ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μοσκοβισί: Μόνο με έγκριση της EE χρήση του ESM για ανάπτυξη

Δημοσίευση 5 Δεκεμβρίου 2014, 14:01 / Ανανεώθηκε 5 Δεκεμβρίου 2014, 14:01
Μοσκοβισί: Μόνο με έγκριση της EE χρήση του ESM για ανάπτυξη
Facebook Twitter Whatsapp

«Μόνο μετά από την ομόφωνη έγκριση των κρατών-μελών της Ευρωζώνης και της Γερμανίας θα μπορούν να αξιοποιηθούν τα αδιάθετα κεφάλαια του ESM για αναπτυξιακούς σκοπούς, μέσω της αλλαγής του Καταστατικού του» τονίζει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, επικαλούμενος απάντηση του Πιέρ Μοσκοβισί σε ερώτηση που κατέθεσε στο ευρωκοινοβούλιο.

«Μόνο μετά από την ομόφωνη έγκριση των κρατών-μελών της Ευρωζώνης και της Γερμανίας θα μπορούν να αξιοποιηθούν τα αδιάθετα κεφάλαια του ESM για αναπτυξιακούς σκοπούς, μέσω της αλλαγής του Καταστατικού του» τονίζει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, επικαλούμενος απάντηση του Πιέρ Μοσκοβισί σε ερώτηση που κατέθεσε στο ευρωκοινοβούλιο.

Η ερώτηση έγινε με αφορμή δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού «Der Spiegel», σύμφωνα με το οποίο ο «Γερμανός υπουργός Οικονομικών κ.Σόιμπλε απορρίπτει με κατηγορηματικό τρόπο την πρόταση που κατέθεσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ.Γιούνκερ για τη χρήση 100 δισ. ευρώ που λιμνάζουν στον ESM, ως εγγυήσεων προς την Ευρωπαϊκή Τράπεζα», ζητώντας από την Κομισιόν να σχολιάσει τη «διαφαινόμενη άρνηση της γερμανικής κυβέρνησης να συναινέσει στην αξιοποίηση των αδρανών κεφαλαίων του ESM προς όφελος των επενδύσεων, της ανάπτυξης και της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας».

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, αφού ρωτά την Κομισιόν εάν «διαθέτει η Επιτροπή εναλλακτικό σχέδιο για την εξεύρεση των απαραίτητων πόρων για την ενίσχυση των επενδύσεων στην ΕΕ», ζητά να πληροφορηθεί τη διοικητική δομή του ESM, καθώς επίσης, κατά πόσο «ο εκάστοτε Γερμανός υπουργός Οικονομικών διαθέτει δικαίωμα βέτο» στην αξιοποίηση των κεφαλαίων του ESM.

Στην απάντησή του ο Πιέρ Μοσκοβισί - σύμφωνα με την ανακοίνωση του κ.Παπαδημούλη- συνδέει άμεσα μια πιθανή χρήση των αδιάθετων κεφαλαίων του ESM με την ομόφωνη έγκριση όλων των κρατών-μελών της Ευρωζώνης και της Γερμανίας αφού, από τη μια, σημειώνει ότι ο ESM «είναι διεθνής οργανισμός συσταθείς εκτός της ΕΕ, ο οποίος ιδρύθηκε με στόχο την κινητοποίηση χρηματοδότησης και την παροχή στήριξης σταθερότητας προς τα μέλη του (αποκλειστικά τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης) τα οποία αντιμετωπίζουν ή απειλούνται από σοβαρά προβλήματα χρηματοδότησης, ούτως ώστε να διαφυλαχτεί η χρηματοοικονομική σταθερότητα», και από την άλλη, τονίζει ότι «μια θεμελιώδης αλλαγή του προαναφερόμενου στόχου θα απαιτούσε ενδεχομένως την τροποποίηση της Συνθήκης ΕΜΣ ή τη δημιουργία ενός νέου μέσου χρηματοδοτικής συνδρομής, λύσεις που θα απαιτούσαν αμφότερες την έγκριση όλων των συμμετεχόντων κρατών-μελών (αμοιβαία συμφωνία) και, ενδεχομένως, έγκριση από εθνικά κοινοβούλια όπου/εφόσον απαιτείται».

Τέλος, ο Επίτροπος Μοσκοβισί, απαντώντας στο ερώτημα των εναλλακτικών πηγών κεφαλαιακών πόρων για το επενδυτικό πακέτο της Κομισιόν, δηλώνει ότι «η Επιτροπή εξετάζει, εν τω μεταξύ, πολλαπλά μέσα δημιουργίας των πόρων που απαιτούνται για τη στήριξη των επενδύσεων, και, κατά συνέπεια, της ανάπτυξης στην ΕΕ, σύμφωνα με τα σχέδια του Προέδρου».


Αναλυτικά η ερώτηση του ευρωβουλευτή και η απάντηση του Επιτρόπου Οικονομικών, κ. Moscovici:

Ερώτηση προς την Επιτροπή
Dimitrios Papadimoulis (GUE/NGL)
Θέμα: Χρήση κεφαλαίων του ESM για την ανάπτυξη

Σύμφωνα με δημοσίευμα του περιοδικού «Der Spiegel», ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών κ.Σόιμπλε απορρίπτει με κατηγορηματικό τρόπο την πρόταση που κατέθεσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ.Γιούνκερ για τη χρήση 100 δισ. ευρώ που λιμνάζουν στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), ως εγγυήσεων προς την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για τη χρηματοδότηση επενδύσεων. Το επιχείρημα του Γερμανού υπουργού είναι ότι τα κεφάλαια του ESM έχουν ως αποστολή τη διάσωση του ευρώ σε ακραίες καταστάσεις και όχι τη χρηματοδότηση έργων, ενώ φέρεται να έχει δηλώσει, καυτηριάζοντας παρόμοιες σκέψεις για χρηματοδότηση επενδύσεων στην Ευρώπη, ότι «μερικοί χάνουν τον ύπνο τους, όταν γνωρίζουν πως κάπου παραπέρα υπάρχουν αναξιοποίητα χρήματα».

Με δεδομένα τα παραπάνω, ερωτάται η Επιτροπή:

Πώς σχολιάζει τη διαφαινόμενη άρνηση της γερμανικής Κυβέρνησης να συναινέσει στην αξιοποίηση των αδρανών κεφαλαίων του ESM προς όφελος των επενδύσεων, της ανάπτυξης και της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας; 
Πιστεύει ότι η θέση της Γερμανίας βάζει ουσιαστικά εμπόδια στη βασική προτεραιότητα της νέας Επιτροπής, για ένα επενδυτικό πακέτο ύψους 300 δισ. ευρώ; 
Διαθέτει η Επιτροπή εναλλακτικό σχέδιο για την εξεύρεση των απαραίτητων πόρων για την ενίσχυση των επενδύσεων στην ΕΕ;
Μπορεί να περιγράψει τη διοικητική δομή του ESM και τις διαδικασίες που απαιτούνται για την αξιοποίηση των κεφαλαίων του; Διαθέτει ο εκάστοτε Γερμανός υπουργός Οικονομικών δικαίωμα βέτο;

E-007692/2014 
Απάντηση του κ. Moscovici εξ ονόματος της Επιτροπής (4.12.2014)  

Ο ESM (Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας-ΕΜΣ) είναι διεθνής οργανισμός συσταθείς εκτός της ΕΕ, ο οποίος ιδρύθηκε με στόχο την κινητοποίηση χρηματοδότησης και την παροχή στήριξης σταθερότητας προς τα μέλη του (αποκλειστικά τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης) τα οποία αντιμετωπίζουν ή απειλούνται από σοβαρά προβλήματα χρηματοδότησης, ούτως ώστε να διαφυλαχτεί η χρηματοοικονομική σταθερότητα της ζώνης του ευρώ στο σύνολό της ή των κρατών-μελών της. Επί του παρόντος, ο ΕΜΣ έχει δανειοδοτική ικανότητα ύψους 500 δισ. ευρώ, εκ των οποίων έχουν δεσμευθεί μέχρι σήμερα 50,3 δισ. ευρώ  για την παροχή στήριξης σταθερότητας στην Κύπρο και την Ισπανία. 
Μια θεμελιώδης αλλαγή του προαναφερόμενου στόχου θα απαιτούσε ενδεχομένως την τροποποίηση της Συνθήκης ΕΜΣ ή τη δημιουργία ενός νέου μέσου χρηματοδοτικής συνδρομής, λύσεις που θα απαιτούσαν αμφότερες την έγκριση όλων των συμμετεχόντων κρατών μελών (αμοιβαία συμφωνία) και, ενδεχομένως, έγκριση από εθνικά κοινοβούλια όπου/εφόσον απαιτείται. Η Επιτροπή δεν είναι αρμόδια να προτείνει οποιαδήποτε αλλαγή στο πλαίσιο του ΕΜΣ.
Η Επιτροπή εξετάζει, εν τω μεταξύ, πολλαπλά μέσα δημιουργίας των πόρων που απαιτούνται για τη στήριξη των επενδύσεων, και, κατά συνέπεια, της ανάπτυξης στην ΕΕ, σύμφωνα με τα σχέδια του προέδρου.