ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χριστοφιλοπούλου: Να λειτουργεί αποτελεσματικά η «Διαύγεια»

Δημοσίευση 22 Οκτωβρίου 2014, 20:57 / Ανανεώθηκε 22 Οκτωβρίου 2014, 20:57
Χριστοφιλοπούλου: Να λειτουργεί αποτελεσματικά η «Διαύγεια»
Facebook Twitter Whatsapp

Την ανάγκη να λειτουργεί αποτελεσματικά η «Διαύγεια» επεσήμανε η υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Εύη Χριστοφιλοπούλου.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Την ανάγκη να λειτουργεί αποτελεσματικά η «Διαύγεια» επεσήμανε η υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Εύη Χριστοφιλοπούλου.

Μιλώντας στη Βουλή, επεσήμανε ότι η Δημόσια Διοίκηση πολλές φορές με πάρα πολλούς τρόπους προσπαθεί να λειτουργεί ως ένα κλειστό σύστημα.

«Προσπαθεί να προστατέψει τα δικά της δεδομένα και δεν κάνει το αυτονόητο: Να βγάλει έστω στη Διαύγεια τις αποφάσεις σε πραγματικό χρόνο, όπως νομοσχέδιο προηγούμενο, που ψηφίσαμε και έγινε νόμος του κράτους, επιβάλλει» είπε και προσέθεσε:

«Αν μια πράξη δεν αναρτηθεί στη Διαύγεια, δεν μπορεί να εφαρμοστεί αφού δεν ισχύει και ανέφερε πως πολλές περιφέρειες ή και άλλοι οργανισμοί αμελούν και όταν έρχεται η ώρα της πληρωμής των δαπανών, το Ελεγκτικό Συνέδριο “βάζει μπλόκο”, διότι δεν αναρτήθηκε. Ωστόσο, την κατάσταση αυτή θα την έλυνε μια στοιχειώδης εγρήγορση των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών, είπε η αρμόδια υφυπουργός, σημειώνοντας ότι έχει αποστείλει επιστολή στις 6 Δεκεμβρίου του 2013 ώστε να διασυνδεθεί το ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα του υπουργείου Οικονομικών με το σύστημα Διαύγεια».

Τέλος η κ. Χριστοφιλοπούλου τόνισε ότι με το νομοσχέδιο «περνάμε στην Διαύγεια ΙΙΙ. Τα απολογιστικά στοιχεία των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων διότι - όπως είπε χαρακτηριστικά - υπάρχουν οι οργανώσεις που κάνουν πολύ καλό έργο, αλλά κι εκείνες που απλώς λαμβάνουν κρατικές επιχορηγήσεις ή επιχορηγήσεις από τους δήμους και τις περιφέρειες. Είναι λοιπόν, σωστό - και αυτό νομοθετούμε - να αναρτώνται στη Διαύγεια απολογιστικά τα στοιχεία των δαπανών που έκαναν οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, για να δούμε πού πήγαν αυτά τα λεφτά, πού πήγαν τα λεφτά του δημοσίου, για ποιο σκοπό και πώς απορροφήθηκαν».