ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μάχη «στήθος με στήθος» για την τρίτη θέση στη Βουλή

Δημοσίευση 24 Ιανουαρίου 2015, 13:24 / Ανανεώθηκε 24 Ιανουαρίου 2015, 13:24
Μάχη «στήθος με στήθος» για την τρίτη θέση στη Βουλή
Facebook Twitter Whatsapp

Σε θρίλερ για γερά νεύρα αναδεικνύεται η μάχη της τρίτης θέσης, μετά και το θολό τοπίο που διαμόρφωσαν οι τελικές δημοσκοπήσεις. 

Γράφει η Μαίρη Πολλάλη

Σε θρίλερ για γερά νεύρα αναδεικνύεται η μάχη της τρίτης θέσης, μετά και το θολό τοπίο που διαμόρφωσαν οι τελικές δημοσκοπήσεις. Οι διεκδικητές της τρίτης εντολής συνθέτουν το παζλ «αναποφάσιστοι - κρυφή ψήφος- πόλωση», αν και στις εκλογές αυτές θα κριθούν μέχρι και τη στιγμή που θα κλείσουν οι κάλπες.

Την ίδια ώρα, οι μετρήσεις άλλοτε εμφανίζουν στην τρίτη θέση τη Χρυσή Αυγή, άλλοτε το Ποτάμι. Σε απόσταση αναπνοής βρίσκεται και το ΠΑΣΟΚ, όταν τα ποσοστά του τρίτου κόμματος κινούνται στα όρια του στατιστικού λάθους. 

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος διαμηνύει σε κάθε τόνο ότι το ΠΑΣΟΚ είναι ο εγγυητής της σταθερότητας και εμφανίζεται διατεθειμένος να στηρίξει οποιαδήποτε κυβέρνηση, εν προκειμένω κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, εφόσον είναι πρώτο κόμμα.

Το ΠΑΣΟΚ στις τελευταίες δημοσκοπήσεις καταγράφει απώλειες που φαίνεται να παγιώνονται, καθώς εμφανίζεται σε κάποιες μετρήσεις ακόμη και πίσω από το ΚΚΕ, το οποίο έχει «μετρημένα κουκιά».  Στελέχη του κόμματος, πάντως, ευελπιστούν ότι θα τη «γλιτώσουν» με ένα πιο ευνοϊκό αποτέλεσμα όπως συνέβη και στις ευρωεκλογές του 2014.

Σύμφωνα με πηγές από το επιτελείο του ΠΑΣΟΚ, προσδοκούν ότι οι δημοσκοπήσεις – για τις οποίες ο ίδιος ο Ευάγγελος Βενιζέλος εξέφρασε δυσπιστία ως προς την εγκυρότητά τους- θα ανατραπούν την κρίσιμη ώρα της κάλπης.  Εκτιμούν, παράλληλα, ότι υπάρχει ένα σημαντικό ποσοστό ψηφοφόρων, η λεγόμενη «κρυφή ψήφος», που δεν εκφράζουν ανοιχτά τη στήριξή τους στο ΠΑΣΟΚ, λόγω της φθοράς που υπέστη από την εφαρμογή των πολιτικών λιτότητας.

Αυτοί οι ψηφοφόροι, είναι πιθανό, για συνειδησιακούς και παραταξιακούς λόγους να ψηφίσουν «πράσινο» πίσω από το παραβάν.  Αν και η μεγάλη εκροή των παραδοσιακών ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ είναι προς τον ΣΥΡΙΖΑ, «αγκάθι» παραμένει το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών του Γιώργου Παπανδρέου που στερεί από τη Χαριλάου Τρικούπη τις 2 μονάδες που θα την καθιέρωναν στην πολυπόθητη τρίτη θέση.

Από την άλλη μεριά, το Ποτάμι δεν δείχνει να έχει τη δυναμική που είχε στις ευρωεκλογές. Ωστόσο, ο Σταύρος Θεοδωράκης και οι υποψήφιοι προσβλέπουν στους αναποφάσιστους ή και κάπως «απολιτίκ», που θα τους προτιμήσουν την τελευταία στιγμή απορρίπτοντας το κλίμα πόλωσης των δύο μεγάλων κομμάτων. Υπάρχει, άλλωστε, ένα αξιοσημείωτο ποσοστό εκείνων που απορρίπτουν, σύμφωνα με το Ποτάμι, την ακραία ρητορική φόβου της ΝΔ και αντιστοίχως δεν εμπιστεύονται τον ΣΥΡΙΖΑ.

Την ίδια ώρα, θέτουν και τον «κίνδυνο της Χρυσής Αυγής», η οποία εάν αναδειχθεί τρίτη δύναμη μετέχει εν δυνάμει στη διαδικασία των διερευνητικών εντολών, ενώ αυξάνει τις έδρες της στη Βουλή, εξέλιξη την οποία θέλουν  να αναχαιτίσουν τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου. Είναι, πάντως, χαρακτηριστικό ότι λίγο πριν κλείσει η προεκλογική περίοδος αρκετές από τις δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας, εμφανίζουν το κόμμα τρίτο με μικρό προβάδισμα από το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι.

Σε κάθε περίπτωση η μάχη θα είναι σκληρή και δεν αποκλείεται, σύμφωνα με τους αναλυτές, να δούμε ένα ντέρμπι άνευ προηγουμένου τη βραδιά των εκλογών. Η αναμέτρηση για την τρίτη δύναμη θα κριθεί ψήφο προς ψήφο και θα αναδείξει το «νικητή» στο τέλος της καταμέτρησης…