ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Tageszeitung: «Η Γερμανία παρεμβαίνει στα εσωτερικά της Ελλάδας»

Δημοσίευση 5 Ιανουαρίου 2015, 18:49 / Ανανεώθηκε 5 Ιανουαρίου 2015, 18:49
Tageszeitung: «Η Γερμανία παρεμβαίνει στα εσωτερικά της Ελλάδας»
Facebook Twitter Whatsapp

Επίθεση στη γερμανική κυβέρνηση σχετικά με τη στάση της στις επερχόμενες ελληνικές εκλογές εξαπολύει η εφημερίδα Tageszeitung.

Επίθεση στη γερμανική κυβέρνηση σχετικά με τη στάση της στις επερχόμενες ελληνικές εκλογές εξαπολύει η εφημερίδα Tageszeitung.

Σε σχόλιο της, η εφημερίδα τονίζει πως στη Γερμανία θα γινόταν πολιτικός σεισμός, εάν λίγο πριν από τις εκλογές ο Μπαράκ Ομπάμα καλούσε δημοσίως τους Γερμανούς ψηφοφόρους να μην ψηφίσουν τους Σοσιαλδημοκράτες

«Ένα από τα λίγα εναπομείναντα ήθη στη διεθνή πολιτική είναι η μη παρέμβαση στην εσωτερική πολιτική μιας φίλης χώρας κατά την προεκλογική περίοδο. Αυτή η παράδοση προφανώς δεν ισχύει για τις γερμανοελληνικές σχέσεις», τονίζει ο αρθρογράφος.

Όπως σημειώνει, το πρόσφατο δημοσίευμα του Spiegel αποτελεί απειλή προς τους Έλληνες ψηφοφόρους. «Αν ψηφίσεις την αριστερά, θα χάσεις τα λεφτά σου. Καθίσταται επίσης σαφές πόσο εκτιμά η γερμανική κυβέρνηση τις δημοκρατικές εκλογές: πολύ λίγο», σημειώνει και συνεχίζει κάνοντας λόγο για ένα «σενάριο απειλής» που έχει επεξεργαστεί το Βερολίνο.

Αναφερόμενος στις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, εκτιμά ότι είναι πιθανό η Αθήνα, το Βερολίνο και οι Βρυξέλλες να συναντηθούν κάπου στη μέση του δρόμου και προσθέτει ότι αν ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήθελε να καταστρέψει τη στάση των εταίρων του, δεν διαθέτει Σχέδιο Β'.

Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να δημιουργήσει πρόβλημα σε μια αριστερή κυβέρνηση, καθώς οι δυνατότητες απειλής από την Ελλάδα έχουν μειωθεί σημαντικά, αναφέρει ο αρθρογράφος και προσθέτει ότι μια έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα προκαλούσε μικρότερη ζημιά από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια, ενώ, αντιθέτως, για τους Έλληνες η επιστροφή στην δραχμή θα ήταν καταστροφή.

«Αλλά αυτό δεν φαίνεται στο Βερολίνο να ενδιαφέρει ούτε τους Χριστιανοδημοκράτες ούτε τους Σοσιαλδημοκράτες. Υπήρχε κάποτε η έννοια της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Ειδικά οι Γερμανοί έχουν ωφεληθεί από αυτήν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Υπάρχουν σήμερα μέρες που εύχεται κανείς να επέστρεφε στην ευρωπαϊκή πολιτική ο Χέλμουτ Κολ», καταλήγει το δημοσίευμα της Tageszeitung.