ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Σαφάρι» Σαμαρά για να βρεθούν οι 180 της Προεδρικής πλειοψηφίας

Δημοσίευση 10 Δεκεμβρίου 2014, 07:13 / Ανανεώθηκε 10 Δεκεμβρίου 2014, 07:13
«Σαφάρι» Σαμαρά για να βρεθούν οι 180 της Προεδρικής πλειοψηφίας
Facebook Twitter Whatsapp

Μετά και την ανακοίνωση του ονόματος του Σταύρου Δήμα ως υποψηφίου Προέδρου της Δημοκρατίας, οι προσπάθειες της κυβέρνησης για τις συμμαχίες που (ενδεχομένως) θα δώσουν την πολυπόθητη πλειοψηφία των 180 βουλευτών, θα κλιμακώνονται καθημερινά. 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Γράφει ο Τάκης Χατζής  

Μετά και την ανακοίνωση του ονόματος του Σταύρου Δήμα ως υποψηφίου Προέδρου της Δημοκρατίας, οι προσπάθειες της κυβέρνησης για τις συμμαχίες που (ενδεχομένως) θα δώσουν την πολυπόθητη πλειοψηφία των 180 βουλευτών, θα κλιμακώνονται καθημερινά. Και στην προσπάθεια αυτή, θα επιστρατευτούν όλα τα διαθέσιμα όπλα. Οι μεγάλες δεξαμενές από τις οποίες υπάρχει δυνατότητα προσέλκυσης βουλευτών, είναι οι Ανεξάρτητοι βουλευτές, οι ΑΝΕΛ και η ΔΗΜΑΡ.  

Από τους 24 Ανεξάρτητους, εννέα μέχρι στιγμής θεωρείται βέβαιο ότι θα ψηφίσουν «όχι». Πρόκειται για τις Θεοδώρα Τζάκρη, Χρυσούλα Γιαταγάνα, Ραχήλ Μακρή, και τους Θ. Παραστατίδη, Οδ. Βουδούρη, Μ. Μπόλαρη, Π. Τατσόπουλος, Π. Μουτσινά, και Μ. Ανδρουλάκη, ο οποίος αποτέλεσε δυσάρεστη έκπληξη για την κυβέρνηση.  

Ο Αντώνης Σαμαράς ελπίζει βάσιμα- όπως λένε συνεργάτες του- ότι μπορεί να κερδίσει την ψήφο των υπόλοιπων 15. Και για να πετύχει τον στόχο αυτό, δεν θα διστάσει να συναντηθεί μαζί τους, να επιχειρηματολογήσει και να χρησιμοποιήσει όλη την πειθώ που διαθέτει. Ωστόσο, ακόμα και αν πεισθούν όλοι, το άθροισμα θα είναι 170 βουλευτές και θα υπολείπονται άλλοι δέκα.  

Η ΚΟ των ΑΝΕΛ αριθμεί 12 βουλευτές. Ο Π. Μελάς έχει δηλώσει ότι γνωρίζει τέσσερις οι οποίοι θέλουν να ψηφίσουν για Πρόεδρο αλλά φοβούνται τον Καμμένο. Ο Σαμαράς γνωρίζει προσωπικά το σύνολο των βουλευτών των ΑΝΕΛ μιας και με την πλειοψηφία τους έχει κοινή πολιτική αφετηρία. Έτσι θα είναι εύκολο να τους προσεγγίσει, αν και δεν μπορεί να προεξοφληθεί ότι θα τους πείσει. 

Στην προσπάθειά του αυτή, λέγεται ότι θα έχει συμπαραστάτη και τον πρώην Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, ο οποίος- σύμφωνα με συνεργάτες του- θεωρεί εξαιρετική την επιλογή του Σταύρου Δήμα. Ο Κ. Καραμανλής χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης από τους βουλευτές των ΑΝΕΛ και λέγεται ότι αν μπορέσει να επηρεάσει κάποιους σε θετική κατεύθυνση, δεν θα διστάσει να το κάνει.  

Οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ αποτελούν μια άλλη ειδική περίπτωση. Οι Ν. Τσούκαλης, Νίκη Φούντα, Θ. Ψύρρας που εμφανιζόταν ως πιθανοί να ψηφίσουν για Πρόεδρο, χθες εμφανίστηκαν αρνητικοί. Είναι βέβαιο ότι πολλά θα κριθούν σήμερα στην κοινή συνεδρίαση Κοινοβουλευτικής Ομάδας και Εκτελεστικής Επιτροπής του κόμματος, όπου θα συζητηθεί αν θα γίνει ο «αρραβώνας» με τον ΣΥΡΙΖΑ, ενδεχόμενο με το οποίο υπάρχουν πολλές διαφωνίες.  

Είναι βέβαιο ότι αν ο Α. Σαμαράς μπορούσε να συμφωνήσει στην πρόταση για Συνταγματική Αναθεώρηση (κάτι που το θέλει) και εκλογές μέσα στο 2015, όλα θα ήταν διαφορετικά…