ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το σχέδιο Σαμαρά για το χρέος και τα ταξίδια στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες

Δημοσίευση 26 Απριλίου 2014, 14:58 / Ανανεώθηκε 26 Απριλίου 2014, 14:26
Το σχέδιο Σαμαρά για το χρέος και τα ταξίδια στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες
Facebook Twitter Whatsapp

Με το πρωτογενές πλεόνασμα και την έξοδο στις αγορές ως βασικά βέλη στη φαρέτρα του ο Αντώνης Σαμαράς παίρνει πάνω του το ζήτημα της έναρξης της συζήτησης για την διευθέτηση του ελληνικού χρέους και ξεκινά ταξίδια στην Ευρώπη. 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Γράφει ο Γιάννης Γιαννόπουλος 

Με το πρωτογενές πλεόνασμα και την έξοδο στις αγορές ως βασικά βέλη στη φαρέτρα του ο Αντώνης Σαμαράς παίρνει πάνω του το ζήτημα της έναρξης της συζήτησης για την διευθέτηση του ελληνικού χρέους και ξεκινά ταξίδια στην Ευρώπη

Το πρόγραμμα δεν έχει φτάσει στην τελική του μορφή και ήδη γίνονται συζητήσεις σε διπλωματικό επίπεδο για τις χώρες που θα επισκεφθεί ο έλληνας πρωθυπουργός και τις επαφές που θα έχει με ευρωπαίους ηγέτες .Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι ο κ Σαμαράς θα επισκεφθεί αρχικά χώρες του λεγόμενου ευρωπαϊκού Νότου και αυτό για δύο λόγους.

Ο πρώτος είναι ότι οι χώρες αυτές όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ιταλία ή ακόμα και η Γαλλία αποτελούν μαζί με την Ελλάδα το μέτωπο που κρατά την ισορροπία απέναντι στις πλούσιες χώρες του βορρά που αποτελούν και τους βασικότερους δανειστές όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και των υπολοίπων. Ο πρωθυπουργός γνωρίζει πολύ καλά ότι το κλίμα για την Ελλάδα είναι ιδιαίτερα θετικό στις χώρες αυτές και μια επίσκεψή του εκεί θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο το μέτωπο που υποστηρίζει την χαλάρωση των μέτρων λιτότητας και την ενίσχυση της αναπτυξιακής πολιτικής των Ευρωπαίων.

Άλλωστε τα αποτελέσματα αυτής της ένωσης των χωρών του Νότου έφερε σημαντικά αποτελέσματα στο ζήτημα της λαθρομετανάστευσης που η ελληνική κυβέρνηση το είχε στις πρώτες θέσεις της ατζέντας της .Επιπλέον η Ελλάδα ως προεδρεύουσα χώρα της ΕΕ έχει αναλάβει και την διαπεραίωση  της τραπεζικής ενοποίησης και με δεδομένο ότι οι πιο επισφαλής τραπεζικοί οργανισμοί βρίσκονται στον Νότο θα έχει ιδιαίτερη σημασία η επίσκεψη  του Αντώνη Σαμαρά στις χώρες αυτές. 

Έχοντας ενισχύσει τις συμμαχίες στο Νότο ο Έλληνας πρωθυπουργός τον τελευταίο μήνα της ελληνικής προεδρίας και με αφορμή και την μάχη των ευρωεκλογών θα προσπαθήσει να έχει επαφές και με τον Ευρωπαϊκό Βορρά .Η αρχή θα γίνει μάλλον από το Βερολίνο για μια συνάντηση με την Άνγκελα Μέρκελ όπου θα το ζήτημα του χρέους θα προχωρήσει ένα βήμα παρακάτω. Θ ακολουθήσει συνάντηση με περισσότερους Ευρωπαίους ηγέτες στο πλαίσιο της συνεδρίασης του ευρωπαϊκού λαϊκού κόμματος ενώ εκκρεμεί και μια επίσκεψη στην Μολδαβία που είναι η επόμενη χώρα που θα αναλάβει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Πηγές από το εξωτερικό αναφέρουν επίσης ότι ο Αντώνης Σαμαράς θα κληθεί σε φόρουμ που θα οργανώσουν μεγάλοι εκδοτικοί οίκοι για να παρουσιάσει το ελληνικό succes story και την πρωτοφανή δημοσιονομική προσαρμογή που κατάφερε η Ελλάδα την τελευταία διετία.