ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με δύο γραμμές ο ΣΥΡΙΖΑ στο δρόμο για την εξουσία

Δημοσίευση 11 Δεκεμβρίου 2014, 19:24 / Ανανεώθηκε 11 Δεκεμβρίου 2014, 19:24
Με δύο γραμμές ο ΣΥΡΙΖΑ στο δρόμο για την εξουσία
Facebook Twitter Whatsapp

Την ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας ζητά από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να ετοιμάζουν νομοσχέδια, αναπάντητο παραμένει το ερώτημα αν έχουν έτοιμο το ένα και μοναδικό νομοσχέδιο που θα επιβεβαιώσει τη ρητορική των τελευταίων ετών: «Σχέδιο νόμου ακύρωσης του μνημονίου και των εφαρμοστικών νόμων».

Γράφει η Μαίρη Πολλάλη

Την ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας ζητά από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να ετοιμάζουν νομοσχέδια, αναπάντητο παραμένει το ερώτημα αν έχουν έτοιμο το ένα και μοναδικό νομοσχέδιο που θα επιβεβαιώσει τη ρητορική των τελευταίων ετών: «Σχέδιο νόμου ακύρωσης του μνημονίου και των εφαρμοστικών νόμων».

Μπορεί η Κουμουνδούρου να έχει τεθεί σε εκλογικό συναγερμό και στα γραφεία του κόμματος να ετοιμάζουν ψηφοδέλτια, ωστόσο οι δηλώσεις στελεχών του για το τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ με τη δίμηνη παράταση του προγράμματος, προκάλεσαν αναταράξεις.

«Σύμφωνα με τα ισχύοντα κείμενα και οι εκλογές είναι λόγος για παράταση της υπάρχουσας συμφωνίας. Η διαπραγμάτευση θα αρχίσει και ως προς τις δανειακές συμβάσεις και με την ακύρωση των νόμων. Όσοι λένε ότι με έναν άρθρο μπορούν να καταργηθούν οι μνημονιακές δεσμεύσεις, δεν έχουν γνώση του όγκου τους» δήλωσε ο Αλέξης Μητρόπουλος, διαγράφοντας σε πέντε δευτερόλεπτα, το πρωταρχικό επιχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στο εκλογικό σώμα.

Είναι γνωστό ότι ο καθηγητής του Εργατικού Δικαίου ανήκει στους μετριοπαθείς της Κουμουνδούρου, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που οι δηλώσεις του έχουν προκαλέσει αντιδράσεις από συναδέλφους του. Κατά πολλούς η θέση που εξέφρασε για την παράταση του μνημονίου είναι και η ρεαλιστική. Επιπλέον, ο συγκεκριμένος βουλευτής, είναι από τους λίγους που έχουν εντρυφήσει στα μνημονιακά κείμενα και γνωρίζει τη σκληρή πραγματικότητα των δεσμεύσεων έναντι των δανειστών.

Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και εκείνοι που αποφεύγουν την υπερέκθεση για δύο λόγους. Αφενός γιατί θεωρούν ότι πρέπει να επικεντρωθούν στις διεθνείς επαφές, αφετέρου γιατί η θέση τους ως προς την πολιτική που θα κληθεί να εφαρμόσει ο ΣΥΡΙΖΑ, βρίσκεται σε απόσταση από απόψεις όπως «διαγραφή του μνημονίου άμα τη αναλήψει της εξουσίας».

Στην ομάδα αυτή εντάσσονται οι κ.κ. Δραγασάκης και Σταθάκης, οι οποίοι έχουν στις πλάτες τους το οικονομικό και κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην αντίπερα όχθη, βρίσκεται ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Βίτσας και εκ των συνομιλητών του κ. Τσίπρα, ο οποίος υποστήριξε:  «Δεν θα τηρήσουμε το χρονοδιάγραμμα του διμήνου που συμφωνήθηκε με τους δανειστές, εδώ δεν αναγνωρίζουμε τη συμφωνία».

«Δεν θα αναγνωρίσουμε τη συμφωνία, οπότε τι θα πουν; Έχετε 15 ημέρες να την αναγνωρίσετε;» διερωτήθηκε.

Η δήλωση αυτή και η ταυτόχρονη δέσμευση του κ. Βίτσα ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν θα αναγνωρίσει τη συμφωνία με τους δανειστές, βρίσκει και άλλους υποστηρικτές στο κόμμα, όπως τον Παναγιώτη Λαφαζάνη και τον Δημήτρη Στρατούλη.

Το δίλημμα του Τσίπρα

Ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να κάνει αγώνα δρόμου για να κλείσει συμφωνία με τους δανειστές μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, οπότε και λήγει η συμφωνηθείσα παράταση, ενδεχόμενο που φαντάζει αδύνατο από την πλευρά των δανειστών.

Δεν είναι, άλλωστε, λίγοι αυτοί που λένε ότι η τρόικα δεν πρόκειται να αλλάξει την αδιάλλακτη στάση από την πρώτη στιγμή και ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα αναγκαστεί να ζητήσει νέα παράταση του προγράμματος, προκειμένου να επιδιώξει άλλη συμφωνία. «Φαντάζεστε μια δική μας κυβέρνηση να πηγαίνει στις Βρυξέλλες και να ζητά παράταση; Αυτό θα είναι ήττα» σημειώνουν στα «πηγαδάκια» στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Το πλήγμα για την αριστερή κυβέρνηση, τις πρώτες κιόλας ημέρες της διακυβέρνησης, θα είναι ένα διαπραγματευτικό χαστούκι που θα δημιουργήσει δυσμενή συναισθήματα για την αξιοπιστία της Κουμουνδούρου.