ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αβραμόπουλος: Καθήκον μας να συνεχίσουμε τον πόλεμο κατά της διαφθοράς

Δημοσίευση 9 Δεκεμβρίου 2014, 16:40 / Ανανεώθηκε 9 Δεκεμβρίου 2014, 16:40
Αβραμόπουλος: Καθήκον μας να συνεχίσουμε τον πόλεμο κατά της διαφθοράς
Facebook Twitter Whatsapp

Το δικό του μήνυμα για την 12η χρονιά την Διεθνή Ημέρα κατά της Διαφθοράς εξέφρασε ο Επίτροπος κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, αρμόδιος για την Μετανάστευση, τις Εσωτερικές Υποθέσεις και την Ιθαγένεια

Το δικό του μήνυμα για την 12η χρονιά την Διεθνή Ημέρα κατά της Διαφθοράς εξέφρασε ο Επίτροπος κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, αρμόδιος για την Μετανάστευση, τις Εσωτερικές Υποθέσεις και την Ιθαγένεια.

«Η διαφθορά υπονομεύει την εμπιστοσύνη του κοινού και βλάπτει την αξιοπιστία της ΕΕ ενώ ταυτόχρονα επιβαρύνει την ευρωπαϊκή οικονομία με περίπου 120 δισ. ευρώ ετησίως. Η αποτελεσματικότητα των πολιτικών κατά της διαφθοράς διαφέρει κατά πολύ από το ένα κράτος μέλος στο άλλο. Συνεπώς είναι καθήκον μας να συνεχίσουμε τον πόλεμο κατά της διαφθοράς. Δεν καταχράται η εξουσία τους ανθρώπους αλλά οι άνθρωποι είναι εκείνοι που κάνουν κατάχρηση της εξουσίας.

Οι σχετικές προσπάθειες πρέπει να ενταθούν και η Επιτροπή θα είναι παρούσα σε αυτή την διαδικασία, παροτρύνοντας τα κράτη μέλη να πάρουν περισσότερα μέτρα. Η διαφάνεια και η χρηστή διακυβέρνηση αποτελούν τους πυλώνες των δημοκρατικών μας αξιών και την πεμπτουσία του ευρωπαϊκού εγχειρήματος».

Η Επιτροπή παρουσίασε την πρώτη έκθεση για την καταπολέμηση της διαφθοράς στις 3 Φεβρουαρίου από την οποία προκύπτει ότι τα κράτη μέλη έχουν αναλάβει πολλές πρωτοβουλίες κατά τα τελευταία έτη. Αν και τα αποτελέσματα παραμένουν ανομοιογενή, η Επιτροπή είναι πεπεισμένη ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα για την πρόληψη και την καταπολέμηση της διαφθοράς. Η δεύτερη έκθεση για την καταπολέμηση της διαφθοράς θα δημοσιευτεί το 2016.