσης, από την οποία η Ελλάδα κατάφερε να βγει χωρίς μεγάλες απώλειες, παρά τα απαράδεκτα αιτήματα που έθετε κάθε φορά η τρόικα.

Στόχος από εδώ και πέρα του Αντώνη Σαμαρά είναι η δυναμική αυτής της συμφωνίας, η οποία του λύνει τα χέρια να προχωρήσει τις επόμενες πρωτοβουλίες του, να μη χαθεί αλλά αντιθέτως να ενισχυθεί και ο θετικός αντίκτυπος που δημιούργησε για την ελληνική οικονομία μέσα στην ευρωζώνη αλλά και διεθνώς, να μεταφερθεί και στο εσωτερικό της χώρας.

Οι επόμενοι σταθμοί στον οδικό χάρτη που έχει σχεδιάσει ο πρωθυπουργός και οι συνεργάτες του είναι οι εξής:

*Τρίτη 1η Απριλίου συνεδριάζει το άτυπο Eurogroup στην Αθήνα, από όπου αναμένεται το πράσινο φως που θα δρομολογήσει την εκταμίευση της δόσης των 11,8 δις ευρώ. Η καταβολή της προς τη χώρα μας θα γίνει τμηματικά, με το πρώτο κομμάτι να είναι και το μεγαλύτερο (κοντά σε διψήφιο νούμερο) καθώς το Μάιο λήγει σειρά ομολόγων τα οποία πρέπει να αποπληρώσει η χώρα μας. Στο Eurogroup θα υπάρξει η πολιτική απόφαση και το ακριβές ύψος της δόσης θα καθοριστεί μέσα στο δεύτερο 15θήμερο του Απριλίου, καθώς εξαρτάται από το ποσό με το οποίο θα συμμετάσχει το ΔΝΤ (1,8 δις ευρώ ή περισσότερα, αν γίνει αναδιοργάνωση των δόσεων).

*Τετάρτη 23 Απριλίου αναμένεται η δημοσιοποίηση από τη Eurostat των στοιχείων της ελληνικής οικονομίας για το 2013, ανάμεσα στα οποία είναι και το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος που αποτελεί για τους Ευρωπαίους τον πιο σημαντικό οικονομικό δείκτη και για την ελληνική πλευρά το ισχυρότερο όπλο στις συζητήσεις με τους Εταίρους της. Λίγες μέρες αργότερα, στις αρχές Μαϊου θα ξεκινήσει και η καταβολή του κοινωνικού μερίσματος από το πλεόνασμα στους δικαιούχους.

*Μέχρι τα τέλη Απριλίου, αναμένεται επίσκεψη της Γερμανίδας Καγκελαρίου στην Αθήνα, η οποία θα εκφράσει την πολιτική στήριξη της Ευρώπης για έξοδο της χώρας από το Μνημόνιο, αλλά και την ελάφρυνση του δημοσίου χρέους. Το εισαγόμενο πολιτικό μήνυμα δια στόματος Άνγκελα Μέρκελ που θα στηρίζει τις ελληνικές προσπάθειες θα είναι διπλό και θα περιλαμβάνει την αρωγή προς τη χώρα μας από ένα διεθνές ταμείο ανάπτυξης με πόρους από διάφορες πηγές και κούρεμα του χρέους.

*Πριν τις ευρωεκλογές σχεδιάζεται η επιστροφή της χώρας για χρηματοδότηση, στις αγορές με την έκδοση ομολόγων πενταετούς διάρκειας. Όπως είχε αποκαλύψει ο πρωθυπουργός σε συνομιλητές του έπειτα από τις κατ΄ιδίαν επαφές που είχε στο Δουβλίνο με τη Γερμανίδα Καγκελάριο, αλλά και με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους «διαμορφώνεται σιγά σιγά το περιβάλλον για να βγει η Ελλάδα στις αγορές». Μάλιστα έγινε και περισσότερο συγκεκριμένος λέγοντας ότι «όταν τα επιτόκια έχουν κατέβει κάτω από το 6,90 τότε έχουμε έτοιμες τις προϋποθέσεις που θα χρειαστούν και τις δυνατότητες για να βγούμε στο αγορές. Μέσα από τον ΟΔΔΗΧ θα δούμε ποτέ θα το κάνουμε, καθώς θα το αποφασίσουμε εξετάζοντας την εξέλιξη των πραγμάτων. Θα είναι μια δικαίωση της πολιτικής μας».

*Αμέσως μετά τις ευρωεκλογές ξεκινά επίσημα η συζήτηση για λύση στο θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, συζήτηση η οποία θα ανοίξει με την πολιτική στήριξη που αναμένεται να δηλώσει η κα Μέρκελ κατά την επίσκεψή της στην Αθήνα. Με όποιον τρόπο και να γίνει η ελάφρυνση του χρέους πάντως, θα προκαλέσει ένα ντόμινο αναβαθμίσεων από τους διεθνείς Οίκους αξιολόγησης, γεγονός που με τη σειρά του θα προκαλέσει τη μείωση των επιτοκίων σε επίπεδα στα οποία θα μπορεί να ανταποκριθεί η χώρα μας, ώστε να βγει κανονικά στις αγορές των δεκαετών ομολόγων.

Ωστόσο και να γίνουν όλα αυτά, ο κ. Σαμαράς γνωρίζει ότι δεν αρκεί μόνο το χειροκρότημα των Ευρωπαίων, αλλά θα πρέπει τα θετικά αποτελέσματα στην ελληνική οικονομία να μεταφραστούν και σε απτά αποτελέσματα για τους πολίτες και την κοινωνία.

Για το λόγο αυτό στο σχεδιασμό του πρωθυπουργού περιλαμβάνονται και μια σειρά μεταρρυθμίσεων που έχουν να κάνουν με την περαιτέρω ελάφρυνση των φορολογικών βαρών και τη μείωση του ΦΠΑ και σε άλλες κατηγορίες, την καθιέρωση ενιαίου συντελεστή 15% στη φορολογία όλων των επιχειρήσεων, την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας κλπ.

Παράλληλα για την επιβίωση της ΝΔ στο νέο πολιτικό σκηνικό, όπως έχει προαναγγείλει το Newpost.gr, ο κ. Σαμαράς θα βάλει μπροστά το σχεδιασμό του για την μετεξέλιξη του κόμματός του στη «Νέα Ελλάδα», ένα νέο ευρωπαϊκό -

πατριωτικό πολιτικό φορέα που θα εκφράζει την νέα αστική τάξη της χώρας και θα ενώσει όλους τις δυνάμεις της δεξιάς και του κέντρου απέναντι στα νέα κεντροαριστερά κομματικά σχήματα που δημιουργούνται (Ελιά, Ποτάμι κλπ).

Στόχος του κ. Σαμαρά είναι να δημιουργηθεί μια πολιτική δύναμη που θα μπορεί να αναλάβει την διακυβέρνηση της χώρας στα επόμενα χρόνια σε ένα κατακερματισμένο πολιτικό τοπίο και υπό τα νέα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί στην ελληνική κοινωνία.