ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκουρλέτης: Βενιζέλος – Παπανδρέου στερούνται πολιτικής φερεγγυότητας

Δημοσίευση 30 Μαΐου 2014, 17:23 / Ανανεώθηκε 30 Μαΐου 2014, 17:23
Σκουρλέτης: Βενιζέλος – Παπανδρέου στερούνται πολιτικής φερεγγυότητας
Facebook Twitter Whatsapp

Θέση για τα σενάρια περί μετακινήσεων βουλευτών καθώς πήρε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος απέκλεισε παράλληλα κάθε ενδεχόμενο συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ.

«Υπάρχει αρκετό παρασκήνιο από το οποίο αναδύεται ένα τέτοιο άρωμα. Και είναι θεμιτό να υπάρχουν μετακινήσεις, αλλά όταν αυτό γίνεται ερήμην πραγματικών καταστάσεων και είναι αποτέλεσμα ενός παρασκηνίου, κάποιων μηχανορραφιών, τότε αντιλαμβάνεστε ότι δεν αντιστοιχούν σε πραγματικές κοινωνικές και πολιτικές διεργασίες. Είναι "τσιμπολόγημα", δηλαδή, από συγκεκριμένους πολιτικούς χώρους που περνάνε δύσκολες ώρες για να φτιαχτεί πάση θυσία μια νόθα προεδρική πλειοψηφία με στόχο να μην πάμε σε εκλογές» δήλωσε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης, αναφορικά με τα σενάρια για βουλευτές εκτός της κυβερνητικής πλειοψηφίας, που φέρονται έτοιμοι να συνδράμουν στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας προκειμένου να μην γίνουν πρόωρες εκλογές.

Ο Π. Σκουρλέτης σημείωσε πως «η συγκυρία των τελευταίων ετών χαρακτηρίζεται από μεγάλες αντιπαλότητες και δίπολα. Θα έλεγα ότι ζούμε, όχι στην εποχή των συγκλίσεων, αλλά των μεγάλων βαθιών και πολιτικών αντιπαραθέσεων, οι οποίες είναι πραγματικές, δεν είναι λεκτικές. Δεν είναι, δηλαδή, αποτέλεσμα μιας τεχνητής πόλωσης».

Για δε το ενδεχόμενο συνεργασιών ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε:

«Ως προς τον κ. Παπανδρέου και τον κ. Βενιζέλο, νομίζω ότι στερούνται της πολιτικής φερεγγυότητας. Δεν μπορούν οι άνθρωποι οι οποίοι έχουν πρωταγωνιστήσει στην υλοποίηση του μνημονίου και των πολιτικών του, σήμερα έτσι πολύ εύκολα να λένε ότι, "τι να κάνουμε ας το δούμε και λίγο αλλιώς". Και οι δύο βαρύνονται με τεράστιες ευθύνες. Δεν κινήθηκε ο καθένας σε μια διαφορετική κατεύθυνση, από την ίδια πλευρά ήταν».

Εκτός από τα πρόσωπα, ο κ. Σκουρλέτης είπε ότι «πρέπει να υπάρχει και πολιτική συναντίληψη» και πρόσθεσε:

«Δεν βλέπω τώρα, αλλά και τα προηγούμενα χρόνια, να υπάρχει μια τέτοιου είδους πολιτική βάση, ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να θεωρήσει ότι μπορεί να είναι συνομιλητής του το ΠΑΣΟΚ ή η ΕΛΙΑ. Αντίθετα, ο συγκεκριμένος χώρος έχει δορυφοροποιηθεί σε σχέση με τη ΝΔ και έχει κάνει τα πάντα, για να αποδεχθεί τη νεοφιλελεύθερη στρατηγική και τις πολιτικές λιτότητας».

Ερωτηθείς ποιοι θα συμμετέχουν στο ευρύ μέτωπο που εξήγγειλε ότι επιδιώκει ο Αλέξης Τσίπρας, ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε:

«Μπαίνουν κατ΄ αρχήν όλα εκείνα τα πολιτικά πρόσωπα τα οποία αντιλαμβάνονται την ανάγκη των υπερβάσεων και των επανατοποθετήσεων, ακόμα και από τον ευρύτερο χώρο της δεξιάς παράταξης - κι έχουμε τέτοια δείγματα μεμονωμένων περιπτώσεων όπου λένε: "Για σταθείτε... Τι γίνεται; Εδώ καταστρέφεται μια οικονομία, η κοινωνία, η χώρα". Προφανώς δεν θα βρεθούμε στο ίδιο μετερίζι (...) αλλά μπορείς να έχεις μια επαφή. Θα ήθελα ειλικρινά πάρα πολύ να έβλεπα τη δυνατότητα ανθρώπων σήμερα που αυτοπροσδιορίζονται ως Κεντροαριστερά να κάνουν μια βαθιά τομή σ' αυτά που μέχρι τώρα και τις τελευταίες δεκαετίες υπηρετούν, να κάνουν έναν ριζικό επαναπροσανατολισμό στη στρατηγική τους».

Στο δε ερώτημα αν μπορεί να διαπραγματευτεί από κοινού ο ΣΥΡΙΖΑ με την κυβέρνηση θέματα, όπως το χρέος ο Π. Σκουρλέτης δήλωσε:

«Δεν μπορεί να βρεθεί σε οποιοδήποτε τραπέζι ο ΣΥΡΙΖΑ από κοινού με τον κ. Σαμαρά... Για να υπηρετήσει τι; Τη στρατηγική ουσιαστικά των δανειστών; Για το θέμα του χρέους, ούτε υπαινικτικά από την κυβέρνηση δεν έχει διατυπωθεί μια άλλη προσέγγιση. Ούτε υπαινικτικά…».