ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανησυχία και προβληματισμός στο Μαξίμου μετά τη... βόμβα Παπανδρέου

Δημοσίευση 22 Νοεμβρίου 2014, 16:51 / Ανανεώθηκε 22 Νοεμβρίου 2014, 16:51
Ανησυχία και προβληματισμός στο Μαξίμου μετά τη... βόμβα Παπανδρέου
Facebook Twitter Whatsapp

Έντονο προβληματισμό προκάλεσε στο Μέγαρο Μαξίμου η χθεσινή δημόσια πρόκληση του Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος αμφισβητώντας την ηγεσία Βενιζέλου στο ΠΑΣΟΚ προσθέτει έναν ακόμη παράγοντα αποσταθεροποίησης στην ήδη προβληματική εικόνα της δικομματικής. 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος  

Έντονο προβληματισμό προκάλεσε στο Μέγαρο Μαξίμου η χθεσινή δημόσια πρόκληση του Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος αμφισβητώντας την ηγεσία Βενιζέλου στο ΠΑΣΟΚ προσθέτει έναν ακόμη παράγοντα αποσταθεροποίησης στην ήδη προβληματική εικόνα της δικομματικής. 

Λίγα 24ώρα μετά το... ξέσπασμα Γεωργιάδη εναντίον του ΠΑΣΟΚ, το οποίο εν μέρει αποτυπώνει και τους προβληματισμούς άμα και τα σχέδια του Μαξίμου, ο «μεγάλος ασθενής» της κυβέρνησης πέρασε σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση. Η περίσκεψη και η ανησυχία ήταν εμφανείς στο επιτελείο του Αντώνη Σαμαρά όταν πληροφορήθηκαν, λίγο μετά τις 21:30 χθες το βράδυ, τα καθέκαστα. Μπορεί η ρήξη μεταξύ Παπανδρέου και Βενιζέλου να ήταν κάτι πιθανολογούμενο, ωστόσο ο χρόνος που αυτή ήλθε αυξάνει κατακόρυφα το βαθμό δυσκολίας για τον Πρωθυπουργό και μπορεί, υπό προϋποθέσεις, να πυροδοτήσει εξελίξεις. 

Στο Μαξίμου ήταν δεδομένο ότι «ο Βενιζέλος με το ζόρι κρατάει το ΠΑΣΟΚ», γεγονός που εξηγεί και τις παραχωρήσεις στις οποίες, πολύ συχνά, προχωρούσε ο Πρωθυπουργός προκειμένου να «βάλει πλάτη» στο μικρότερο κυβερνητικό εταίρο και να διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξουν κλυδωνισμοί. Ταυτόχρονα, η διακριτή ομάδα των «παπανδρεϊκών» καίτοι περιορισμένη αριθμητικά αποτελούσε πάντα ένα υπολογίσιμο παράγοντα στις αναλύσεις καθώς, ούτως ή άλλως, η πλειοψηφία της δικομματικής στη Βουλή είναι μόλις 155 βουλευτές.

Ο ίδιος ο πρώην Πρωθυπουργός, άλλωστε, που αποτελεί και το «κόκκινο πανί» για τους «καραμανλικούς» (σ.σ. εν αντιθέσει με τον Ευ. Βενιζέλο που διατηρεί μάλλον καλές σχέσεις) είχε φροντίσει και στο παρελθόν να σχηματοποιήσει τη διαφωνία του, είτε αυτό αφορούσε στις τράπεζες, είτε στις άδειες των ΜΜΕ. Η στάση του, όπως και των βουλευτών που επηρεάζει, είχε επίσης εκτιμηθεί και στις ενδεχόμενες υποψηφιότητες για την Προεδρία της Δημοκρατίας, αφού επί παραδείγματι θεωρείτο δεδομένο ότι οι «παπανδρεϊκοί» δεν θα ψήφιζαν πχ τον Κ. Καραμανλή

Πέραν, όμως, των φόβων και των σεναρίων, η χθεσινή κίνηση Παπανδρέου βάζει πλέον δύσκολα στην κυβέρνηση. Ο πρώην Πρωθυπουργός άλλωστε έσπευσε σε ενημερωτικό του σημείωμα μετά τη συνάντηση που είχε με τον Ευ. Βενιζέλο, την Πέμπτη, να γνωστοποιήσει τη διαφωνία του και ως προς τον τρόπο χειρισμού της... τρόικας. Έτσι, ακόμη κι αν το Μαξίμου καταφέρει και κινηθεί γρήγορα, εξασφαλίζοντας μία συμφωνία με την τρόικα πριν η κατάσταση στο ΠΑΣΟΚ λάβει χαρακτηριστικά ολοκληρωτικού πολέμου, ουδείς μπορεί να αποκλείσει ότι ο Γ. Παπανδρέου και οι συν αυτώ δεν θα διαφοροποιηθούν. Το ίδιο ισχύει, κατ΄ εξοχήν, και για την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας, έστω κι αν πολλοί σπεύδουν να προεξοφλήσουν την ψήφο των «παπανδρεϊκών» και για λόγους αυτοπροστασίας τους. 

Μόνο δεδομένο, αυτή τη στιγμή, είναι ένα: η κρίση που αποφεύχθηκε, ακόμη και με κόστος για τη ΝΔ, στις ευρωεκλογές όταν η... χαλαρή στάση του Αντ. Σαμαρά βοήθησε την «Ελιά» – ΠΑΣΟΚ να σώσει τα εκλογικά προσχήματα, ξέσπασε με ένταση. Και όλα τα σχέδια περί εκλογών, Προέδρου, συμφωνίας με την τρόικα κ.ο.κ. ενδεχομένως να χρειαστεί να γραφούν από την αρχή.