ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Die Welt: «Η Ελλάδα διακυβεύει το ευρώ»

Δημοσίευση 11 Δεκεμβρίου 2014, 13:39 / Ανανεώθηκε 11 Δεκεμβρίου 2014, 13:39
Die Welt: «Η Ελλάδα διακυβεύει το ευρώ»
Facebook Twitter Whatsapp

«Η Ελλάδα διακυβεύει το ευρώ» τονίζει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα Die Welt με την Handesblatt να κάνει λόγο για «σήμα κινδύνου για τους επενδυτές»

«Η Ελλάδα διακυβεύει το ευρώ» τονίζει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα Die Welt με την Handesblatt να κάνει λόγο για «σήμα κινδύνου για τους επενδυτές»

Στο δημοσίευμα της Welt, σύμφωνα με τη Deutsche Welle, επισημαίνεται ότι «οι αποδόσεις των ομολόγων σκαρφαλώνουν στη θανάσιμη ζώνη. Η πρόωρη εκλογή Προέδρου στην Αθήνα τρομάζει τις αγορές. Αυξάνεται ο κίνδυνος εξόδου (σ.σ. από την ευρωζώνη)».

Η εφημερίδα εκτιμά σε σχετικό της σχόλιο ότι «οι επόμενες εκλογικές διαδικασίες στην Ελλάδα απειλούν τις πρώτες μεταρρυθμιστικές επιτυχίες της χώρας», σχολιάζοντας ότι παρά τα σημάδια ανάκαμψης της οικονομίας, τίποτα δεν πάει καλά στην Ελλάδα. «Οι επενδυτές χάνουν την εμπιστοσύνη τους, η απόδοση των τριετών κρατικών ομολόγων ανέρχεται στο μυθικό 8,5%, το χρηματιστήριο καταρρέει».

Σύμφωνα με την εφημερίδα του Βερολίνου, «το δράμα με επίκεντρο την Ελλάδα καθιστά σαφές ότι η ευρωκρίση ζει. Η ωραία ιστορία των Μέρκελ και Σία περί νέας σταθερότητας στην ευρωζώνη παρέμεινε ένα παραμύθι». Ο αρθογράφος υπογραμμίζει ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι θα πρέπει τώρα να πάρουν αποφάσεις: «Είτε θα κρατήσουν τη χώρα -παρά τη μεταρρυθμιστική κόπωση, τα τεχνάσματα στον σχεδιασμό του προϋπολογισμού και την πολιτική κρίση με νέα δάνεια δισεκατομμυρίων και ένα νέο κούρεμα τεχνητά στην επιφάνεια, είτε θα τραβήξουν χειρόφρενο. (σ.σ. Σε αυτή την περίπτωση) η Ελλάδα θα έπρεπε να βγει από το ευρώ. Φυσικά θα έπρεπε οι Ευρωπαίοι να στηρίξουν και στη συνέχεια τη χώρα με δισεκατομμύρια. Αλλά αυτό θα ήταν μία καλή επένδυση».

«Η Ελλάδα στέκει ενώπιον μίας πολιτικής αναμέτρησης δυνάμεων– Σήμα κινδύνου για τους επενδυτές», αναφέρει απο την πλευρά της η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, σύμφωνα με την DW. Ο αρθογράφος συνιστά στους «κυνηγούς ευκαιριών» να αποφεύγουν τις ελληνικές αγορές, επισημαίνοντας ότι «οι κίνδυνοι σε αυτές είναι πολύ μεγάλοι μετά την ανακοίνωση για πρόωρη εκλογή Προέδρου στα μέσα Δεκεμβρίου. Η κατάσταση είναι εξαιρετικά ασαφής».

Ο αρθρογράφος διαπιστώνει ότι ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς «ποντάρει τα πάντα σε ένα χαρτί», καθώς ενδεχόμενη αποτυχία εκλογής του υποψηφίου Σταύρου Δήμα θα οδηγήσει τη χώρα σε νέες εκλογές, τις οποίες θα μπορούσε να κερδίσει ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Ωστόσο, ο Αλέξης Τσίπρας τρομάζει τους επενδυτές», υπογραμμίζει ο σχολιαστής, επισημαίνοντας ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απορρίπτει την πολιτική διάσωσης της ΕΕ και του ΔΝΤ.