ΠΟΛΙΤΙΚΗ

BBC: Η εκλογή μίας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν αποσταθεροποιητική

Δημοσίευση 20 Ιανουαρίου 2015, 12:10 / Ανανεώθηκε 20 Ιανουαρίου 2015, 12:10
BBC: Η εκλογή μίας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν αποσταθεροποιητική
Facebook Twitter Whatsapp

Τους πολιτικούς σεισμούς που αναμένονται στην Ευρώπη χαρτογραφεί το BBC σε άρθρο του ανταποκριτή του για διεθνή θέματα Μάικλ Γούλντριτζ, ο οποίος επικαλείται έρευνα του EIU, του Economist Intelligence Unit (σσ: ανήκει στον όμιλο του Economist). 

Τους πολιτικούς σεισμούς που αναμένονται στην Ευρώπη χαρτογραφεί το BBC σε άρθρο του ανταποκριτή του για διεθνή θέματα Μάικλ Γούλντριτζ, ο οποίος επικαλείται έρευνα του EIU, του Economist Intelligence Unit (σσ: ανήκει στον όμιλο του Economist). 

Το BBC χαρακτηρίζει ως την πιο «άμεση πολιτική πρόκληση» τις εκλογές στην Ελλάδα επισημαίνοντας ότι αυτή θα κρίνει κατά πόσο ο αυξανόμενος λαϊκισμός μεταφράζεται σε εκλογική επιτυχία.

Όπως επισημαίνει ο EIU, η «κρίση δημοκρατίας» στην Ευρώπη είναι το χάσμα ανάμεσα στην ελίτ και τους ψηφοφόρους. Υπάρχει «ένα κενό στην καρδιά της ευρωπαϊκής πολιτικής, εκεί που θα έπρεπε να βρίσκονται σπουδαίες ιδέες» προσθέτει.
Σύμφωνα με το BBC, η χαμηλή συμμετοχή στις εκλογές και η τεράστια μείωση του αριθμού των μελών των παραδοσιακών κομμάτων είναι σημαντικοί παράγοντες εμφάνισης του φαινομένου.

Σε ό,τι αφορά την περίπτωση της Ελλάδας, το BBC αναφέρει ότι με βάση τις δημοσκοπήσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτο κόμμα. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση -υποστηρίζει ο EIU- αυτό θα προκαλέσει πολιτικό σεισμό στην ΕΕ και θα λειτουργήσει ως καταλύτης για πολιτικές αναταραχές σε άλλες χώρες.

«Η εκλογή μίας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν ιδιαίτερα αποσταθεροποιητική, τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στην ευρύτερη περιοχή. Σχεδόν σίγουρα θα προκαλούσε κρίση στη σχέση της Ελλάδας με τους διεθνείς πιστωτές της, καθώς η διαγραφή του χρέους είναι κεντρικό θέμα της πολιτικής πλατφόρμας του κόμματος» υποστηρίζει ο EIU και προσθέτει ότι «με παρόμοια κόμματα κατά του κατεστημένου να κερδίζουν ταχύτατα έδαφος σε αρκετές άλλες χώρες, όπου πρόκειται να διεξαχθούν εκλογές εντός του 2015, η μετάδοση μίας περαιτέρω περιόδου κρίσης στην Ελλάδα θα έπαιρνε μεγάλες διαστάσεις».

Το Ηνωμένο Βασίλειο καλείται στις κάλπες τον Μάιο και σύμφωνα με τους αναλυτές του Economist «βρίσκεται στο κατώφλι μίας πιθανώς παρατεταμένης περιόδου πολιτικής αστάθειας».
Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα σε σχέση με παλαιότερα να προκύψει από τις εκλογές μία ασταθής κυβέρνηση και προβλέπουν ότι το λαϊκιστικό αντιευρωπαϊκό Κόμμα της Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP) θα αποσπάσει ψήφους τόσο από τους Συντηρητικούς όσο και από τους Εργατικούς.

Άλλα παραδείγματα ευρωπαϊκών εκλογών με πιθανότητα απρόβλεπτου αποτελέσματος τα οποία επικαλείται ο EIU περιλαμβάνουν τις προγραμματισμένες αναμετρήσεις στη Δανία, την Φινλανδία, την Ισπανία, την Γαλλία, την Σουηδία, την Γερμανία και την Ιρλανδία.

«Υπάρχει ένας κοινός συντελεστής σε αυτές τις χώρες: η άνοδος των λαϊκιστικών κόμματων» αναφέρει ο EIU. Συμπληρώνει: «Το αίσθημα εναντίον του κατεστημένου αυξάνεται ανά την ευρωζώνη (και την ευρύτερη ΕΕ) και ο κίνδυνος πολιτικής αναταραχής και πιθανών κρίσεων είναι υψηλός».

Η ανάλυση του EIU υποστηρίζει ότι τα λαϊκιστικά κόμματα και κινήματα -της Αριστεράς, της Δεξιάς και του μεσαίου χώρου- κινούνται στον χώρο που έχει δημιουργηθεί μεταξύ των παλαιών κομμάτων και της παραδοσιακής κοινωνικής τους βάσης. Οι κεντρικές θέσεις πολλών από αυτά τα κόμματα είναι η αποκέντρωση των εξουσιών των Βρυξελλών, η μετανάστευση και η λιτότητα.

Παράλληλα, με την άνοδο των λαϊκιστικών κινημάτων τα τελευταία χρόνια καταγράφεται και αύξηση της λαϊκής διαμαρτυρίας σε πολλά σημεία του κόσμου. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του EIU, την τελευταία πενταετία έχουν δημιουργηθεί σημαντικά κινήματα διαμαρτυρίας σε περισσότερες από 90 χώρες, τα οποία ως επί το πλείστον έχουν ηγέτες μορφωμένους, νέους μεσοαστούς, που απεχθάνονται τους πολιτικούς τους ηγέτες και προτιμούν το Twitter και άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από τον παραδοσιακό τρόπο πολιτικής επικοινωνίας.

«Η πηγή αυτών των κινημάτων διαμαρτυρίας διαφέρει. Σε κάποιες περιπτώσεις, πρόκειται για αντίδραση στην οικονομική κρίση, σε άλλες για εξέγερση εναντίον μίας δικτατορίας και σε άλλες είναι η έκφραση μία λαϊκής επιθυμίας να ακουστεί η φωνή της στις πολιτικές ελίτ ή είναι οι φιλοδοξίες μίας νέας μεσαίας τάξης στις ταχύτατα αναπτυσσόμενες αναδυόμενες αγορές» σημειώνει ο EIU.

Όλες αυτές οι εξελίξεις, κατά το BBC, θέτουν το ερώτημα αν αυτοί οι πολιτικοί σχηματισμοί πράγματι συνιστούν απειλή για τη δημοκρατία ή αν αποτελούν απόδειξη ότι η δημοκρατία είναι ζωντανή.