ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Debate Βορίδη - Σταθάκη για την «Ελλάδα μετά το μνημόνιο»

Δημοσίευση 20 Νοεμβρίου 2014, 00:41 / Ανανεώθηκε 20 Νοεμβρίου 2014, 00:41
Debate Βορίδη - Σταθάκη για την «Ελλάδα μετά το μνημόνιο»
Facebook Twitter Whatsapp

Για τη μετά – μνημόνιο εποχή και τις πολιτικές που θα πρέπει να ακολουθηθούν διασταύρωσαν τα ξίφη τους ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης και ο τομεάρχης Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Σταθάκης στο debate του Συλλόγου Αποφοίτων του LSE που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΕΒΕΑ.

Για τη μετά – μνημόνιο εποχή και τις πολιτικές που θα πρέπει να ακολουθηθούν διασταύρωσαν τα ξίφη τους ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης και ο τομεάρχης Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Σταθάκης στο debate του Συλλόγου Αποφοίτων του LSE που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΕΒΕΑ.

Ο κ. Βορίδης χαρακτήρισε «μια ακόμη ήττα της Δεξιάς» ότι μιλάμε για «την κακή εποχή του μνημονίου και την καλή μετά, χωρίς μνημόνιο», διερωτώμενος παράλληλα:

«Δεν θα έχουμε εποπτεία για τη δημοσιονομική πειθαρχία; Θα επανέλθουμε στις εποχές των ελλειμμάτων;»,

«Εμείς λέμε όχι, δεν θα επιστρέψουμε ποτέ σε αυτές τις πολιτικές» επεσήμανε και συμπλήρωσε πως έχουν γίνει πολλά και πρέπει να γίνουν περισσότερα.

Ο ίδιος τάχθηκε υπέρ σταθερών φορολογικών συντελεστών αλλά με μείωση δαπανών στις περιόδους ύφεσης. Σχετικά με την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας υποστήριξε ότι σχετίζεται με το μισθολογικό κόστος αλλά και με άλλους παράγοντες όπως τη λειτουργία του συνδικαλισμού σημειώνοντας χαρακτηριστικά «γιατί η απεργία να αποφασίζεται από 30 φίλους του ΣΥΡΙΖΑ ή του ΚΚΕ;».

Επιπλέον επισήμανε ότι υπάρχει ανάγκη για στήριξη της ιδιωτικής οικονομίας αλλά και το κράτος να γίνει καλύτερο μέσα από μια μεγάλη και βαθιά αναδιάρθρωση, και τάχτηκε υπέρ της αξιολόγησης στο δημόσιο τομέα. Μάλιστα, ως προς το τελευταίο κάλεσε τον κ. Σταθάκη να πάρει θέση.

Απαντώντας, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως «αν ο κ. Βορίδης μου υποσχεθεί ότι οι προσλήψεις διοικητών και διευθυντών οργανισμών, διευθυντών φυλακών, γενικών γραμματέων κλπ θα γίνονται χωρίς κομματικά κριτήρια, θα δεχτώ οποιοδήποτε σύστημα αξιολόγησης».

Ταυτόχρονα σημείωσε ότι ο στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι η οικονομική ανάπτυξη με κοινωνική δικαιοσύνη.

Όπως επισήμανε, χρειάζεται επαναδιαπραγμάτευση του δημοσίου χρέους προκειμένου να καταστεί βιώσιμο και αναδιάρθρωση του ιδιωτικού χρέους επιχειρήσεων και νοικοκυριών προκειμένου να απελευθερωθούν από το δυσβάσταχτο πλαίσιο στο οποίο βρίσκονται.

Αναφερόμενος στη στρατηγική του μνημονίου, ο κ. Σταθάκης τη χαρακτήρισε «λανθασμένη, εκτός τόπου και χρόνου, αναποτελεσματική».

Μάλιστα ανέφερε ότι είναι λάθος η άποψη ότι η «μείωση των μισθών - σε μια χωρα που το 50% του εργατικού δυναμικού κάτω των 30 ετών είναι κάτοχοι πτυχίου - θα απαντήσει στο πρόβλημα της ανταγωνιστικότητας. Όπως επίσης ότι οι ιδιωτικοποιήσεις θα φέρουν επενδύσεις, και ενώ η ελληνική οικονομία είναι σε μεγάλο βαθμό ιδιωτικοποιημένη από την περίοδο 1996 – 2008».

Στη συνέχεια, ο κ. Σταθάκης τόνισε ότι χρειάζεται ένα φορολογικό σύστημα απλό, δίκαιο, αποτελεσματικό και σταθερό, διαφάνεια στη σχέση του Δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα (π.χ. προμήθειες), καθώς και υπεράσπιση του δημοσίου χαρακτήρα της υγείας, της παιδείας και της κοινωνικής ασφάλισης, παράλληλα με βαθιές τομές που θα λύσουν τα προβλήματα που υπάρχουν στους τομείς αυτούς.

Σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις, ο κ. Σταθάκης σημείωσε ότι «αυτό που χρειάζεται είναι να μην υπάρχει πολιτική παρέμβαση και τα ολιγαρχικά οικονομικά συμφέροντα που λειτουργούν διαμεσολαβητικά».