ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Deutsche Welle: Πρόωρες εκλογές θα φέρει η επίσπευση της προεδρικής εκλογής

Δημοσίευση 12 Δεκεμβρίου 2014, 10:19 / Ανανεώθηκε 12 Δεκεμβρίου 2014, 10:46
Deutsche Welle: Πρόωρες εκλογές θα φέρει η επίσπευση της προεδρικής εκλογής
Facebook Twitter Whatsapp

Δεδομένη χαρακτηρίζουν γερμανοί αναλυτές την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες μετά την επίσπευση της προεδρικής εκλογής στην Ελλάδα, σημειώνει η Deutsche Welle.

Δεδομένη χαρακτηρίζουν γερμανοί αναλυτές την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες μετά την επίσπευση της προεδρικής εκλογής στην Ελλάδα, σημειώνει η Deutsche Welle.

Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα η επίσπευση της προεδρικής εκλογής στην Ελλάδα και το ενδεχόμενο πρόωρων εθνικών εκλογών απασχολεί τις τελευταίες ημέρες τον πολιτικό κόσμο της Γερμανίας. Οι περισσότεροι αναλυτές θεωρούν δεδομένο ότι η Ελλάδα οδηγείται σε πρόωρες εκλογές καθώς οι συσχετισμοί δυνάμεων στην παρούσα βουλή απλώς δεν επιτρέπουν την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας. Όπως είπε προς τη Deutsche Welle o πολιτικός επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο της Βόννης Λάζαρος Μηλιόπουλος:

«Όλα συνηγορούν υπέρ του ότι ο Σαμαράς δεν θα καταφέρει να αποσπάσει την απαιτούμενη πλειοψηφία του κοινοβουλίου για την εκλογή προέδρου, που θα του επέτρεπε να αποτρέψει πρόωρες εκλογές. Όλα δείχνουν λοιπόν ότι ο έλληνας πρωθυπουργός τα παίζει όλα για όλα επιδιώκοντας την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Δεν μπορώ να αξιολογήσω διαφορετικά την κίνηση αυτή. Μπορώ να φανταστώ ότι οι νυν διαπραγματεύσεις με την τρόικα αφορούν αποφασιστικής σημασίας διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και στα συμφραζόμενα αυτά ο Σαμαράς επιθυμεί μια ξεκάθαρη λαϊκή εντολή, με τον κίνδυνο βέβαια να χάσει τις εκλογές και να παραδώσει την εξουσία στον ΣΥΡΙΖΑ».

ΣΠαρόμοια είναι και η εκτίμηση του ομότιμου καθηγητή Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο του Ντουίσμπουργκ – Έσσεν, Χάιντς Γιούργκεν Αξτ, ο οποίος εκτιμά ότι και η πλευρά των πιστωτών θα επιδείξει μεγαλύτερη συμβιβαστική διάθεση:

«Κάνοντας έναν συνυπολογισμό όλων πιστεύω ότι οι ευρωπαίοι εταίροι θα κάνουν ό,τι μπορούν για να αποσπάσουν τη στήριξη του Α. Τσίπρα και να διαπραγματευτούν μαζί του. Με απώτερο στόχο αφενός ο ίδιος ο Τσίπρας να μην χάσει το κύρος του και αφετέρου να διασφαλιστεί η σταθερότητα της ευρωζώνης και να μην αναγκαστεί η Ελλάδα να εγκαταλείψει το ευρώ. Ο κίνδυνος εξόδου λοιπόν δεν είναι ρεαλιστικός».

Σχολιάζοντας τη στάση του Βερολίνου και του υπ. Οικονομικών Β. Σόιμπλε, ο οποίος χαρακτήρισε την επίσπευση της προεδρικής εκλογής «πιθανότατα μια καλή απόφαση», ο κ. Άξτ εκτιμά ότι ουσιαστικά ο γερμανός υπουργός δεν θέλει να ρίξει και άλλο λάδι στη φωτιά.

 

Πηγή: Deutsche Welle