ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με δόγμα υπευθυνότητας ο Σαμαράς για συμφωνία και Προεδρική εκλογή

Δημοσίευση 28 Νοεμβρίου 2014, 13:18 / Ανανεώθηκε 28 Νοεμβρίου 2014, 15:19
Με δόγμα υπευθυνότητας ο Σαμαράς για συμφωνία και Προεδρική εκλογή
Facebook Twitter Whatsapp
Είναι η δεύτερη συνάντηση μετά το Παρίσι και ορίστηκε τελικά για το μεσημέρι της Παρασκευής. 
 
 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος
 
Στην πλήρη απόρριψη των εισηγήσεων που δέχεται, ακόμη και δημοσίως... όπως προχθές από την κ. Ντόρα Μπακογιάννη, για επιτάχυνση του πολιτικού χρόνου και της Προεδρικής εκλογής, ακόμη κι αν αυτό οδηγήσει στις κάλπες, προχωρά ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Newpost, ο κ. Σαμαράς θεωρεί καταστροφική για τη χώρα ενδεχόμενη εμπλοκή της διαπραγμάτευσης στις εσωτερικές πολιτικές έριδες ενώ προφανώς εκτιμά ότι οι όποιες πιθανότητες για την εξεύρεση των 180 που απαιτούνται για την εκλογή Προέδρου ή για την καλύτερη επίδοση στην κάλπη, αν οι ψηφοφορίες στη Βουλή δεν δώσουν Πρόεδρο, αυξάνονται εάν ο ίδιος επιμείνει στη γραμμή της υπευθυνότητας και δεν προσχωρήσει σε μία light εκδοχή αντιπαράθεσης με την τρόικα.
Με αυτό το πολιτικό σκεπτικό, ο κ. Σαμαράς αλλά και ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Ευ. Βενιζέλος συμφώνησαν χθες να καταβάλλουν την τελική προσπάθεια ολοκλήρωσης της συμφωνίας, παρά το αδιέξοδο που καταγράφηκε στο Παρίσι με επίκεντρο το δημοσιονομικό κενό.
Έστω κι αν αυτό απαιτεί υποχωρήσεις από τις αρχικές θέσεις, ενδεχομένως και από τις κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης.

Νέα συνάντηση

Το σχέδιο απεμπλοκής με την τρόικα, το οποίο συμφωνήθηκε χθες και επανεξετάστηκε κατά τη νέα συνάντηση Σαμαρά και Βενιζέλου, προβλέπει την άμεση πλέον εμπλοκή του ΔΝΤ στην μετά το μνημόνιο πρώτη περίοδο της ελληνικής οικονομία. Την εμπλοκή του Ταμείου προανήγγειλε ουσιαστικά χθες ο κ. Βενιζέλος, περιγράφοντας την από την 1/1/2015 μετατροπή του προγράμματος του ΔΝΤ σε προληπτική γραμμή στήριξης. Δεδομένου ότι το ΔΝΤ ουδέποτε είχε δει με θετικό μάτι τη διάθεση της Αθήνας να το θέσει εκτός κάδρου, το χθεσινό «κλείσιμο ματιού» από την κυβέρνηση δεν αποκλείεται να αμβλύνει τις εντάσεις και να οδηγήσει σε απεμπλοκή.

  • την επανεξέταση, σε εύθετο χρόνο, του ελληνικού προϋπολογισμού, ως προς τις ενστάσεις που διατηρεί η τρόικα για το δημοσιονομικό κενό. «Δεν υπάρχει κενό» επαναλαμβάνουν με ένταση οι συνεργάτες του Πρωθυπουργού, ωστόσο μοιάζουν να αποδέχονται επανεξέταση του προϋπολογισμού κατά τη διάρκεια υλοποίησής του, με παράλληλη δέσμευση για τη λήψη μέτρων εάν απαιτηθούν.
  • την υιοθέτηση «σημειακού χαρακτήρα» μέτρων δημοσιονομικού χαρακτήρα, με επίκεντρο το ΦΠΑ, εάν η εμπλοκή του ΔΝΤ και η δέσμευση επανεξέτασης του προϋπολογισμού δεν αποδειχθούν αρκετά για την επιστροφή των τροϊκανών στην Αθήνα. Ήδη άλλωστε, η ελληνική πλευρά έχει δεσμευτεί σε αλλαγές στο μισθολόγιο του Δημοσίου, το ασφαλιστικό (κατάργηση της 15ετίας για τους γεννηθέντες μετά το 1974), μεταβολές στο συνδικαλιστικό νόμο, τον τρόπο προκήρυξης απεργιών και το lock out, μεγαλύτερη ευελιξία και αυτονομία για τη Γεν. Γραμματεία Εσόδων κ.ο.κ. 

Ο Αντώνης Σαμαράς θέλει να πάει με ολοκληρωμένη τη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών στη βάσανο των τριών ψηφοφοριών για την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας ενώ οι συνεργάτες του επιμένουν, σε πείσμα των διακινούμενων σεναρίων, ότι τα πάντα ως προς την επόμενη θα έχουν ξεκαθαρίσει πριν οι βουλευτές κληθούν να ψηφίσουν.

Για να συμβεί αυτό, βέβαια, η δικομματική θα πρέπει, προηγουμένως, να περάσει από τη Βουλή το πακέτο μέτρων, κάτι που δεδομένου του διακυβεύματος, εύκολα ή δύσκολα θα συμβεί, λένε οι συνεργάτες του Πρωθυπουργού.