ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Τάκης Θεοδωρικάκος της GPO αναλύει τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης στο Newpost

Δημοσίευση 14 Οκτωβρίου 2014, 07:18 / Ανανεώθηκε 14 Οκτωβρίου 2014, 07:18
Ο Τάκης Θεοδωρικάκος της GPO αναλύει τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης στο Newpost
Facebook Twitter Whatsapp

Ο Τάκης Θεοδωρικάκος, Πρόεδρος GPO αναλύει στο Newpost τα βασικά συμπεράσματα της δημοσκόπησης της εταιρείας για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού MEGA και της εκπομπής «Ανατροπή».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ο Τάκης Θεοδωρικάκος, Πρόεδρος GPO αναλύει στο Newpost τα βασικά συμπεράσματα της δημοσκόπησης της εταιρείας για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού MEGA και της εκπομπής «Ανατροπή».

Τα βασικά συμπεράσματα της δημοσκόπησης της GPO 

1. Η δημοσκόπηση της GPO - η πρώτη δημοσιευμένη μέτρησή της μετά τις Ευρωεκλογές – αποτυπώνει σημαντικές αλλαγές στους πολιτικούς συσχετισμούς. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εμπεδώσει ένα ισχυρό προβάδισμα 6,5 ποσοστιαίες μονάδες στην πρόθεση ψήφου – το μεγαλύτερο που είχε ποτέ, με υψηλή συσπείρωση και μετακινήσεις ψηφοφόρων απ’ όλα τα κόμματα – και της ΝΔ – προς το ΣΥΡΙΖΑ. Εμφανίζονται ισχυρές τάσεις αναβίωσης του δικομματισμού ΣΥΡΙΖΑΝΔ. Τα κόμματα που βρίσκονται ανάμεσά τους, ΠΑΣΟΚ, ΑΝΕΛ και πολύ περισσότερο ΔΗΜΑΡ, αντιμετωπίζουν πρόβλημα εκλογικής ύπαρξης

Καλύτερη δυναμική απ’ αυτά εμφανίζεται να έχει το Ποτάμι. Το ΚΚΕ παρά την πίεση φαίνεται να αντέχει κοντά στα ποσοστά των Ευρωεκλογών. 

Ασφαλώς τα αποτελέσματα κι αυτής της δημοσκόπησης δεν αποτελούν πρόβλεψη του εκλογικού αποτελέσματος, πολύ περισσότερο που ο χρόνος των εκλογών, το διακύβευμά τους και τα κόμματα που θα συμμετέχουν, δεν είναι ακριβώς προσδιορισμένα. Αποτυπώνουν τις τάσεις αυτής της χρονικής στιγμής. 

2. Ο Α. Τσίπρας έχει ενισχύσει σημαντικά την εικόνα του με θετικές απόψεις στο 43%. Προηγείται στη δημοφιλία των πολιτικών αρχηγών για πρώτη φορά. 

Ταυτόχρονα ο Α. Σαμαράς διατηρεί υψηλό επίπεδο δημοφιλίας και προηγείται στο ερώτημα του καταλληλότερου Πρωθυπουργού κατά 6 μονάδες του Α. Τσίπρα. Αποτελεί αναμφίβολα το ισχυρό όπλο της κυβέρνησης, καθώς η εικόνα του Ευ. Βενιζέλου είναι σε διαρκή πτωτική πορεία και το ΠΑΣΟΚ πιέζεται πλέον σε παρά πολύ χαμηλά ποσοστά. 

3. Η πλειοψηφία των πολιτών (52%) εκτιμά ότι έχει παρέλθει ο κίνδυνος εξόδου από την Ευρωζώνη. Ωστόσο, το 58% είναι πιο απαισιόδοξο απ’ ο,τι πριν δύο χρόνια για τη πορεία της χώρας. Τα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα, η ανεργία, η μείωση των εισοδημάτων και η υπερβολική φορολόγηση συμβάλουν καθοριστικά σ’ αυτό.

4. Ωστόσο, η κοινή γνώμη είναι μοιρασμένη απέναντι στο αίτημα των πρόωρων εκλογών. Η πλειοψηφία δεν το συνδέει καθοριστικά με το θέμα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. Το 55% θέλει την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, χωρίς πρόωρες εκλογές, αφού επίσης η πλειοψηφία προτιμά για Πρόεδρο της Δημοκρατίας ένα πρόσωπο που να μην προέρχεται από το χώρο της πολιτικής. 

5. Στο θέμα του χρέους το 54% εκτιμά ότι είναι ρεαλιστικό να πετύχουμε μια διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους. Ωστόσο αν αυτό δεν επιτευχθεί το 61% πιστεύει ότι δεν πρέπει να εξετάσουμε θέμα εξόδου από την ευρωζώνη. Το χρέος, πιστεύει το 49% ότι πρέπει να το διαπραγματευτεί μια κυβέρνηση που θα προκύψει από εκλογές. 

6. Τέλος η κοινή γνώμη με σημαντική πλειοψηφία θεωρεί ότι πρέπει να προχωρήσουν μια σειρά αλλαγές:

- Να δοθούν περισσότερες αρμοδιότητες στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και να εκλέγεται από το λαό (86,5%)
- Να μπει όριο 2 θητείες σε όλα τα δημόσια αξιώματα (86,3%)
- Να καθιερωθεί ασυμβίβαστο ανάμεσα στην ιδιότητα υπουργού και βουλευτή (67,5%)
- Να επιτραπεί η λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημίων (55%)