ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το ραντεβού Τσίπρα-Κουβέλη, η καχυποψία και τα σενάρια

Δημοσίευση 16 Νοεμβρίου 2014, 08:44 / Ανανεώθηκε 16 Νοεμβρίου 2014, 08:44
Το ραντεβού Τσίπρα-Κουβέλη, η καχυποψία και τα σενάρια
Facebook Twitter Whatsapp

Το ραντεβού του Α. Τσίπρα με τον Φ. Κουβέλη μπορεί να  γίνει το αμέσως προσεχές διάστημα

Γράφει ο Φαίδωνας Παλαιολόγος

Ένας κοσμοπολίτης φίλος συνηθίζει να λέει σχετικά με τα ραντεβού μεταξύ πρώην φίλων " είναι ό,τι χειρότερο, και οι δύο είναι καχύποπτοι, γιατί τους βαραίνει το παρελθόν". Ο αφορισμός αυτός, μάλλον δεν βρίσκει ισχυρή βάση στην πολιτική σκηνή του τόπου. Το επικείμενο ραντεβού του Α. Τσίπρα με τον Φ. Κουβέλη (πληροφορίες επιμένουν ότι θα γίνει το αμέσως προσεχές διάστημα), ως συνέχεια της πρώτης συνάντησης των αντιπροσωπειών των δύο κομμάτων τον περασμένο Ιούλιο, θα "κοιτάζει μπροστά και όχι πίσω. Εξάλλου τα όσα έχουν συμβεί το τελευταίο διάστημα με αποκορύφωμα την δέσμευση του συνόλου του κόμματος ότι δεν ψηφίζει ΠτΔ στην παρούσα Βουλή, εκτιμώνται απο στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ότι το κλίμα βήμα - βήμα αποκαθίστανται, και ο διάλογος μπορεί να συνεχιστεί πάνω " σε προγραμματικές -πολιτικές συμφωνίες".

Για την  Κουμουνδούρου η πολιτική συμμαχιών, αναγκαία κυρίως για την επόμενη ημέρα των εκλογών, δεν σημαίνει ότι "ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να λειτουργήσει ως κολυμβήθρα του Σιλωάμ" για όποιον είδε το φως το αληθινό, αφού το πολιτικό παρελθόν του καθενός "θα βαρύνει στις όποιες επιλογές". Με κομψό τρόπο υπενθυμίζεται προς κάθε κατεύθυνση ότι " οι όποιες συνεργασίες δεν θα αθωώνουν πολιτικές πρακτικές στήριξης μνημονιακών κυβερνήσεων και πολύ περισσότερο συμμετοχής σε αυτές".

Στελέχη του κόμματος επιμένουν ότι όσοι διακινούν το σενάριο ότι ο Φ. Κουβέλης θα είναι επικεφαλής του Επικρατείας του κόμματος, ουσιαστικά επιδιώκουν να ακυρώσουν τα αποτελέσματα της συνάντησης εμφανίζοντάς την ότι εντάσσεται " σε ένα παιχνίδι φτηνής συνδιαλλαγής που δεν αντιπροσωπεύει τους δύο χώρους. Όσο δε για το έτερο σενάριο που "παίζει" το τελευταίο διάστημα, ότι δηλαδή μετά τις εκλογές ο Φ. Κουβέλης μπορεί να προταθεί ως ΠτΔ απο τον ΣΥΡΙΖΑ, η απάντηση είναι αρκούντως ειρωνική " παρακαλούμε τους σεναριογράφους να περιορίσουν τη φαντασία τους".

Με δεδομένη την μάλλον επιφυλακτική στάση της "Αριστερής Πλατφόρμας" σε μια λογική "ενσωμάτωσης της ΔΗΜΑΡ στο ΣΥΡΙΖΑ", το πλέον ευκταίο σενάριο θα ήταν η αυτόνομη κάθοδος της ΔΗΜΑΡ στις επικείμενες εκλογές και αναλόγως του αποτελέσματος να προχωρήσουν σε τακτική συνεργασία. Κάτι που "καλοβλέπουν" και αρκετά στελέχη της ΔΗΜΑΡ ώστε σε μια συνεργασία να μην εμφανιστούν ως "οι φτωχοί συγγενείς που αναζητούν εκ νέου στέγη".