ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χαρδούβελης: Στόχος μας ένα σταθερό φορολογικό σύστημα

Δημοσίευση 13 Νοεμβρίου 2014, 22:00 / Ανανεώθηκε 13 Νοεμβρίου 2014, 22:19
Χαρδούβελης: Στόχος μας ένα σταθερό φορολογικό σύστημα
Facebook Twitter Whatsapp

«Γνωρίζουμε πως οι πολίτες υπεροφολογούνται και θα εργαστούμε για εξορθολογισμό και ένα σταθερό περιβάλλον» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης.

«Γνωρίζουμε πως οι πολίτες υπεροφολογούνται και θα εργαστούμε για εξορθολογισμό και ένα σταθερό περιβάλλον» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης.

Μιλώντας σε εκδήλωση του Harvard Businness School Club of Greece επεσήμανε πως η οικονομία έχει σταθεροποιηθεί, αλλά οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να συνεχιστούν, είτε η τρόικα είναι παρούσα είτε όχι, διότι δεν υπάρχει βιώσιμη ανάπτυξη χωρίς ισχυρούς θεσμούς.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης, λέγοντας ότι δεν μπορούμε να στηριζόμαστε στο 30% των εργαζομένων του δημόσιου τομέα οι «οποίοι δουλεύουν σκληρά και μάλιστα αμείβονται το ίδιο με τους τεμπέληδες». 

Παρομοίασε την ελληνική οικονομία «με μια βάρκα με κουπιά που μπάζει νερά. Με τις προσπάθειες των τελευταίων δύο ετών, γλυτώσαμε τον πνιγμό, την επισκευάζουμε και θα την κάνουμε ταχύπλοο σκάφος. Η κυβέρνηση δουλεύει σκληρά για την ανόρθωση της οικονομίας», τόνισε.

Από την πλευρά του, ο πρώην υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Δένδιας εξέφρασε την ανησυχία του για τον χαμηλό όγκο εξαγωγών και τη σχεδόν μηδενική συμμετοχή της καινοτομίας στο ΑΕΠ. 

Τόνισε πάντως ότι αν ο προγραμματισμός συνεχιστεί ως έχει, σε δύο-τρεις μήνες το 60% των απαιτούμενων αδειοδοτήσεων θα καταργηθούν με μια κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Οικονομίας και Ανάπτυξης, εξαγγελία που προκάλεσε το θετικό σχόλιο του συντονιστή της συζήτησης.

Καθώς το αντικείμενο της συζήτησης αφορούσε την προώθηση της καινοτομίας, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ισραηλινή θερμοκοιτίδα-νεοφυής επιχείρηση- που φέρει το όνομα Γιόσμα και θεωρείται υπόδειγμα, και πρόσθεσε ότι το Ισραήλ βρίσκεται στην πρωτοπορία της καινοτομίας, είναι το ίδιο ένα κράτος-srart up.

Ο πρώην πρωθυπουργός, Λουκάς Παπαδήμος, αναφέρθηκε εκτενώς στον ρόλο των τραπεζών, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αλλά και στην ανάγκη να προχωρήσει η τραπεζική ένωση στην ευρωζώνη. Χρειάζονται, υπογράμμισε, όχι μόνο νομισματικές πολιτικές για μια βιώσιμη ανάπτυξη στην Ευρώπη, αλλά και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και θεσμούς στο σύνολο της ΕΕ.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Φίλιππος Σαχινίδης, η Μαρία Δαμανάκη, ο Κώστας Γιαννίτσης, οι πρέσβεις της Γερμανίας, της Βρετανίας, της Ολλανδίας, ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Φέσσας, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών κ. Μίχαλος, ο Αν. Παπανδρέου, ο Στ. Μάνος, πρέσβεις, βουλευτές, ακαδημαϊκοί.